11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİNÇLİ TUZ KULLANIMI
Advertisements

KANSER VE BESLENME.
T. C. ISPARTA VALİLİĞİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
Liv Hospital-İSTANBUL
TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
H İ PERTANS İ YON Kan basıncının normal de ğ erlerden yüksek olmasıdır.
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
BU BESİNLERİ DAHA SIK TÜKETİN! LİMON: Günde en az iki kez limonlu su içmelisiniz. Alkalin içeren bu meyve, tükettiğiniz asitli besinlerin zararını en aza.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
Taze Otlar & Baharatlar.
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
Mayıs 2011 Petra Kristali. Tuzlu gerçekler… Vücudumuz ve Tuz. Yaşamımızı devam ettirebilmemiz için tuza ihtiyacımız var! NEDEN? Yaşam kaynağımız olan.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
SA Ğ LIKLI BESLENME NED İ R? İ L HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü BULA Ş ICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR Ş UBES İ.
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME.
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
GIDA SANAYİNDE TUZ KULLANIMI
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
1-7 HAZİRAN İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ HAFTASI
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
gıda sanayinde kullanılan asitler
Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması SALTurk2
Yeterli ve Dengeli Beslenme
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Tuzun Azaltılması Programı
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ HAYATIMIZ VE TUZ.
Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
TÜRK MUTFAĞI Meşhur Türk Yemekleri
BURDUR HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü. SA Ğ LIK BAKANLI Ğ I TUZ TÜKET İ M İ PROGRAMI T.C. Sağlık Bakanlığı, Kasım 2011 itibarıyla “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin.
Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
FAZLA TUZ VE YAĞ TÜKETİMİ ATIK YAĞLARIN TEKRAR KULLANIMI
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
VİTAMİNLER.
MADEN SUYUNUN BİLİNMESİ GEREKEN FAYDALARI
Sağlıklı Beslenme.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
Sunum transkripti:

11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI

Tuzu Azaltın, Sağlığınızın Tadı Kaçmasın Tuz uygarlık tarihi bakımından önemi olan ve tarih öncesinden beri bilinen değerli bir (mineral) madendir 1700’ lü yıllara kadar sadece besinlerde lezzet amacıyla kullanılan tuz 19.yy’da besinleri saklama, konserve yapma gibi saklama yöntemleri için kullanılmaya başlamıştır. Günümüzde besin eklemesinden daha çok endüstriyel amaçla kullanılmaktadır.

Sodyum Klorür Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliğine göre tuz, ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan tüketime uygun nitelikte üretilen tuzlardır. Sofra tuzunun asıl adı “sodyum klorür” dür. Sodyum klorür diyetle alınan tuzun kimyasal adıdır. Tuzun %60’ ı klor, %40’ ı ise sodyumdan oluşur. Tuz besinlerde bulunabildiği gibi göllerden, denizlerden ve kayalardan saf olarak elde edilir.

Tuz ve Sodyuma Dikkat Tuzun 1 gramında 400 mg sodyum bulunur İnsan vücudunun bazı fonksiyonları için sodyuma ihtiyacı varken fazla alınması yüksek kan basıncı başta olmak üzere inme, kalp hastalıkları ve böbrek hastalıklarına neden olabilmektedir.

Vücutta sıvı ve kan basıncı dengesinin düzenlenmesi, kas ve sinir sisteminin düzgün çalışması için sodyum gereklidir. Bir yetişkinin sağlıklı bir biçimde yaşantısını sürdürebilmesi için günde 2000 mg sodyuma ihtiyacı vardır.

Yüksek Miktarda Sodyum İçeren Besinler Sofra Tuzu Et suyu tabletleri Salamura besinler Ketçap Salça Fast-food besinler

Karbonat Hazır çorbalar Soya sosu Soslar Peynir,zeytin Kabartma Tuzu Konserveler Hardal Salam, sucuk, sosis Krakerler Tuzlu kuruyemişler

Hastalıklar ve Tuz Ülkemizde ilk on ölüm nedeni içerisinde iskemik kalp hastalıkları 1.sırada, hipertansif kalp hastalıkları 6.sırada, inflamatuar kalp hastalıkları ise 10. sıradadır. Temel hastalık gruplarına göre ölüm nedenleri sıralamasında ilk iki sırada kronik hastalıklar yer almakta ve kardiyovasküer hastalıklar %48 ile ilk sırada yer almaktadır. Bu hastalıklar tuz tüketimi ile yakından ilişkilidir.

Tuza Dikkat Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram dan  az  olarak önermektedir.

5 gr günlük tuz yaklaşık tepeleme 1 çay kaşığıdır                                                                                                                SAĞLIKLI OLMAK İÇİN GÜNDE EN FAZLA 5 GRAM (YAKLAŞIK 1 ÇAY KAŞIĞI) TUZ YETERLİDİR 5 gr günlük tuz yaklaşık tepeleme 1 çay kaşığıdır

Tuzu Azaltmak, Hayat Kurtarıyor! Günlük tuz alımının azaltılması ; 1 gram / gün        Felçleri    %   5 -   Kalp krizlerini            %   3 6 gram /gün         Felçleri    % 24 -   Kalp krizlerini            % 18       9 gram / gün       Felçleri    % 34 -   Kalp krizlerini            % 25 oranında azalma sağlayacaktır.    Sağlığımız İçin, Daha Az Tuz Tüketelim.                                 

Tuzu Azaltmak İçin Tavsiyeler Taze ve  tuz eklenmemiş besinleri tercih edin Yemeklerin tadına  bakmadan tuz eklemeyin Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri (zeytin, peynir, turşu gibi) ve konserve besinleri  daha az tüketin Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin

Satın aldığınız hazır besinlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon gibi besinler ile baharatları kullanın Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin

Dinlediğiniz İçin Teşekkürler Akkuş İmam Hatip Lisesi Hazırlayan Sağlık Bilgisi Dersi Öğretmeni Nilay ÇELİK