GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (12. Hafta)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ISO 9001 : 2000 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
ORGANİK TARIM.
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
“KALİTE STANDARTLARI VE SİSTEM BELGELENDİRME SEMİNERİ”
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
GIDA GÜVENLİĞİ ve GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Mezbahalarda Gıda Güvenliği HACCP ve ISO 22000’in Önemi
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
ISO 9001:2008 Değişiklikleri Mart Madde No ve Değişiklikler Madde 1.2 “ürünün veya kuruluşun yapısı gereği bu standardın bir veya birkaç maddesinin.
ISO 22000: 2005 HACCP GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
OHSAS YÖNETİM SİSTEMİ TANIMLAR
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
Hazard Analysis and Critical Control Point
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER.  Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği.
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
ISO- 9001:2008 Standardı - 8. Maddenin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite İyileştirme Araçlarına Bakış 7. Hafta.
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
. ISO- 9001:2008 Standardı - 7. Maddenin Tanıtımı ve Yorumlanması
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta
Raporlama ve İzlem Vildan MEVSİM.
Kalite Kavramı ve Toplam Kalite Yönetimi - Kalite Yönetim Sistemi ilişkisi 1. Hafta.
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 9) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
Metin DURAN Genel Müdür
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 8) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
İş Sağlığı ve Güvenliği
AYDIN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
YÖNETİM SİSTEMLERİ Yönetim Sistemi Modelleri:
TEDARİKÇİ DENETİMLERİ
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
HACCP nedir HACCP: Hazard Analysis and Critical Control Points - Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizleri Gıda ürününün güvenliği ürünü kullanan.
UNIVERSAL GmbH September 2015.
LABORATUVAR YÖNETİMİ.
Kalite nedir? Kalite nedir? Kalite “ bir mal veya hizmetin müşteri beklenti ve gereksinimlerini karşılayabilme yeteneğidir” diye de tarif edilebilir. Tüketicilerin.
Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015.
EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) 21/03/2013 H. Sibel KAPLAN Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı.
FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNDE LABORATUAR KULLANIMI
Murat KULOĞLU Öğretim Görevlisi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı 1.
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
Konu 10 Tehlike analizi kritik kontrol noktaları (HACCP)
Kalite Kavramı ve Toplam Kalite Yönetimi - Kalite Yönetim Sistemi ilişkisi 1. Hafta.
Gıda kalite sağlama sistemleri
ISO HACCP ve ISO22000.
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı (devam)
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
ISO HACCP ve ISO22000.
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı (devam)
ISO9001:2015 STANDARD REVİZYONU
İki temel sorun  Gıda güvenliğinin yetersizliği  Gıda güvencesizliği.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ISO
ISO Hijyen Uygulamaları
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
TEHLİKE ve RİSK LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
Sunum transkripti:

GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (12. Hafta) ISO 22000’E GİRİŞ 2 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (12. Hafta) 1

ISO 22000 standardı Kapsam Hüküm İfade Eden Referanslar Terim ve Tarifler Şartlar Ekler

Gıda Güvenliği Tehlikesi Gıdanın kendisi yada gıdada bulunan biyolojik, kimyasal veya fiziksel etmenler vasıtasıyla olumsuz sağlık etkisine yol açma potansiyeli.

Ön Gereksinim Programı Gıda zinciri boyunca gerekli hijyenik ortamı sağlayarak uygun bir üretim yapmak, son ürünün güvenli bir şekilde hazırlanmasını sağlamak ve insan tüketimi için güvenli gıdalar sunmak için temel koşullar ve faaliyetler. Ön gereksinim programları kuruluşun uyguladığı gıda zinciri kısımlarına ve kuruluşun tipine bağlıdır. Eşdeğer terimlerin örnekleri; iyi tarım uygulamaları (GAP); iyi veteriner uygulamaları (GVP); iyi üretim uygulamaları (GMP); iyi hijyen uygulamaları (GHP); iyi üretim uygulamaları (GPP); iyi dağıtım uygulamaları (GDP); iyi ticaret uygulamaları (GTP).

Ön Gereksinim Programı – Kontrol Listesi

Ön Gereksinim Programı – Kontrol Listesi

Operasyonel Ön Gereksinim Programı (OGP) Olası gıda güvenliği tehlikelerini ve/veya üründe ya da proses ortamında gıda güvenliği tehlikelerinin kontaminasyonu veya çoğalmasını kontrol altına almak için zorunlu olduğu tehlike analizleriyle tanımlanan ön gereksinim programı.

Kritik kontrol noktası (KKN) gıda güvenliği tehlikesinin önlendiği veya elimine edildiği ya da kabul edilebilir düzeye indirilebildiği ve kontrol edilebilen aşama.

Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Modeli İzleme; Düzeltici faaliyetler İyileştirme Doğrulama Uygulama HACCP Planının oluşturulması Güvenli Ürünleri planlama ve gerçekleştirme Tehlike analizinin olanaklı kılınmasının başlangıç aşamaları Tehlike analizi Kontrol Önlemlerinin Geçerli kılınması Operasyonel OGP larının oluşturulması

ISO 22000 standardı - Şartlar Kısım 4: Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi – Genel Şartlar Kısım 5: Yönetim Sorumluluğu Kısım 6: Kaynak Yönetimi Kısım 7: Güvenli Ürünlerin Planlanması ve Gerçekleştirilmesi Kısım 8: Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Geçerli Kılınması, Doğrulanması ve İyileştirilmesi