BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Advertisements

DÜŞÜK PREVALANS HEKİMLİĞİ
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
Aile Hekimleri İçin Bir Elektronik Takip Veritabanı Ailem 1.0
BİR UZMANLIK SEÇENEĞİ OLARAK AİLE HEKİMLİĞİ
İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA ACİL SERVİSLERİN GÜNCEL DURUMU
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI, İLKELERİ VE TARİHÇESİ
BAKIŞ AÇISI.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
EVDE SAĞLIK HİZMETİNDEN FAYDALANMAK İÇİN KİM NEREYE BAŞVURUR?
SAĞLIK BAKANLIĞI EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMINDAKİ TEMEL İLKELER
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
Yrd. Doç. Dr. Turan SET Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi AD
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği
Aile Hekimliğinin Tanımı ve Temel İkeleri
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Aile Hekimliği Tarihçesi
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Gülhane Askeri Tıp Fakültesi, Ankara
Genel Pratisyenlik Uzmanlık Eğitiminde
AİLE HEKİMLİĞİNDE HASTALIKLAR
Toplum Sağlığını Geliştirme
2. Sağlık hizmetleri.
Sağlık Hizmetlerine Ulaşım Sınıf 2,
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
Aile Hekimliğinin Tanımı ve İlkeleri
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TARİHÇESİ
1 Kapsamlı Sağlık Bakımı Prof. Zekeriya Aktürk Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi.
Aile Hekimliğinin Tarihçesi
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI TARİHÇESİ VE TEMEL ÖZELLİKLERİ
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ Dr. Ferit Koçoğlu.
Kaynaklar 1- Aile Hekimliğinin Kilometre Taşları, Millis Ve Willard Raporları, Aktürk Z., Dağdeviren N. (Çeviri Editörleri). Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
Aile Hekimliğinin Tanımı ve Temel İlkeleri
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
KONULAR SEVK ZİNCİRİ NE ZAMAN VE İLK NERELERDE BAŞLADI? GENEL SAĞLIK SİGORTASI GSS KİMLERİ KAPSAMAKTADIR? GSS SAYILANLARDAN ALINAN PRİM ORANLARI ? KORUYUCU.
Uluslarası Katılımlı 1. Ulusal Aile Hekimliği Günleri
Kapsamlı Sağlık Bakımı
YAŞAM BOYU SAĞLIK.
Aile Hekimliğinin Temel Esasları
Yrd. Doç. Dr. Özdem Nurluöz
SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması Ve yaralanma Yolları
İlker KÖSE Bilgi Sistemleri Danışmanı Sağlık Bakanlığı
/ 231 Sağlık Hizmetinin Sürekliliği Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Zekeriya Aktürk
Aile Hekimliği Zekeriya AKTÜRK Prof. Dr. 1.
Aİle Hekİmlİğİnİn TanImI ve Tarİhİ
Aile Hekimliğinin Tanımı ve Temel Özellikleri Zekeriya AKTÜRK Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD Ekim 2015
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI VIII.Zonguldak Oftalmoloji Kursu.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç Dr Hasan S.SAĞLAM.
Araş. Gör. Dr. Makbule Nurdan ÖZKAYA KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ AD
Sağlık hizmetleri 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016
Özel Körfez Marmara Hastanesi
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
SAĞLIK HİZMETLERİ VE PERSONEL YÖNETİMİ
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
Dr.Hakkı TURAN Muğla Tabip Odası Başkanı
Sunum transkripti:

BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı

Amaç ve Hedefler Amaç: Birinci basamak hekimliği hakkında bilgi sahibi olunması. Hedefler:Bu ders sonunda öğrenciler; Aile hekimliğiyle ilgili kavramları açıklayabilmeli Aile hekimliğini tanımlayabilmeli Aile hekimliğinin temel özelliklerini sayabilmeli Aile hekimliğinin kısa tarihçesini açıklayabilmeli

Sağlık Hizmeti Bireylerin ve toplumun sağlığını korumak, hastalandıklarında tedavilerini yapmak, sakat kalanların başkalarına bağımlı olmadan yaşayabilmelerini sağlamak ve toplumların sağlık düzeyini yükseltmek için yapılan planlı çalışmaların tümüne sağlık hizmeti denir.

Birinci Basamak Sağlık Hizmeti Toplumun ve bireylerin sağlığının korunması, hastalıkların tedavi edilmesi, sakatların rehabilitasyonu için yapılan ve bireyler için sağlıkla etkileşimde ilk temasın olduğu tüm tıbbi faaliyetler olarak tanımlanmaktadır.

Bireyin her tür sağlık problemi için başvurduğu ilk sağlık kurumu birinci basamaktır. Burada karşılaştığı hekim, birinci basamak hekimidir. Yani aile hekimi.

Bir ülkede birinci basamak sağlık hizmetleri ne kadar iyi organize edilmiş ve sağlam temellere oturtulmuşsa; o ülkede o kadar iyi sağlık hizmeti veriliyor demektir.

İhtiyaç Tıpta aşırı uzmanlaşma ve sağlık sisteminin parçalara ayrılması sonucu kapsamlı, bireysel hizmet veren ve insanları bir bütün olarak ele alan birinci basamak hekimliğinin gerekliliğini ortaya koymuştur.

Aile Hekimliği toplumun isteklerinden kaynaklanarak hastalığın değil hastanın odakta olduğu bir uzmanlık dalı olarak doğmuştur.

Aile hekimi Toplum sağlığı ile ilgili özel bir sorumluluk taşıyan, Toplumun gereksinimlerine yönelik hizmet sunan, Klinik kararlarını hastanın içinde yaşadığı toplum ve çevre ile ilgili bilgileri kullanarak veren, Hastalık yönelimli değil, bütüncül ve sağlığa odaklı bir bakış açısına sahip olan bir hekim olarak diğer hekimlerden ayrılır.

Tarihçe-Dünya Francis Peabody 1923 Willard Komisyon Raporu 1966 Millis Komisyon Raporu 1966 American Board of Family Practice 1969 Amerikan Genel Pratisyenlik Akademisi Amerikan Aile Hekimleri Akademisi 1970 Aile hekimine olan gereksinim ilk kez 1923 yılında Francis Peabody tarafından gündeme getirilmiş ve Francis Peabody, tıp bilimlerinde oluşan aşırı uzmanlaşma sonucu hastaların ortada kaldığını ve kapsamlı ve kişisel sağlık hizmeti veren bir uzmanlık dalının gerekliliğini vurgulamıştır. Milis Raporu ve Willard Raporu olarak bilinen iki raporun yayınlanması sonucu birincil bakım konusunda çalışan, yeni bir uzmanlık dalı olan "Aile hekimliği" tanınmıştır 1969 da "Amerikan Aile Hekimliği Board" u (ABFP) oluştu ve aile hekimliği uzmanlığı doğmuş oldu. 1970'de Amerikan Genel Pratisyenlik Akademisi, Amerikan Aile Hekimleri Akademisi olarak yeniden adlandırılmıştır.

Tarihçe-Ülkemiz Sağlık Bakanlığı hastanelerinde uzmanlık eğitimi 1985 TAHUD 1990 Trakya Üniv. Aile Hekimliği AD1993 Düzce’de pilot olarak başlatılan Aile Hekimliği Sistemine Geçiş 2005 Tüm ülkede aile hekimliğine geçiş 2010

Aile Hekiminin Özellikleri Yaş, cinsiyet ya da kişinin başka herhangi bir özelliğine bakmaksızın tüm sağlık sorunlarıyla ilgilenir. Sağlık kaynaklarının etkili kullanımını sağlar. Bireye, ailesine ve topluma yönelik kişi- merkezli bir yaklaşım geliştirir.

Aile Hekiminin Özellikleri Sağlık hizmetlerinde süreklilik sağlamaktan sorumludur. Hastaların akut ve kronik sağlık sorunlarını aynı anda yönetir. Toplumda sık görülen tüm sağlık sorunlarını tanımlayabilecek ve müdahale edebilecek düzeyde bilgi sahibidir.

Aile Hekiminin Özellikleri Toplumun sağlığı için özel bir sorumluluk üstlenir Sağlık sorunlarını fiziksel, ruhsal, toplumsal, kültürel ve varoluş boyutlarıyla ele alır. İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarıyla gerekli koordinasyonu sağlayarak hastanın sevk ve takibini organize eder. Yaptığı ev ziyaretleri ve rutin takiplerle, kişiye yönelik hem tedavi edici hem de koruyucu sağlık hizmetlerini bir arada sunar.

Birinci Basamağın Önemi Bireylerin sağlık kayıtlarının aynı aile hekimi tarafından birinci basamakta tutulması kontrol, takip ve risk analizlerinin yapılabilmesinde önemli ilerlemeler sağlayacaktır. Etkili ve verimli birinci basamak hekimliği ile 2. ve 3. basamakta hasta yoğunluğu azalarak, hastanelerdeki gereksiz kuyruklar azalacaktır.

Birinci basamak sağlık hizmetleri, sağlık hizmetlerinin en temel, en ucuz, en kolay ulaşılabilir yoludur.