Ekonomi nedir? EKONOMİ toplumun... üreteceğine... Neyi Kimin İçin

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölüm 20 Çıktı (Output) ve Toplam Talep (Aggregate demand)
Advertisements

Tam rekabet çok sayıda alıcı ve satıcı firmalar fiyatı veri alırlar
Kısa Vadede Toplam Çıktı
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
DERS 1 GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
Esneklik Kavramı Bir önceki bölümde bir malın talep edilen miktarını belirleyen bir takım etkenler bulunduğunu belirtmiş, bu etkenlerdeki değişimlerin.
Bölüm 5 Tüketici Tercihi ve Talep
Bölüm 7 Maliyet ve Arz David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
EKO308 İKTİSADİ PLANLAMA 1. Hafta: Giriş.
MİKROEKONOMİYE GİRİŞ PROF.DR. TÜMAY ERTEK.
Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK
Bölüm 1 İktisat ve İktisat Bilimi
Bölüm 30 İktisadi Büyüme David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
Makroiktisat... Bir bütün olarak ekonomiyle ilgilenir
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
Makroekonomi ... ekonominin bütünüyle ilgilenir
TEMEL EKONOMİ 1. GİRİŞ Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK.
Makroekonomi.
Tam Rekabet Tam rekabet piyasasının dört özelliği:
İKT-102 İktisata Giriş II Makro İktisatın Temelleri
İşletme ve Ekonomi Copyright S.K.Mirze.
TEST – 1.
İKTİSADA GİRİŞ.
Tüketici tercihinde 4 ana unsur
Ekonomik Sistemler Pazar EkonomisiPazar Ekonomisi: Kaynaklar fiyat mekanizmasına göre tahsis edilir. Pazar fiyatı talep ve arzın güçlerine göre belirlenir.
1 Ekonominin Kapsamı ve Metodu KISIM I EKONOMİYE GİRİŞ BÖLÜM İÇERİĞİ
OHT 2.1 Griffiths and Wall: Economics for Business and Management, 2nd edition© Pearson Education Limited 2008 Talep, Gelir ve Tüketim Davranışları.
Üretim düzeyi nasıl seçilir?
Mikroekonomi vs. Makroekonomi
Makro İktisat İktisadi Analiz
TEMEL EKONOMİ 1. GİRİŞ Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK.
KPSS SORULARI KLASİK MAKRO İKTİSAT TEORİSİ
Bu bölümde İktisadi büyümenin anlamını,
Normatif Analiz Araçları
Tüketici tercihinde etkili dört bileşen
Mal piyasalarında denge
Bazı terimler Gelir Maliyetler Karlar
Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK
Klasik ve Keynesçi İktisat
© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 16 Hükümet Harcaması ve Geliri David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill,
Bazı anahtar terimler Piyasa Talep Arz Denge fiyatı
Makro İktisatta Temel Kavramlar
22 İşsizlik, Enflasyon ve Uzun Dönem Büyüme BÖLÜM İÇERİĞİ İşsizlik
Doç. Dr. Yeşim Kuştepeli İKT 5034-Bahar 2011
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
YAKIN DO Ğ U ÜN İ VERS İ TES İ İ KT İ SAD İ VE İ DAR İ B İ L İ MLER FAKÜLTES İ EKONOMI BÖLÜMÜ 2015/2016 GÜZ DÖNEMI.
GSYH ve TÜFE: Makroekonominin İzlenmesi
MİKROİKTİSAT: Teori ve Uygulama Bölüm 1: Mikroiktisada Giriş By Edgar K. Browning & Mark A. Zupan John Wiley & Sons, Inc. 9 th Edition, copyright 2006.
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslararası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 2. Bölüm: Modern Ticaret Teorisinin Temelleri.
Mühendislik Ekonomisi
BÖLÜM 3 EKONOMİLERDE TEMEL SORUNLAR
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
©McGraw-Hill Education, 2014
İktisadın Konusu 1 İktisadın konusu insan davranışlarıdır. Almak, satmak, tüketmek, üretmek vb.
©McGraw-Hill Education, 2014
1 Ekonominin Kapsamı ve Metodu KISIM I EKONOMİYE GİRİŞ BÖLÜM İÇERİĞİ
MAKRO EKONOMİYE GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
Milli Gelir ve Fiyatların Genel Düzeyi: Toplam Talep ve Toplam Arz
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
©McGraw-Hill Education, 2014
TEMEL MİKROEKONOMİ 1.GİRİŞ.
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 9 UZUN DÖNEMDE HASILA VE FİYAT DÜZEYİ: KLASİK MAKRO MODEL YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA.
SOSYAL BİLGİLRİN TEMELLERİ
İKTİSADA GİRİŞ I DERS 2 Y.Doç.Dr.Umut Öneş.
S.1.Aşağıdakilerden hangisi tüketim fonksiyonunu etkileyen değişkenlerden biri değildir? A) Harcanabilir gelir düzeyi B) Enflasyonla ilgili tahminler.
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat
MAKRO İKTİSAT II BÖLÜM 13-1 TOPLAM ARZ VE TOPLAM TALEP: MAKRO DENGE
Sunum transkripti:

1. Hafta Ekonomi ve Ekonomi Bilimi

Ekonomi nedir? EKONOMİ toplumun... üreteceğine... Neyi Kimin İçin Nasıl üreteceğine... Nasıl karar verdiğini araştırır See the introduction to Chapter 1 in the main text.

Petrol Fiyatları 1973-74 arasında üç katına, 1979-80 iki kat daha arttı ve dünyadaki herkesi etkiledi. See Section 1-1 in the main text, and Figure 1-1.

Petrol fiyatındaki bir artış Ne üretilecek Daha az petrol-yoğun ürünler Nasıl üretilecek Daha az petrol-yoğun teknikler Kimin için üretilecek Petrol üreticisi ülkeler daha güçlü, ithal edenler daha zayıf See Section 1-1 in the main text.

Dünya GSMH ve nüfus dağılımı, 2000 See Section 1-1 in the main text. Data here are taken from World Development Report 2002. These data re similar but not identical to the data appearing in Table 1-1.

Kıtlık seçim yapmaya zorlar Fırsat Maliyeti: Kritik öneme sahip bir tanım Bir üründen bir adet fazla edinmek için diğerinden vazgeçilen miktar Hem üretim hem de tüketimde geçerli See Section 1-2 in the main text.

Üretim olanakları eğrisi (1) bir ürünün her üretim seviyesi karşılığında, diğer üründen üretilebilecek maksimum mal miktarını gösterir. See Section 1-2 in the main text.

Üretim olanakları eğrisi (2) F/G = fırsat maliyeti (=1/2) Filim çıktısı (G) Gıda Çıktısı (F) Üretim olanakları eğrisi G = 8 F= 4 A B 10 14 6  See Section 1-2 in the main text, and Figure 1-2.

Piyasaların işleyişi Piyasa hanehalkının alternatif mallar arasında tüketim kararını nasıl verdiğini Firmaların neyi ve nasıl üreteceğine nasıl karar verdiğini ve işçilerin ne kadar ve kimin için çalışacağına nasıl karar verdiğini fiyat mekanizması aracılığı ile düzenleyen tanımdır. See Section 1-3 in the main text.

Kaynak dağılımı Kaynakların dağılmı toplum için son derece önemlidir Ve farklı toplumlarda farklı şekilde yapılır Totaliter Karma Serbest piyasa See Section 1-3 in the main text.

Piyasa ve ülkeler Çin İsveç ABD Macaristan İngiltere Küba Kapalı ekonomi Serbest pazar ekon. See Section 1-3 in the main text, and Figure 1-3.

Normatif ve Positif Ekonomi Pozitif ekonomi objektif açıklamalar ile ilgilenir ör. Bir mal üzerine eğer vergi koyulursa o malın fiyatı yükselir. Normatif ekonomi değer yargısı taşır ör. Sigara tüketimini önlemek için vergi koyarak fiyatını artıralım. See Section 1-4 in the main text.

Mikro and Makro (1) Mikroekonomi Bireysel ekonomik kararlar Ör: Futbolcuların ücreti ve petrol fiyatları See Section 1-5 in the main text.

Mikro and Makro (2) Makroekonomi Ekonominin bütünündeki ilişkileri inceler Ör: GSYİH, toplam fiyat seviyesi ve işsizlik See Section 1-5 in the main text

Ekonomik analizin araçları

Model ve veri Model Veri basitleştirici varsayımlara dayalı iskelet ekonomik düşüncemizi organize etmemize yarar Veri iktisatçıların gerçek dünyayla bağlantısı zaman serileri (time series) yatay kesit (cross section) See the Introduction to Chapter 2 in the main text, and Section 2-1.

Reel ve nominal Birçok iktisadi değişken parasal olarak ölçülmüştür Nominal değerler cari fiyatlardan ölçülmüştür Reel değerler bir temel yıla göre değişen fiyatlar ayarlanarak bulunur cari fiyatdan hesaplanır See Section 2-3 in the main text.

Economik modeller: bir örnek Planlarımızı daha iyi organize edebilmek için gerçeğin basitleştirilmiş haline ihtiyacımız var Metro yolculuğuna olan talep = f(fiyatlar, gelir, tercihler) See Section 2-5 in the main text.

İlişkiler Şekiller iktisatçılara iktisadi değişkenler arasındaki İlişkileri anlamaya yardımcı olur. See Figure 2-7 in the main text.

Ekonomik Deliller ekonomik teori ile ampirik gerçeklik arasındaki ilişkiyi şekil vs gösterir Ekonometri istatistiki tekniklerle gözlem gerçek arasındaki bağı test eder Deliller bir teoriyi reddetmemize neden olabilir Ya da desteklememize See Sections 2-7 and 2-9 in the main text.