1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Journal Use Reports Süreli Yayın Koleksiyonu Geliştirmenizde Güçlü Karar Destek Hizmeti - Kasım
Advertisements

LİSANS ANLAŞMALARI GRUBU “Anlaşmadan Olur Mu Hiç! Haydi El Sıkışalım…” 11. ANKOS YILLIK TOPLANTISI, MUĞLA ÜNİVERSİTESİ, 2011.
09/12/2009Ankara Üniversitesi TÜBİTAK ULAKBİM ULUSAL AKADEMİK AĞ VE BİLGİ MERKEZİ Prof. Dr. Cem Saraç (ULAKBİM Md.)
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM Açık Erişim Proje Grubu. KAPSAM Açık Erişim Nedir? Kurumsal Arşivler Açık Erişimli Dergiler Türkiye’de Kurumsal Arşivler (Institutional.
Open journal systems ve Türkİye'de KULLANIMI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.

AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması Doç. Dr. Doğan Atılgan Yard.Doç.Dr.Sacit Arslantekin Yard. Doç. Dr. Özlem Bayram AB’06 Pamukkale Üniversitesi.
V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009 Antalya HOŞGELDİNİZ…
Türk Patent Enstitüsü Tarafından Düzenlenen Eğitim Programları
Araştırma Görevlilerinin Öğrenci Laboratuvarlarına Katılımı
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı AVRUPA YÜKSEK ÖĞRETİM ALANININ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA TÜRK YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.
ULAKBİM Vedat Mert Güneri Dursun Ali Çolak
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
6-7 June 20033rd International ANKOS Meeting1 ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Bülent KARASÖZEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM; AKILCI İLAÇ KULLANIMI Doç. Dr. Hanefi Özbek
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
ANKOS Veritabanı Değerlendirme Grubu
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
R. Orçun Madran.
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
Yenİ kurulan Ünİversİtelerdekİ
LİSANS ANLAŞMALARI ÇALIŞMA GRUBU ANKOS 6. Yıllık Toplantısı Haziran 2006 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi.
İstanbul Medipol Üniversitesi
Üniversite Sanayi işbirliği ile başarmak Prof. Aytül Erçil Sabancı University
TÜRK ULUSAL SİTE LİSANSI (Turkish National Site License - TRNSL) Pamela Kontowicz Elektronik Kaynaklar Sorumlusu Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi.
ANKOS FİYATLANDIRMA MODELLERİ
III. Uluslararası ANKOS Toplantısı 6-7 Haziran 2003 Orta Doğu Teknik Üniversitesi ANKARA.
BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIM PROJESİ 14 MAYIS 2010, ANTALYA SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
Türk Tıp Fakültesi yayınlarında kurallar ve dergiler Sağlık Bilimlerinde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu Kasım 2008, Ankara Öğr. Gör.
III. Ulusal Akademik Site Lisansı Eğitim ve İşbirliği Toplantısı Mayıs Antalya.
M. Mirat SATOĞLU TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
Research Services Group. Copyright 2006 Thomson Corporation 2 Araştırmaların Ölçümü Her ne kadar Web of Science veritabanının ana amacı araştırmacılara.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Prof. Dr. Mübeccel GÖNEN Merkez Müdürü
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK Mustafa.
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
ANKOS Kullanım İstatistikleri Kullanım İstatistikleri Çalışma Grubu ANKOS 7.Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 2007 Karadeniz Teknik Üniversitesi.
BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ Kasım 2006 Fırat Üniversitesi, Elazığ Nezih Güven- Bologna Rehberi.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON OFİSİ BİRİMİ
TÜBİTAK ELEKTRONİK KAYNAKLAR ULUSAL AKADEMİK LİSANS EKUAL TÜBİTAK EKUAL STANDART LİSANS ANLAŞMASI STANDART LİSANS ANLAŞMASI Mayıs 2008, Çeşme Ahmet.
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
ELEKTRONİK KOLEKSİYON GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ Bülent Karasözen ODTÜ 41. Kütüphane Haftası 31 Mart 2005.
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
Hoş Geldiniz Prof.Dr. Cem SARAÇ
TÜBİTAK ULAKBİM Uluslararası E-Bilgi Kaynakları Grubu
URQUHART YASASI.  Urquhart Yasası bilimsel dergilerin “kütüphane ötesi kullanımı”nın (supralibrary use), bu dergilerin her kütüphanenin “kütüphane içi.
Elektronik Bilgi Kaynaklarına Yatırım ile Yayın Sayısı Arasındaki İlişki Üzerine Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
AÇIK DERS MALZEMELERİ SAMİYE TUNCER
Üniversiteler İçin Proje Yönetim Bilgi Sistemi
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
FONKSİYONEL KODLARIN KULLANIM ALANLARI
ULUSAL AKADEMİK AĞ ve BİLGİ MERKEZİ
ULAKNET VE ULAKBİM Atay İSLAMOĞLU
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
ANKOS ELEKTRONİK BİLGİ KAYNAKLARI ERİŞİMİNDE ULUSALLAŞMAYA DOĞRU
ANKARA ÜNİVERSİTESİ 6550 Sayılı Kanun Kapsamında
Sunum transkripti:

1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi

2 TÜBİTAK EKUAL AMAÇ –TÜBİTAK’ın Türkiye’deki akademik çalışmalara yaptığı katkıların paralelinde tüm akademik kurumların, eğitim, öğretim, araştırma ve bilimsel faaliyetleri için ihtiyaç duyduğu temel bilgi kaynaklarına, ulusal ölçekte elektronik erişim imkanı sunmak, –Bu sayede, bilimsel kaynaklara erişimde fırsat eşitliği sağlayarak Türkiye’nin bilimsel gelişimine destek verilmesi amaçlanmaktadır.

3 Bu amaçlar doğrultusunda TÜBİTAK Bilim Kurulunun 19/11/2005 tarih ve 136 sayılı toplantısında “Ulusal Akademik Lisans anlaşmalarının yapılması konusunda ULAKBİM’in görevlendirilmesi” ve 11/02/2006 tarih ve 139 sayılı toplantısında “Ulusal Akademik Lisans kapsamının Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin de dahil edilerek genişletilmesi” hakkında vermiş olduğu kararlar ile çalışmalar başlamıştır. TÜBİTAK EKUAL

4 Başlangıç Çalışmaları; –EKUAL çalışma grubu ve görev dağılımları Koleksiyon geliştirme, İstatistik, Lisans gibi... –Bütçe imkanlarının araştırılması ve geliştirilmesi, TARAL ULAKBİM Cari Giderler –Dünya örneklerinin incelenmesi, –Yayınevleri ile görüşmeler TÜBİTAK EKUAL

5 İSİM (MARKA) ÇALIŞMALARI Ulusal Akademik Site Lisansı UASL Ulusal Akademik Lisans UAL Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı EKUAL EQUAL Ξ EKUAL TÜBİTAK EKUAL

6 KAPSAM (Üyeler) –Türkiye’de eğitim faaliyeti yürüten tüm kurumlar, Üniversiteler, Askeri okullar (DHO, HHO, KHO) Harp Akademileri Polis Akademisi Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri TÜBİTAK TÜBİTAK EKUAL

7 Kapsam Dışı Kalan Kurumlar –Maliye Bakanlığı –Kültür Bakanlığı –Tarım ve Köyişleri Bakanlığı –MİT Müsteşarlığı, –Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı –MTA Genel Müdürlüğü –TAEK Türkiye Atom Enerjisi Kurumu –İSAM İslam Araştırmaları Merkezi – TÜBİTAK EKUAL

8

9 KAPSAM (Bilgi kaynağı) –Tam metin elektronik erişimli dergi bilgi kaynakları Alanında en önemli yayıncılar Türkiye’nin öncelikleri Kurumsal talepler –Bibliyografik ve atıf bilgi kaynakları Türkiye araştırma alanlarının ve öncelikli konuların tespiti Araştırma ve bilimsel performans göstergeleri Bilimsel bilgiye erişimde öncü nitelikler TÜBİTAK EKUAL

10 TÜBİTAK EKUAL

11 TÜBİTAK EKUAL

12 TÜBİTAK EKUAL

13 FAYDA – MALİYET ANALİZİ Engineering Village EV2Üniversiteler British Medical Journals BMJ Üniversiteler Journal Citation Report JCRÜniversiteler Access MedicineHastaneler Wiley-CochraneHastaneler Web of Science WoSHastaneler WoltersKluwer OVIDHastaneler TÜBİTAK EKUAL

14 Projenin Performansı –Daha önce, Kütüphaneler bütçe imkanları ölçüsünde ANKOS (Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu) aracılığı ile abonelik yapabiliyorlardı ve üye sayısı bu imkanlar ile kısıtlıydı. –EKUAL Kapsamında, Temel bilgi kaynaklarına, tüm kurumlar adına abonelikler yapılmakta ve ücretleri TÜBİTAK tarafından ödenmektedir. Bu sayede daha avantajlı fiyatlar ile, Ulusal ölçekte üye sayısı/fiyat bağlamında önemli kazanımlar elde edilmektedir. TÜBİTAK EKUAL

15 Sonuç olarak; –TÜBİTAK ULAKBİM bu proje ile; ülkemiz araştırma kurumlarının akademik içerikli elektronik bilgi kaynaklarına etkin, yaygın ve eşit erişim imkanı sağlanması ile ulusal ve uluslararası bilimsel yayın üretiminin etkinleştirilmesi gerçekleşmiştir. Kars Kafkas Üniversitesi = Fırat Üniversitesi = Gaziantep Üniversitesi = Hacettepe Üniversitesi –TÜBİTAK ULAKBİM EKUAL; Türkiye'deki akademik ve bilimsel araştırmaları desteklemek amacıyla elektronik bilgi hizmetleri sunarak yüksek oranda ve kalitede akademik bilgi kullanımını teşvik etmektedir. TÜBİTAK EKUAL

16 Teşekkür ederim Prof.Dr. Cem SARAÇ TÜBİTAK EKUAL