Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YENİDEN KULLANIM www.atikyonetim.com/evsel/.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YENİDEN KULLANIM www.atikyonetim.com/evsel/."— Sunum transkripti:

1 YENİDEN KULLANIM

2 Atıklarımızın toplama ve temizleme dışında hiçbir farklı işleme tabi tutulmadan, aynı şekli ile ekonomik ömrünü tamamlayıncaya kadar tekrar tekrar aynı ya da farklı amaçlar için kullanılmasına yeniden/tekrar kullanım diyoruz.

3 Eski kıyafetlerin farklı amaçlar için kesilip, dikilmesi,
Boş alüminyum ambalajların kalemlik, çiçek saksısı vb. gibi işlemlerde kullanılması, Boş cam kavanozların temizlendikten sonra yine başka malzemeleri saklamak için kullanılması, Eski kıyafetlerin farklı amaçlar için kesilip, dikilmesi, Plastik market poşetlerimizin çöp poşeti vb. gibi işler için kullanılması yeniden kullanıma birer örnektir.

4 Geri dönüşüm ile yeniden kullanım birbirine karıştırılan kavramlardır
Geri dönüşüm ile yeniden kullanım birbirine karıştırılan kavramlardır. Ancak aralarındaki fark oldukça belirgindir. Yeniden kullanımın aksine geri dönüşüm işleminde malzemeler ham madde haline geri getirilirler ve yeni ürünlerin üretiminde kullanılmak üzere bunları işleyecek tesislere gönderilirler.

5 Örneğin metal bir konserve ambalajını iyice temizledikten sonra çiçek saksısı olarak kullandığımızda o malzemeyi yeniden kullanmış oluyoruz. Aynı metal ambalajı iyice temizledikten sonra geri kazanım kumbaralarına attığımızda bu malzemeden yeni ürünler üretildiğinde ise ambalajı geri dönüştürmüş oluyoruz.

6 Malzemeleri yeniden kullanmak para ve enerji açısından çok büyük kazançlar sağlar.
Satın aldığımız malzemeleri tekrar tekrar kullanarak, ömürlerini daha da uzatabiliriz. Kullandığımız malzemelerin ömürlerini uzatarak hem doğal kaynaklarımızın daha fazla tüketilmesini hem de ortaya çıkacak atık miktarlarının artmasını önlemiş oluruz.

7 Evimizde bulunan pek çok malzeme farklı amaçlar için yeniden kullanılabilir.
Bu malzemeleri atmadan önce nasıl yeniden kullanabileceğimiz konusunda biraz düşünelim. Günlük yaşantımızda sıklıkla kullandığımız bazı malzemelerin nasıl yeniden kullanılabileceği hakkında bazı ufak öneriler şöyledir:

8 Herhangi bir alışverişimiz esnasında kullandığımız plastik poşetleri atmadan bir sonraki alışverişimizde tekrar kullanabilir ya da evimizdeki çöp kutularında çöp poşeti olarak da değerlendirebiliriz. Kağıt torbaları ise eşyalarımızı kaplama, sarma ve paketleme gibi işlemlerde ambalaj malzemesi olarak yeniden kullanabiliriz. Kağıt torbaların ipten yapılmış olan tutacak kısımlarını ise söküp bilgisayar kabloları gibi dağınık parçaları toplayıp bir araya getirmede kullanabiliriz.

9 Yeniden değerlendiremediğimiz kullanılmış kağıtlarımızı mutlaka geri kazanım kumbaralarına bırakalım! Mektup zarflarımızı, gönderilecekleri adres bilgisini yapışkan etiketler üzerine yazıp yapıştırarak kullanırsak aynı zarfı yıpranana dek pek çok kez kullanabiliriz. Alternatif olarak, kullanılmış zarfları küçük parçalara bölerek not kağıtları şeklinde de kullanabiliriz.

10 Satın aldığımız çeşitli ürünlerin cam olan kap ve kavanozlarını iyice yıkayıp temizledikten sonra yeni gıda maddelerimizi saklamak ya da çivi, vida vb. gibi ufak aletlerimizi bir arada tutmak için kullanabiliriz.

11 Gazete, dergi ve benzer kullanılmış kağıt ürünlerini malzemelerimizi sarmak, kaplamak ya da farklı yeni objeler elde etmek için kullanabiliriz. Özellikle gazete kağıtlarını taşınırken eşyalarımızı kaplamada kullanabilir, hatta onlardan kağıt torbalar üretebiliriz. Üzerinde herhangi bir yazı olmayan kağıt ürünleri ise parçalara ayırarak not defteri şeklinde kullanabiliriz.

12 Eski kıyafetlerimizi kesip, parçalayıp yeniden dikerek çaydanlık örtüsü ya da minder kılıfı gibi benzer tekstil objelerine çevirebilir ve tekrar kullanabiliriz.

13 Alüminyum folyo ve yumurta kartonları gibi ambalajlama malzemeleri okul ya da çocuk yuvası gibi resim ve sanat projelerinde kullanılabilecekleri merkezlere götürerek yeniden değerlendirilmelerini sağlayabiliriz.

14 Eski araç lastiklerimizi geri dönüştürülmek üzere yakınımızda bulunan tamir/bakım servisleri ya da benzin istasyonlarına bırakabiliriz. Yaratıcılığımızı kullanarak eski araç lastiklerimizden salıncak, sanat tasarımları ya da bahçe süslemeleri gibi farklı malzemeler üretebiliriz.

15 Kullanılmış tahta veya tahtadan yapılı malzemelerimizi yeniden şekillendirerek farklı amaçlar için tekrar kullanabiliriz. Tahta malzemelerimizi bunu kullanabilecek sanat atölyelerine götürebiliriz. Ayrıca tahta malzemelerimizi ateşte yakarak da değerlendirebiliriz. Ancak bunun için tahtaların üzerinde cila,vernik vb. gibi kimyasalların bulunmaması gereklidir.

16 Eskimiş ancak yine de kullanılır durumda olan elektronik eşya, mobilya, kitap ve kıyafet gibi malzemelerimizi çevremizde bunlara ihtiyacı olan ya da bu tür eşyaları kullanabilecek okul, yardım derneği vb. gibi merkezlere telim edebiliriz.

17 Mutfağımızın müsait bir köşesine kompost kutusu/kovası koyarak çay kalıntıları, yumurta kabukları, meyve-sebze artıkları gibi organik kökenli atıklarımızı kompost adını verdiğimiz bir çeşit gübre türüne dönüştürebiliriz. Bu kompostu saksı bitkilerimizde ya da bahçemizde kuvvetlendirici besin kaynağı olarak yeniden kullanabiliriz. KOMPOST

18 Bahçemizdeki çimleri biçtikten ya da yabani otları temizledikten sonra onları çöp konteynerlerine atmak yerine oldukları yerde bırakalım. Bu şekilde içlerinde barındırdıkları proteinler tekrar toprağa karışarak gübre görevi görürler.

19 Tüm bunların dışında elimizde arta kalmış ya da artık daha fazla kullanmayacağımızı düşündüğümüz boya, ilaç, çeşitli kimyasallar gibi her türlü malzemeyi çevremizde bulunan ve bunları yeniden kullanabilecek kişilere verebiliriz. Ayrıca geri kazanılabilir ve geri dönüştürülebilir nitelikte olup da kullanılamaz durumda olan malzemelerimizi de uygun tesislere/geri kazanım noktalarına teslim ederek hammadde şeklinde yeni ürünlerin üretiminde değerlendirilmelerini sağlayabiliriz.

20 KAYNAKLAR http://en.wikipedia.org/wiki/Reuse


"YENİDEN KULLANIM www.atikyonetim.com/evsel/." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları