Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Toplumda Yaygın Olan Bazı Batıl İnançlar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Toplumda Yaygın Olan Bazı Batıl İnançlar"— Sunum transkripti:

1 Toplumda Yaygın Olan Bazı Batıl İnançlar
Batıl inanç (hurafe): İslam dininin ilkelerine, akla ve bilime aykırı olan, doğru ve gerçek olmayan ve dinde varmış gibi kabul edilen inançlara denir.

2 Batıl inançlar nasıl ortaya çıkar:
İnsanların gizemli şeylere olan merakı İnsanların gelecek ile ilgili kaygıları Başka din ve kültürlere ait efsanelerin inanç dünyamıza etkisi Dinin yanlış anlaşılıp yorumlanması Toplumda dinî konularda bilgisizliğin çok olması

3 Toplumda yaygın olan bazı batıl inançlar:
Kara kedi görmenin uğursuz olduğu inancı Sebebi İngiltere de yaygın olan Cadılık inancıdır.Cadılıkla suçlanan bazı kadınlar besledikleri siyah kediler sebebiyle suçlanmış ve yakılmıştır.

4 Gece tırnak kesince ömrün kısalacağı inancı
Eskiden Aydınlanma ile ilgili imkansızlıklardan dolayı elin yanlış şekilde kesilmesi iş kaybına uğranacağı korkusundan ve aydınlanma malzemesinin fazla yanmasından kaynaklanmıştır.

5 İki bayram arasında nikah kıymanın uğursuz olduğu inancı
"İki bayram arasında düğün olmaz" inanışının kaynağı, İslam öncesine kadar uzanıyor. Cahiliye döneminde, Arabistan Yarımadasında Ramazan Bayramı'ndan sonra, yani şevval ayında bir veba salgını başlıyor. Hastalık pek çok kişinin ölümüne neden oluyor. Bu nedenle şevval ayının uğursuz olduğuna inanılıyor. Aslında "Hz. Peygamber ile Hz. Aişe de şevval ayında evlenmişlerdir”

6 Türbelere adak adamak Türbelere adak adamak, mum yakmak, bez bağlamak vs. orada yattığına inanılan zatlara hakarettir.Veren de Alanda ALLAHTIR

7 13 rakamı ve 13.cumanın uğursuz olduğu inancı
  Genel olarak bu inancın, Hz. İsa’nın meşhur son yemeğindeki havarilerin sayısından kaynaklandığı sanılır. Hz. İsa’nın bir cuma günü çarmıha gerilmesinden önceki son yemeğinde toplam 13 kişi bulunuyordu; İsa ve 12 Havari.

8 Ruh çağırma Eski ilkel dinlerde insanlar Atalarının ruhlarının kendileri ile birlikte yaşadıklarına inanır ve sıkıntıya düştüklerinde yardıma geleceklerini umarlardı. 

9 Sihir ve büyü yapma

10 İnsanoğlunun büyüye olan inancı antik çağlardan günümüze gitgide azalmıştır. Günümüzde büyünün tüm çeşitleri modern bilim tarafından reddedilir ancak büyüye olan inanca bazı dinlerde ve akımlarda halen rastlanılır.

11 Yahudilikte Hıristiyanlıkta ve İslam'da büyü yapmak, tıpkı fal bakmak gibi açıkça haram kabul edilir.

12 İlkel dinlerde büyü dinle özdeşleşmiştir
İlkel dinlerde büyü dinle özdeşleşmiştir. Bazı inanışlarda yılanın bıraktığı kabuk, karanfil otu, sirke gibi maddeler büyüden korunmada kullanılmıştır.

13 Batıl inançlar ile ilgili değerlendirme:
Toplumdaki bilgisiz insanlar, hurafeler yoluyla kandırılmakta, sömürülmektedir.

14 İnancımıza göre yardım sadece Allah'tan beklenir.
Batıl inançlar, İslam dininin temel inanç esaslarına aykırıdır. Çünkü bu hurafelerin temelinde Allah'tan başka varlıklardan yardım bekleme eğilimi vardır. İnancımıza göre yardım sadece Allah'tan beklenir.

15 İnancımıza göre geleceği sadece Allah bilir, hurafelerle geleceği bilmek imkansızdır.
Hasta olan bir insan hurafelere değil doktora yönelmeli, tedavi olduktan sonra da iyileşmek için Allah'tan yardım istemelidir..

16 Batıl inançlardan korunmak için yapılması gerekenler:
Kur'an'a ve Peygamberimizin sünnetine bağlı kalınmalıdır. İnsanlar kulaktan dolma bilgilere değil, araştırmaya, okumaya yönlendirilmelidir. Toplumda dinî eğitim yaygınlaştırılmalıdır. Eğitim-öğretime önem verilmeli, insanlar cahillikten kurtarılmalıdır.

17

18

19 Şaman için davuldan daha önemli bir şey varsa o da Şaman giysisidir.

20

21 Mehmet Âkif ERSOY Hurafeler, üfürükler, düğüm düğüm bağlar.
Mezar mezar dolaşıp hasta baktıran sağlar. Bir baksana gökler uyanık, yer uyanıktır. Dünya uyanıkken uyumak maskaralıktır. Mehmet Âkif ERSOY

22


"Toplumda Yaygın Olan Bazı Batıl İnançlar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları