BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ KATI ATIK YÖNETİMİ -ÇEVRE ve GERİ KAZANIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAYINDIR BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ
Advertisements

ATIK NEDİR? NASIL GERİ KAZANILIR?
3R.
ODUNPAZARI GERİ KAZANIM PROJESİ
Geri Dönüşüm Nedir?.
SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIK YÖNETİMİ
ÇEVRE VE TOPLUM GERİ DÖNÜŞÜM Ahmet Burak Köseoğlu
AMBALAJ VE GERİ DÖNÜŞÜM
HALİL AYCAN Sınıf Öğretmenliği (i.ö.) 2/B
Bu sembol Neyi İfade Eder ?
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
PLASTİKLER VE ÇÖZÜM YOLU
AMBALAJ ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞÜMÜ
Cevre Kirliği Hakkında Bilgi
Give our planet a hand and save the next generation
Atık madde olarak neler toplanabilir?. Ambalaj atıkları.
ATIKLARIMIZI NE YAPALIM?
AMBALAJ BEYAN SİSTEMİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER
Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
NASIL GERİ KAZANALIM? Ayrı ayrı biriktirilen AMBALAJ ATIKLARI “”kesinlikle”” ÇÖP DEĞİLDİR !!!!!!!!!!! Daha temiz bir Dünya, Yaşanılabilir bir çevre.
YENİDEN KULLANIM
Yapılan araştırmalar sonucunda anız yakmanın toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozduğu, verimliliği düşürdüğü ve biyolojik dengeyi.
ATIKLAR VE ATIK YÖNETİMİ
AMBALAJ ATIKLARI YÖNETİMİ EĞİTİMİ.
KAĞIT MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU
ÇEVRE VE ATIK YÖNETİM EĞİTİMİ
RECYCLING GERİ DÖNÜŞÜM.
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIMI Ve ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ
AMBALAJ ATIKLARININ GERİ KAZANIMI
KOMPOZiT MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU
KÜRESEL ISINMA & SU ÖĞRETMEN: GÖKÇE ÖKTEM.
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
GERİ KAZANIM NEDEN GEREKLİDİR
GAZİPAŞA İLKOKULU GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
TEKNOLOJİ TASARIM KURGU KUŞAĞI.
KAN İDRAR BALGAM VE DİĞER VUCUT SIVILARI VE BULAŞILARI OLAN MALZEMELERİ LÜTFEN BU ATIK BİDONUNA ATINIZ.
Geri Dönüşüm ve Türkiye'deki Durumu
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Uzm. Hemş. Fatma MUTLU
ÇEVRE BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ
ÇİĞLİ BELEDİYESİ AMBALAJ ATIKLARI VE GERİ KAZANIM
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Katı Atıklar Koruma Parkında Terk Edilmiş Arabalar, Avustralya Parkta Katı Atık ve Geri Dönüşüm Konteynerleri, Illinois.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Dr. Hasalettin DELİGÖZ.
Çevreyi Koruma Atıkların Ayrılması Korgeneral Lütfü Akdemir İlkokulu
EVSEL ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ
Hayat Bilgisi 2 Çevremizi Koruyalım.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
TEKNOLOJİK ÜRÜNLERİ NASIL KULLANMALIYIZ.
GERİ DÖNÜŞÜM.
Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm
YÖNDER OKULLARI İZMİR HAZIRLIK SINIFI.
Gıda Endüstrisinde Kullanılan Ambalajların Sınıflandırılması
GERİ DÖNÜŞÜM Geri Dönüşümün Önemi. harika slayt
3R.
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
Tüketicinin İyi Bir Çevrede
TOPLAMA VE AYIRMA TESİSİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
ATIK YÖNETİMİ Çevre kirliliğinin önlenmesi ve mevcut kirliliğin giderilmesi için gerekli olan sistemli çalışmaların tamamına; ATIK YÖNETİMİ denir.
TEMEL ÇEVRE BİLİNCİ EĞİTİMİ. ÇEVRE Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan.
ATIK NEDİR? NASIL GERİ KAZANILIR?. Atık nedir? Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan sağlığı ve çevreye zarar verecek şekilde doğrudan.
Atık Yönetimi.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KATI ATIKLAR BİTKİSEL ATIK YAĞLAR ATIK PİLLER GERİ.
Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri.
YILDIRIM BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ. ÇÖP ve ÇEVRE İnsanlar her gün, boşalan, kırılan, eskiyen, bozulan veya artık istenmeyen her şeyi çöpe atar.
Çöp ve Çevre  İnsanlar her gün, boşalan, kırılan, eskiyen, bozulan veya artık istenmeyen her şeyi çöpe atar.  Bu yüzden Dünyadaki çöp miktarı her geçen.
GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR?  Atıkların özelliklerinden yararlanılarak içindeki bileşiklerin fiziksel veya kimyasal yolla başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesine.
Sunum transkripti:

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ KATI ATIK YÖNETİMİ -ÇEVRE ve GERİ KAZANIM EĞİTİMLERİ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2011

KATI ATIK NEDİR? KATI ATIK ÇEŞİTLERİ; Evsel atıklar Ambalaj Atıkları Atık, kullanım süresi dolan ve yaşadığımız ortamdan uzaklaştırılması gereken her türlü malzemeye denir. KATI ATIK ÇEŞİTLERİ; Evsel atıklar Ambalaj Atıkları Hastane atıkları Endüstriyel atıkları (Tehlikeli/Tehlikesiz) İnşaat atıkları(Moloz-Hafriyat atıkları)

ATIKLARIN KONTROLÜNDE İZLENECEK TEMEL YAKLAŞIM

KAYNAKTA ATIK AZALTMA Alışverişte kullanılan plastik torba sayısını azaltabiliriz. Gereksiz kağıt kullanımını önlemeliyiz. Tek kullanımlık piller yerine yeniden şarj edilebilir piller yada prize takılan piller kullanabiliriz. Su tüketimini en aza indirmeliyiz.

GERİ DÖNÜŞÜM Atıkların fiziksel ve /veya kimyasal işlemlerden geçirildikten sonra ikincil hammadde olarak üretim sürecine sokulmasıdır. Naylon-granül-naylon Kağıt-hamur-kağıt Geri dönüşüm işareti

GERİ DÖNÜŞÜM NEDEN ÖNEMLİDİR? 1-Doğal kaynaklar korunur. 2-Enerji tasarrufu sağlanır. 3-Atık miktarı azalır. 4-Geri dönüşüm geleceğe ve ekonomiye katkıdır.

Ambalaj Nedir? Ürünlerin korunması, temiz kalması ve taşınmasını sağlayan değerli bir malzemedir. Bu ürünlerin kullanımı sonucu oluşan malzemeye ambalaj atığı denir. GERİ DÖNÜŞÜMÜ OLAN AMBALAJ ATIK ÇEŞİTLERİ Kağıtlar Plastikler Metaller Camlar

KAĞIT-KARTON Gazeteler Dergiler İçecek kutuları Deterjan Kutuları AYRI TOPLAYABİLECEĞİNİZ GERİ KAZANILABİLİR ATIK TÜRLERİ KUTUYA ATILABİLECEK MALZEMELER KUTUYA ATILMAMASI GEREKEN MALZEMELER GERİ KAZANIM SONUCUNDA ÜRETİLEN MALZEMELERİN KULLANIM ALANLARI Gazeteler Dergiler İçecek kutuları Deterjan Kutuları Kağıt-karton Kutular Kullanılmış kağıtlar-kartonlar Yağlı kağıtlar Temizlik kağıtları Islak kağıtlar Dışardan etki almış kağıtlar Defter-kitap Deterjan-ilaç kutuları Kağıt-karton Gazete-dergi Yumurta kutuları

PLASTİK PET Şişeler Plastik Süt ve Ayran Kutuları Plastik Torbalar AYRI TOPLAYABİLECEĞİNİZ GERİ KAZANILABİLİR ATIK TÜRLERİ KUTUYA ATILABİLECEK MALZEMELER KUTUYA ATILMAMASI GEREKEN MALZEMELER GERİ KAZANIM SONUCUNDA ÜRETİLEN MALZEMELERİN KULLANIM ALANLARI PET Şişeler Plastik Süt ve Ayran Kutuları Plastik Torbalar Plastik Soda Şişeleri Plastik Meşrubat Şişeleri Şampuan, Deterjan, Çamaşır Suyu Şişeleri Yoğurt Kapları Motor Yağı Kutuları Boya Kutuları Margarin Kapları Kirli ve Yağlı Kaplar Oyuncak Pencere ve Kapı Plastik Çöp Konteynırları Sentetik Halı Tabanı Alet Kutuları Marley Kablo Kırtasiye Malzemesi Otomotiv Sektörü Plastik Torba Pis Su Borusu

METAL Alüminyum İçecek Kutuları Alüminyum Folyolar Konserve Kutular AYRI TOPLAYABİLECEĞİNİZ GERİ KAZANILABİLİR ATIK TÜRLERİ KUTUYA ATILABİLECEK MALZEMELER KUTUYA ATILMAMASI GEREKEN MALZEMELER GERİ KAZANIM SONUCUNDA ÜRETİLEN MALZEMELERİN KULLANIM ALANLARI Alüminyum İçecek Kutuları Alüminyum Folyolar Konserve Kutular Mutfak Malzemeleri (Çatal, Bıçak, Tencere, Çaydanlık) Boya Kutuları Deodorantlar Motor ve Makine Yağı Kutuları Vernik Kutuları İnşaat Makine Sanayi Otomotiv Sanayi

Kaynakta ayrı toplama Sağlıklı bir geri dönüşüm sisteminin ilk basamağı ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasıdır.Böylece atıklar daha temiz bir şekilde geri dönüşüm sistemine girmiş olur. -Evler -Okullar -Hastaneler -Alışveriş Merkezleri -İş Merkezleri

Kaynakta ayrı toplama Kaynakta ayrı toplama sisteminde okullarda ambalaj atığı toplama kutuları ve mavi poşetler kullanılmaktadır.

Kaynakta ayrı toplama

Geri dönüşüm zinciri

Geri Dönüşümün Yararları Çevre ve insan sağlığı açısından 1 ton kullanılmış kağıt geri kazanıldığında 16 adet çam ağacı kesilmesi engellenmiş olur 1 ton plastik geri kazanıldığında 14.000 kwh enerji tasarrufu yapılmış olur. 1 ton metal atığın geri kazanımı sonucu 1.300 kg hammadde tasarrufu sağlanır. Plastik 1.000 yıl, kola kutusu 10-100 yıl süre ile yok olmaktadır. Geri dönüşüm sayesinde bu atıkların doğaya zarar vermesi engellenir.

BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ TEŞEKKÜR EDERİZ. BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2011