DİN KÜLTRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONUMUZ DİN FELSEFESİ.
Advertisements

Sayılar Bir Sayısı: Bir sayısı sembolik olarak herkesin ilk defada söyleyebileceği gibi TEK olanı, MUTLAK olanı sembolize etmektedir.  İslam’da bir olan,
4. SINIF SOSYAL BİLGİLER.
Malazgirt savaşından sonra Türklerin Anadolu’ya
ERENLERDEKİ KUTSAL MEKAN: TEKKE
HAZIRLAYAN: TDE ÖĞRETMENİ BURCU ARICAN
SOSYAL BİLGİLER 7.SINIF KONU: İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ
- Bilgi Taassubu Önler BİLGİ TAASSUBU ÖNLER.
Fen Ve Teknoloji Proje Ödevi Adı:Barış Soyadı:Kocaemre Numara:810 Sınıf: 8/A.
 BAŞKENTİ-KONSTANTİNOPOLİS  RESMİ DİLİ-LATİNCE  DİNİ-391 yılına kadar Antik Roma Dini, Sonra Ortodoks Hristiyanlığı ve Hristiyanlık  YÖNETİM-OTOKRASİ.
İngilizceden çeviri : Orkideler İngilizceden çeviri : Müzik: Autumn Rose.
‘’RUHLAR ALEMİ’’ bilgidagi.com.
Sunum otomatik olarak da gidiyor. istersen. Hoparlörü açabilirsin.
AY DEDE.
Temel Eğitici Nitelikleri
HACC ve HACCIN YAPILIŞI
BATI AİLELERİNDE DEMOKRASİ VE BATI AİLELERİNİN YAPISI.
25 Aralık’la başlayan ve yaklaşık bir hafta süreyle kutlanan Noel ve yılbaşı, başta Avrupa ve Amerika kıtası ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok.
BURSA-Mustafakemalpaşa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Öğretmeni
Sezai Karakoç 1950’lerden itibaren dahil olduğu Türk şiir dünyasında kendine mahsus bir şiir dili ve problematiği kurabilmiş, Türk şiirinde sadece kendisi.
1 MAKBULE GÖKTEPE 2 KRAL İSTEYEN KURBAĞALAR 3 MAKBULE 3 Çok eski zamanlardan birinde Olympos dağının doruklarında Tanrı Jüpiter yaşarmış. Dağların,
DİLEKÇE NASIL YAZILIR?.
ANLATIM BOZUKLUKLARI ÖMÜRGÜL AYTAÇ.
Farklılıklara Saygı.
FİİL (EYLEM).
TÜRKLERİN VE MOĞOLLARIN ESKİ DİNİ
Life of minorities with us or alongside us?. KATILIMCI ÜLKELER ÇEK CUMHURİYETİ ( KOORDİNATÖR) TÜRKİYE (KATILIMCI ÜYE) POLONYA (KATILIMCI ÜYE) SLOVAKYA.
BAŞKALARININ İNANÇLARINA HOŞGÖRÜLÜ OLMAK
EVİMİZDEKİ TEHLİKELER
Hoşgörü, her şeyi anlayışla karşılayarak olabildiği kadar hoş görme durumudur. Hoşgörülü olabilmek için insanın öncelikle karşısındakini anlaması, ona.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İLETİŞİM VE İNSANİ İLİŞKİLER
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
MAVİYDİ DÜŞLERİM, ÇÜNKÜ BEN ÇOCUKTUM... ÇÜNKÜ SİYAH DEĞİLDİ
BUDİZM GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Teknolojiye Bağımlı Yaşamamak İçin» adlı (Metin: Mehmet Dinç, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır.
Şeytan bu slayta Çok kızacak
TOPLUMSAL BARIŞ.
NARDUGAN Çam Süsleme Geleneği: Nardugan  Hıristiyanların İsa'nın doğuşu olarak kutladığı Noel bayramı, eski Türklerin yeniden doğuş bayramıdır.
HİNDUİZM Belli Değildir Brahma ve diğer Tanrılar Vedalar
Toplumda Yaygın Olan Bazı Batıl İnançlar
GÜNGÖREN ANADOLU LİSESİ DEĞERLER EĞİTİMİ PROGRAMI
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
PEYGAMBERLERE ve İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ
MİT-(MİTOLOJİNİN KISALTMASI)
Frohe Weihnachten! Mutlu Noeller!. İsa'nın doğum İncil, Luka 1+2 türkisch İsa'nın Doğumu Önceden Bildiriliyor Elizabet'in hamileliğinin altıncı.
SALDIRGANLIK-ŞİDDET-BASKI
Kişisel gelişim, çocuğun kendi kendine yemek yeme, giyinme, giysilerini çıkarma, tuvalete gitme, tuvalet temizliği yapma, yıkanma vb. öz bakım becerilerini.
MATEMATİK DERSİ TOPLAMA İŞLEMİ (Toplamları 10’a kadar olan sayılar)
Bülent Uran Eğitim Danışmanlık.  3D  D UYGU  D ÜŞÜNCE  D AVRANIŞ  Varlığımıza ait olduğunun bildiğimiz ama teknolojik -objektif ölçeklerle ölçülemeyen.
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
ADNAN ÇAKMAN MATEMATİK ÖĞRETMENİ
BİTKİ VE HAYVAN DOSTLARIMIZ
ESKİCAĞDA. İnsanlar eskiden beri kendilerinin ve davranışlarının türlü nedenlerini merak etmişlerdir.Bazı durumlarda cesur olmak istedikleri halde neden.
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
ICF Aylık Üye Toplantısı 11 Aralık 2012 Didem Şen Pamuk.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 11. SINIF
Çoktan geçip gitmiş acılara yapışıp kalmayı bırakmak neden bu kadar zor?" Gerçek olan şu ki; sahip olduğun yegâne şey bu acılara sahip olman. Eski yaralarınla.
Zerdüştlük.
TÜRKLERİN İSLAMİYETİ BENİMSEMESİ TÜRK İSLAM DEVLETİ.
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
ÇATIŞMA ÇÖZME.
Pozitivizm A. Comte.
Peygamber Efendimizin En Büyük Mucizesi
Konu: Purāṇalar ve Genel Özellikleri V
 İçten olma durumu, içtenlik.  Biriyle senlibenli, içlidışlı olma durumu.
HUKUK FELSEFESİ.
TRAVMATİK OLAYLARDA PSİKOLOJİK DESTEK
İBADET Hıristiyanlığın ilk üç asırlık döneminde belli bir ibadet şekli yoktu. Bu nedenle, dördüncü yüzyılın ikinci yarısına kadar günlük olarak yapılan.
Psikopatolojinin Tarihçesi
Sunum transkripti:

DİN KÜLTRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BATIL İNANÇLAR

Batıl İnanç Nedir? İlk çağlardan beri her toplumdan insanlar gerçeklik payı olmayan, korkuları, çaresizlikleri, eski gelenekleri gereği genellikle doğa üstü olan olaylara inanırlar. Bu inançlar batıl inançlar olarak isimlendirilir. Çoğu psikolojik olarak bu tür inanışların negatif etkisine maruz kaldığı için doğruluğuna ve bu tür batıl inançlara daha içten bir şekilde inanırlar.

Devamı-1 Bana soracak olursanız batıl inançların özünde yatan; topluma, bireylere bazı bilinmesi gereken şeyleri öğretmeyi korkutarak sağlamaktır. Aşağıdaki çoğu batıl inançlarda bunu görebilirsiniz. Örneğin Hıristiyanlıkta olan siyah kedi, süpürge, 13. Cuma gibi batıl inançlar Avrupa’nın paganizmi unutturma çabalarından kaynaklanmaktadır. Örneğin Anadolu’da yaygın olan batıl inançlarda ise yine öğretiler söz konusu olabilmektedir. Elektriğin yaygın olmadığı dönemlerde geceleri yapılan tırnak bakımı karanlık neticesinde hoş olmayan sonuçlar doğurabiliyordu. Dolayısı ile geceleri tırnak kesmenin hoş olmadığı farklı bir yöntemle bireylere anlatılıyor. Örneğin bıçak hediye edilmesi konusundaki batıl inanç eskiden krallıkların birbirleriyle savaşmadan önce birbirlerine bıçak göndermeleriyle ilgili olabilir. Bu savaşın sebebi bile sayılabiliyormuş.

Devamı-2 Ev içerisinde şemsiye açmanın tehlikeli olduğu ortada, küçük bir mekanda açılan şemsiye mekanda bulunanlara istemeden zarar verebilir. Kısacası benim görüşüm batıl inançların ortaya çıkmasındaki en büyük etken korkutularak bazı şeylerin öğretilmesinin yada şartlı davranılmasının daha kolay olmasıdır. Mezarlıklardaki ağaçlar toprakta oluşan azotu kullanır, havayı temizler, toprağın kaymamasını sağlar vs. İnsanlara böyle söylediğinizde sizi dinlemezler gidip o ağaçları yinede ihtiyaçları için kesebilirler. Mezarlıkların ağaçlara ihtiyacı vardır. İnsanlara mezarlıktan ağaç kesmenin çarpılmayla sonuçlanacağını anlatmak onları bu eylemden daha kolay uzak tutmaktadır çünkü dinin korkutucu ve caydırıcı etkisi büyüktür. Öyle ya da böyle insanlar garip şeylerde şansı veya şansızlığı bulmuşlar ve bazı olay ya da objelerin kötü ya da iyi kaderi getirdiğine inanmışlar. Aşağıda bu batıl inançlardan dünya çapında ve ülkemizde olanların bazılarını görebilirsiniz…

Devamı 3 Batıl inanç ve hurafelerin ortak karakteri, aşırı tutuculuktur. Bu hastalığa müptela olmuş toplumlar, her türlü değişim ve gelişme karşısında tavır alırlar. En tutucu insanlar ve toplumlar, batıl inanışlara ve hurafelere en çok bağlı olanlardır. Dinler tarihi incelendiği zaman görülecektir ki; her devirde bidat, hurafe ve batıl inanışlar, toplumların ortak problemi olmuş, daima gündemdeki yerini ve önemini korumuştur. Bu, dün olduğu gibi bugün de böyledir.

DÜNYADA BAZI BATIL İNANÇLAR 13. Cuma : İskandinav mitolojisinde 12 tanrıya 13. kötü tanrının katılmasının insanlara kötü talih getirdiğine inanılır. ♣ 2 ayaklı merdiven açıkken bir üçgen oluşturur. Altından geçmek bazı Hıristiyanlarca kutsal üçlemenin bozulmasına neden olduğuna inanılır. Kutsal üçleme kırılarak şeytanla bir anlaşma içerisine girildiği söylenir ve kötü şans getirir. ♣ Antik Mısır’da Tanrıça Bast siyah bir kedi olarak tasvir edilirdi. Hıristiyanlarca diğer dinleri çağrıştıran her türlü obje kötü şans getirirdi ve dinlerine karşı çıkardı siyah kedi de dinlerine zarar verecek tanrıyla aralarına girecek bir objeydi. Hatta kedileri olan kadınlar bir dönem cadılıkla suçlanıp cezalandırılmıştı Engizisyon Mahkemeleri zamanında.

BATIL İNANÇLARDAN NASIL KORUNURUZ? Batıl ve Hak'kın arası Kur'an ve Sünnette ayrılmıştır yani nasıl yaşamamız gerektiği bize bildirilmiştir Kur'an ve Efendimiz (s.a.v)in Sünnetlerine uymamız her uydurma bid'ate hurafeye önem vermemeliyiz .

RESİMLER

MUSAB KAAN KÖSE MUHAMMET BERK GÖK 2370 1419