SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İNSAN VE ÇEVRE.
Advertisements

EKOSİSTEM İBRAHİM İMANCI FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ.
TÜRKİYE’ DE ÇEVRE SORUNLARI
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK.
Cevre Kirliği Hakkında Bilgi
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
EKOSİSTEM Yeryüzü kendiliğinden işleyen bir denge ve düzene sahiptir.Bu düzenin oluşmasında canlı varlıklar ve cansız varlıklar bir yapbozun parçaları.
EKOSİSTEMLERDE DEĞİŞKENLİK
İNSAN VE ÇEVRE.
HAVA VE HAVA KİRLİLİĞİ SU VAKFI.
Başlıca Çevre Sorunları
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
DOĞA VE İNSAN DOĞAL SİSTEMLER
DERSİMİZ; ÇEVRE SAĞLIĞI Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
İNSAN VE ÇEVRE Hazırlayan: FATİH BAYTOZ
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK Emre ÜTENLER Eskişehir Atatürk Lisesi
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
BİLİŞİM TEKNOLOJİ DERSİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış
İNSAN VE ÇEVRE EKOSİSTEMLER.
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
BESİN ZİNCİRİ ve BESİN PİRAMİDİ
KUVVETİN BÜYÜKLÜĞÜNÜN ÖLÇÜLMESİ
İLKÖĞRETİM 7. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6. ÜNİTE İNSAN VE ÇEVRE
Yer kabuğunun gizemi dünya ve evren
DOĞA VE İNSAN DOĞA VE İNSAN.
Nüfus ve Dağılışını Etkileyen Faktörler
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
ÇEVRE İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik,
AD:İREM SOYAD:ÖZTAMEL SINIF:8/B NO:115 OKUL:ŞERİF TİKVEŞLİ İLKOKULU
Fokların derilerinin altında kalın bir yağ tabakası bulunur. 1-Bu durum foklarda aşağıdaki özelliklerin hangisini ortaya çıkarmıştır? a)Hem kara hem de.
ÇEVRE NEDİR?.
İNSAN VE ÇEVRE Kısaca çevre bilimi olarak tanımladığımız ekoloji canlıların birbirleri ile ve yaşadıkları ortamla ilişkilerini inceler.
Çevremiz neden kirlenir?
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
 Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları bes­lenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gi­dermek için değişik yollar aramaya zorlamıştır.
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Su Döngüsü Ve Su Döngüsüne Olan İnsan Etkileri
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ
KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ. ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam.
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
İnsan ve Çevre Hazırlayan=Hatice Seyyar
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Suyun Yolculuğu.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
EKOSİSTEM Geyiklerin yaşadığı yerde sadece canlılar mı görülüyor? Canlıların, yaşamını sürdürebilmesi için hava, su, toprak gibi cansız faktörlere ve güneş.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM VE MÜHENDİSLİK İLİŞKİSİ Hazırlayanlar ve sunanlar : Mustafa ÜLGEN Yunus AKBAŞ.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
SU K İ RL İ L İĞİ Su kirliliği, istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğine ölçüle bilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve çoğunlukta suya.
Sunum transkripti:

SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ 7. SINIF 5. ÜNİTE İNSAN VE ÇEVRE SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ 20120905059

EKOSİSTEM Belirli bir habitatta canlı ve cansızların karşılıklı etkileşim hâlinde olduğu yaşam birliğine ekosistem denir.

SU EKOSİSTEMİ Su ekosistemi; deniz, nehir, dere, çay, göl ve bataklık şeklinde sınıflandırılabilir. Deniz ekosistemi, yeryüzünün en büyük ekosistemlerinden biridir.

KARA EKOSİSTEMİ Kara ekosistemi; orman, çöl, mağara, çayır gibi yaşam alanlarından oluşur. Çöller, az yağış alan sıcak ve kurak iklimin hâkim olduğu ekosistemlerdir.

HABİTAT Bir canlının yaşayıp üreyebildiği, korunabildiği, besin sağlayabildiği yer onun habitatı diğer bir ifade ile yaşam alanıdır. Örneğin develerin habitatı çöller, penguenlerin habitatı ise Güney Kutbu’dur. Aynı habitatta farklı canlılara da rastlanabilir.

HABİTAT

TÜR Ortak bir atadan gelen, çiftleştiklerinde kısır olmayan döller veren benzer bireyler topluluğuna tür denir. Kedi, köpek, kaplumbağa, karınca, çam, papatya vb. türe örnek olarak sıralanabilir.

TÜR

BESİN ZİNCİRİ Ekosistemde canlı ve cansızlar arasındaki madde akışı besin zinciri ile sağlanır.

BESİN ZİNCİRİ

ÇEVRE SORUNLARI VE ETKİLERİ Dünya nüfusunun hızla artması, plansız şehirleşme, sanayileşme ve teknolojiden faydalanmak için doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı ham madde kaynaklarının azalmasına sebep olmuştur. Bunlara bağlı olarak doğanın dengesi bozulmuş ve çeşitli çevre sorunları ortaya çıkmıştır.

HAVA KİRLİLİĞİ Günümüzde en önemli çevre sorunlarından biri de hava kirliliğidir. Nüfusa bağlı olarak motorlu taşıt sayısının artması ve plansız şehirleşme, ülkemizdeki hava kirliliğin başlıca sebeplerindendir.

HAVA KİRLİLİĞİ

SU KİRLİLİĞİ Çeşitli nedenlerle suya karışan maddeler göl, nehir, deniz, okyanus ve yer altı suları gibi su kaynaklarının kimyasal, fiziksel ve biyolojik özelliklerini değiştirerek kirliliğe yol açar.

TOPRAK KİRLİLİĞİ Toprak birçok canlının yaşadığı ve barındığı doğal bir ortamdır. Sanayi atıkları, asit yağmurları, kimyasal gübreler, tarımsal mücadele ilaçları ve yerleşim yerlerinden çıkan atıklar toprak kirliliğine neden olur.

TOPRAK KİRLİLİĞİ

NÜKLEER KİRLİLİK Modern teknoloji sayesinde kurulmuş nükleer enerji santralleri, nükleer silah üreten fabrikalar, radyoaktif madde atıkları, radyoaktif kirlenmeyi oluşturan başlıca etkenlerdendir. Radyoaktif maddeler havaya, suya ve toprağa zarar verir.

NÜKLEER KİRLİLİK

ALIŞTIRMALAR 1. Bir bölgede bulunan bitki ve hayvan türlerinin sayısı ……………………. ifade eder. 2. Hava kirliliği denince ilk akla gelenler ..............ve .......................delinmesidir. 3. Belli bir bölgede yaşayan, aynı türden bireylerin oluşturduğu topluluklara ……………. denir. 4. Nesli tükenmekte olan canlılara……………… örnek olarak verilebilir. 5. Biyolojik çeşitliliği etkileyen en önemli faktörler; toprak yapısı..................., ................... gibi özelliklerdir. Biyolojik çeşitlilik ozon yerkürenin popülasyon Akdeniz foku yerşekilleri iklim

KAYNAKÇA http://www.meb.gov.tr/2014-2015-egitim-ogretim-yilinda-okutulacak-ilk-ve-orta-ogretim-ders-kitaplari/duyuru/7013