GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (12. Hafta) ISO 22000’E GİRİŞ 2 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (12. Hafta) 1
ISO 22000 standardı Kapsam Hüküm İfade Eden Referanslar Terim ve Tarifler Şartlar Ekler
Gıda Güvenliği Tehlikesi Gıdanın kendisi yada gıdada bulunan biyolojik, kimyasal veya fiziksel etmenler vasıtasıyla olumsuz sağlık etkisine yol açma potansiyeli.
Ön Gereksinim Programı Gıda zinciri boyunca gerekli hijyenik ortamı sağlayarak uygun bir üretim yapmak, son ürünün güvenli bir şekilde hazırlanmasını sağlamak ve insan tüketimi için güvenli gıdalar sunmak için temel koşullar ve faaliyetler. Ön gereksinim programları kuruluşun uyguladığı gıda zinciri kısımlarına ve kuruluşun tipine bağlıdır. Eşdeğer terimlerin örnekleri; iyi tarım uygulamaları (GAP); iyi veteriner uygulamaları (GVP); iyi üretim uygulamaları (GMP); iyi hijyen uygulamaları (GHP); iyi üretim uygulamaları (GPP); iyi dağıtım uygulamaları (GDP); iyi ticaret uygulamaları (GTP).
Ön Gereksinim Programı – Kontrol Listesi
Ön Gereksinim Programı – Kontrol Listesi
Operasyonel Ön Gereksinim Programı (OGP) Olası gıda güvenliği tehlikelerini ve/veya üründe ya da proses ortamında gıda güvenliği tehlikelerinin kontaminasyonu veya çoğalmasını kontrol altına almak için zorunlu olduğu tehlike analizleriyle tanımlanan ön gereksinim programı.
Kritik kontrol noktası (KKN) gıda güvenliği tehlikesinin önlendiği veya elimine edildiği ya da kabul edilebilir düzeye indirilebildiği ve kontrol edilebilen aşama.
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Modeli İzleme; Düzeltici faaliyetler İyileştirme Doğrulama Uygulama HACCP Planının oluşturulması Güvenli Ürünleri planlama ve gerçekleştirme Tehlike analizinin olanaklı kılınmasının başlangıç aşamaları Tehlike analizi Kontrol Önlemlerinin Geçerli kılınması Operasyonel OGP larının oluşturulması
ISO 22000 standardı - Şartlar Kısım 4: Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi – Genel Şartlar Kısım 5: Yönetim Sorumluluğu Kısım 6: Kaynak Yönetimi Kısım 7: Güvenli Ürünlerin Planlanması ve Gerçekleştirilmesi Kısım 8: Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Geçerli Kılınması, Doğrulanması ve İyileştirilmesi