DOĞASI, DENİZİ, TARİHİ YERLERİ VE KÜLTÜRÜYLE ARTVİN
İÇİNDEKİLER Artvin Genel Tanıtım Örf ve Kültürü Tarihi Mekanlar Yöresel Lezzetler
Doğu Karadeniz Bölümü'nde Türkiye'nin Gürcistan'la olan sınırında yer alan Artvin ilinin merkezi olan şehirdir. Dağlık bir alanda Çoruh vadisinin sol yamacında meyilli bir arazide kurulmuş olan Artvin kenti, Borçka'ya değin olan kesimde Çoruh vadisini izleyen, Borçka’dan sonra da Doğu Karadeniz kıyı dağlarını Cankurtaran Geçidi ile Karadeniz kıyısındaki Hopa ilçesine bağlanmaktadır. Nüfusunun büyük kısmını Ahıska Türkleri, Lazlar ve Gürcüler oluşturur
İklim tüm yıl boyunca yağışlıdır ve kışları ılık, her mevsim bol yağışlı bir iklim hüküm sümektedir. Sahil kentleri olan Hopa ve Arhavi'nin iklimi Karadeniz’den güçlü etkilenirken Artvin merkez ilçe ve diğer ilçelerde Çoruh nehrinin de etkisiyle daha az yağışlı, kışları pek sert geçmeyen ılıman bir iklim görülür.
Nüfus : 33,692 Rakım: 345 (1.132 ft) Yüz Ölçümü: 7,436 km2
Artvin il topraklarının yaklaşık %55 ormanlık alanlar kaplamış Yüzey şekilleri engebelidir. İklim çeşitliliği fazladır. İlin en önemli akarsuyu,1956 yılına kadar adını veren Çoruh Nehridir. Artvin il topraklarının yaklaşık %55 ormanlık alanlar kaplamış
Türkiye’nin kuzey-doğusunda bulunan Çoruh Nehri, dünya sıralamasında ilk ona giren nehirlerimizdendir. Yüksek hacimli çağlayanlarıyla (zorluk derecesi mayıs ve haziran aylarında 5'e kadar çıkabilen) doğu Karadeniz dağlarından akan erimiş karlarla beslenen bir nehirdir. Harika kanyonlardan, dar ve bereketli vadilerden veya meyve bahçelerinden ve küçük pirinç tarlalarından, muhteşem dağların ve Anadolu köylerinin tam arkasındaki antik kalelerden geçen bu nehir ve çevresinde turizm geliştirilmeye çalışılmaktadır. Bu turizm etkinliklerinden biride RAFTİNG tir.
ÖRF VE KÜLTÜRÜ
Bu yörede çalınan tulum Doğu Karadeniz'in kıyı kesiminde çalınan tulumun sesini tutmaz. Genellikle ince sesli hemen hemen kemençe ayarında tulum çalarlar. Artvin ve iç bölgelerdeki daha kaba seslidir.Sesi bir hayli gürdür.
TARİHİ MEKANLAR
CEHENNEM DERESİ KANYONU Eğer Artvin’de bir keşif yolculuğuna başlayacaksınız Cehennem Deresi Kanyonu’nu mutlaka görüp gezmelisiniz. Kanyon aynı zamanda dünyanın ender kanyonları arasındadır. Öncelikle, kolaylıkla ulaşacaksınız kanyona. Ardanuç ilçesinin 7 kilometre kuzeybatısında ve Artvin-Ardanuç karayolunun 25. kilometresinde karşınıza çıkacaktır. Dik patikalarla dolu olan Cehennem Deresi Kanyonu, Amerika’nın Arizona eyaletine bağlı olan Grand Canyon’dan sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonu özelliğini taşımaktadır.
MENÇUNA ŞELALESİ Doğu Karadeniz’in en büyük şelalesi olan Mençuna Şelalesi, Artvin’in Arhavi ilçesinde bulunmaktadır. Mençuna Şelalesi’ni ziyaret ettiğinizde hem şelalenin çevresini keşfedebilir hem de bu doğa harikası eşliğinde güzel bir piknik yapabilirsiniz.. Şelalenin yakınında bulunan İkizköprü 18. yüzyıl Osmanlı eseridir ve 2003 yılında Karayolları tarafından restore edilmiştir.
PAPART VADİSİ Artvin'in ,Şavşat ilçesine bağlı olan Meydancık beldesinden kolay bir şekilde ulaşacağınız Papart Vadisi, Karçal Dağları doğa alanının en güzel parçalarından biridir. Papart Vadisi her tarafında farklı bir güzellik sunar bu güzelliklerinin biri de güneyinde kalan Yalnızçam Dağları'dır. Papart Vadisi'nde hem çeşitli bitki örtüleri vardır hem de çeşitli kuş türlerini barındırmaktadır. Özellikle yaban hayatıyla dikkatleri üzerine çeker. Artvin'e gelen turistlerin
ÇİFTE KÖPRÜ Arhavi ilçesine bağlı olan Ortacalar bölgesinde Bulunmaktadır Köprüye, ilçe merkezinden araçla 15 dakikada kolayca ulaşabilirsiniz. Ortacalar Çifteköprü kayıtlara göre 18. yüzyılda yapıldığına dair bilgi bulunsa da 700 yıllık bir köprü olduğu tahmin edilmektedir.
YÖRESEL LEZZETLER
HİNKAL Mayalı hamur mantı kıvamında yarım avuç içi büyüklüğünde puf böreğine benzer şekilde açılır ve içine az yağlı kavurma konur, mantı gibi pişirilir.
ÇİMUR Yeni pişmiş mısır ekmeği tere yağ ile karıştırılır ve bulamaç şekline gelene dek kaşık veya elle yoğrulduktan sonra ayran veya çay ile afiyetle yenir.
KETE Fırın, kuzine sobası veya tandırda arasına ceviz ve un karışımı katılarak pişirilen ekmek.
PUÇUKO İpsiz taze fasulye güneşte kurutur. Özellikle kış aylarında, içine çok az bulgur ve salça konarak pişirilir. Tercihe göre üzerine sirke dökülerek yenir.
HAMSİLİ PİLAV Pirinç ve önceden ayıklanmış salamura veya taze hamsi ile birer sıra tepsiye dizilerek fırında pişirilir.
DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER Hazırlayan : Didem EKŞİ