Vet.Hek.A.Nizamettin GÜVENER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
Advertisements

Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI “ BU ZOONOZ HASTALIKLARLA AB’YE GİRMEMİZ HAYALDİR ! “
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
“Perakendecilerin Veteriner Hekimlikten Beklentileri” Şeref SONGÖR Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkanı.
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Giresun Tarım İl Müdürlüğü
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Yrd.Doç.Dr.Mustafa AKSOY
2011 YILI BAŞLICA ÇALIŞMALAR Sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması Ve Uygulanmasına Dair Kanun” ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliği.
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
BÖLÜM VI ÜRETİM YÖNETİMİ.
FVO (GIDA VE VETERİNER OFİSİ) MİSYONLARI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Süt İşleme Tesislerinin Onay Prosedürü Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
Süt İşleme Tesislerinde Modernizasyon Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
Hamit DEMİRTAŞ Şube Müdürü
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
Gıda Güvenliği Yaklaşımı
İyi Üretim Teknikleri (GMP)
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Koyun - Keçi Kayıt Sistemi
ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ
Ayhan TÖZER Bilişim Baş Uzmanı, BTK
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
Gündem Belge, herhangi bir bireysel veya kurumsal fonksiyonun yerine getirilmesi için alınmış veya fonksiyonun sonucunda üretilmiş, * içerik, * ilişki.
Yanlış Eller / Doğru Eller…
İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI. 2 M. Tugay ÖZKAN İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Erdoğan BÜYÜKERSOY Şube Müdürü Lütfü YILDIRIM Şube Müdürü İzzet.
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
“EN İYİ DENETÇİ KİŞİNİN KENDİSİDİR.”
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
“BEYAZ BAYRAK” KASTAMONU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 03/08/2015.
YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
TEDARİKÇİ DENETİMLERİ
2015/06 sayılı Atıksu Arıtma Tesisi Kimlik Belgesi Genelgesi
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
2016 YILI OKUL SÜTÜ PROGRAMI
Veteriner Ecza Deposu Sorumlu Yönetici Eğitim Toplantısı
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
Turkish Veterinary Medical Association SU HAYVANLARI KONUSUNDA VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ
992 SAYILI KANUN KAPSAMINDA BULUNAN TIBBİ TAHLİL LABORATUARLARI DENETİM FORMU.
GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI TANITIMI ALANIN TANIMI: Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen.
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015.
Standardizasyon.
Periyodik Kontroller-Ölçümler
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
Türkiye de hayvan refahı ile ilgili yasal düzenlemeler
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Sunum transkripti:

Vet.Hek.A.Nizamettin GÜVENER SAĞLIKLI VE GÜVENLİ  DEVEKUŞU ÜRETİMİNDE İZLENEBİLİRLİK Vet.Hek.A.Nizamettin GÜVENER TÜR-KÖK Biyoteknoloji ve Veterinerlik Hekimlik Hizmeti Ltd. Şti., Ankara

5179 SAYILI KANUN Öncelikle İZLENEBİLİRLİK kavramının neleri kapsadığını belirlemekte yarar vardır. İzlenebilirlik Avrupa Birliği müktesebatı çerçevesinde 5 Haziran.2004 tarihinde 25 483 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında’ ki 5179 Sayılı Kanun” da yerini almıştır.

5179 SAYILI KANUN Bu kanunun kapsam’ı belirten 2. maddesi: ‘Bu kanun gıda güvenliğinin teminine, her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin hijyenik ve uygun kalitede üretimine, tasnifine, işlenmesine katkı ve gıda işlemeye yardımcı maddelere, ambalajlara, etiketleme, depolama nakil, satış ve denetim usulleri ile yetki izlenebilirlik ve bildirime dair hususları kapsar.’ hükmünü getirmiştir.

5179 SAYILI KANUN İzlenebilirlik “ Üretim işleme ve pazarlama ile ilgili sürecin her aşamasında, gıda maddesine karıştırılması tasarlanan veya muhtemelen ortaya çıkabilecek istenilmeyen her hangi bir maddenin izlenmesini.” İfade eder hükmünü getirmiş olup yine aynı kanunun 16. maddesi İzlenebilirliğin prosedürünü belirlemektedir.

Gıdalarda İzlenebilirlik 5179 SAYILI KANUN Gıdalarda İzlenebilirlik “Gıda, gıdaların elde edildiği HAYVAN, bitki ya da gıda maddesinde öngörülen veya ortaya çıkması beklenen herhangi bir maddenin tespit edilmesi için üretim, işleme ve dağıtım ile ilgili tüm aşamalarda izlenebilirlik tesis edilir.

Gıdalarda İzlenebilirlik 5179 SAYILI KANUN Gıdalarda İzlenebilirlik Gıda işletmecileri: gıda, gıdanın elde edildiği hayvan, bitki ya da gıda maddelerine karıştırılması tasarlanan herhangi bir maddeyi, kimden alındıklarını belirleyebilecek sisteme sahip olmak zorundadır. Piyasaya sürülen gıdaların, izlenebilirliğini kolaylaştırmak amacı ile gerekli bilgileri içerecek şekilde etiketlenmesi ve tanımlanması zorunludur.”

HAYVANSAL ÜRETİMDE İZLENEBİLİRLİK “ Bir hayvan’ın doğumundan itibaren ölümüne kadar, bütün kimlik bilgilerini kapsayacak şekilde kayıt altına alınması ve üzerinde yapılacak bütün uygulama ve işlemlerin ve hareketlerin herhangi bir şüpheye mahal bırakmayacak tarzda kayıt altına alınarak mevcut halde ve geriye doğru izinin sürülebilmesi yeteneği” olarak tanımlayabilmek mümkündür.

Elektronik Hayvancılık Altyapısı Projesi ( EHA ) Sistem dört ayrı alt yapıdan oluşmaktadır ve bu alt yapıların ilk ikisi elektronik teknolojisine dayanmaktadır. 1-) Elektronik altyapısının ilki: (YAZILIM) Hayvan Yetiştiricilik bilgisini, Veteriner Hekimlik bilgisini içermektedir. 2-) Elektronik altyapısının ikincisi:(DONANIM) “Server, bilgisayar ve ADSL bağlantısı” ihtiva etmektedir.

Elektronik Hayvancılık Altyapısı Projesi ( EHA ) 3-) Sistemin üçüncü altyapısı Hayvanların Kimliklendirilmeleridir. Devekuşları da dahil olmak üzere tercih edilmesi gereken kimliklendirme sistemi RFID (Radio Frequency Identification) Yani pasif tip trasponder “ Mikroçip “ teknolojisidir.

Elektronik Hayvancılık Altyapısı Projesi ( EHA ) 4-) “Türkiye Elektronik Hayvancılık İzlenebilirlik Merkezi” TEHİM dir.

Elektronik Hayvancılık Altyapısı Projesi ( EHA ) Amaç ve Hedefler 1- Ülkemiz insanının yüksek standartta kaliteli, izlenebilir ve Güvenli Gıda Tüketimini sağlayabilmek, 2- Hayvancılığa Dayalı Gıda Üretiminin Dünya ve Avrupa Standartlarında olmasını; Dünya ve Avrupa Pazarlarında kabul edilebilirliğini sağlayabilmek, 3- Avrupa Birliği Uyum Mevzuatı çerçevesinde Türkiye Hayvancılığının bütünü ile iyileştirilebilmesi ve yüksek standartlara kavuşmasını sağlayabilmek; Türkiye Hayvancılığının genetik yapısının ve seleksiyonunun iyileştirilmesine yardımcı olmak.

Elektronik Hayvancılık Altyapısı Projesi ( EHA ) Sağlıklı ve Güvenli Devekuşu Üretiminde İzlenebilirlik Daha önce de belirtildiği gibi Devekuşları da dahil olmak üzere bütün hayvanların izlenebilirliğinin ilk ve temel şartı o hayvanın kimliklendirilmesi işlemidir. Özellikle 1980 yıllarının sonundan başlayarak başta ABD olmak üzere Devekuşlarında yaygın olarak kullanılan kimliklendirme sistemi RFID sistem yani “Mikroçip”leme sistemidir.

Elektronik Hayvancılık Altyapısı Projesi ( EHA ) Sağlıklı ve Güvenli Devekuşu Üretiminde İzlenebilirlik Mikroçip Devekuşu Civcivlerinin çıkımından itibaren 2 gün içerisinde sol kulağın 2-3 cm yukarısına derin subcutan ya da kas içi yerleştirilir ve bu yolla Devekuşu hayatı boyunca kimliklendirilmiş olur.

Elektronik Hayvancılık Altyapısı Projesi ( EHA ) DEVEKUŞLARINDA İZLENEBİLİRLİK KAYIT SİSTEMİ Devekuşu çiftliklerinde tutulacak kayıt sistemi amaca göre farklılıklar gösterebilir. Devekuşu çiftlikleri kayıt sistemlerini aşağıdaki gibi gruplandırmak mümkün olabilecektir.

Elektronik Hayvancılık Altyapısı Projesi ( EHA ) DEVEKUŞLARINDA İZLENEBİLİRLİK KAYIT SİSTEMİ 1- Damızlık Devekuşları ve Seleksiyon Amacı için  a- Damızlık Kayıtları b- Kuluçkahane Kayıtları 2- Medikal kayıtlar a-  Veteriner Hekim Muayene kayıtları b- Laboratuvar Kayıtları c-  Hayvan Hareketleri Kontrol Kayıtları e-  Alım Öncesi Kontrol Kayıtları f-   Fiziki Kontrol Kayıtları

Elektronik Hayvancılık Altyapısı Projesi ( EHA ) DEVEKUŞLARINDA İZLENEBİLİRLİK KAYIT SİSTEMİ 3- İşletme ve Çiftlik Kayıt Sistemi İçin:  a- Verim Kayıtları b- Beslenme Kayıtları 4- Sigorta Hizmetleri kayıtları a-  Veteriner Hekim Kontrol kayıtları b- Laboratuvar Kontrol Kayıtları c-  Poliçe Kayıtları 5- Ekonomik Hareketler ve Fiyat Kayıtları olarak gruplandırılabilirler.

Elektronik Hayvancılık Altyapısı Projesi ( EHA ) DEVEKUŞLARINDA İZLENEBİLİRLİK KAYIT SİSTEMİ Bu mülahazalarla birlikte Devekuşu üretimimiz hangi amaçlı yapılırsa yapılsın Üretimde İzlenebilirlik tüketici açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu noktada kayıt sistemi içerisine : 1- Kesimhane kayıtları 2- Market Kayıtları da girmektedir. Daha açık ve net bir ifade ile market tüketimin ilk noktası olduğundan geriye doğru izlenebilirliğin de son noktasını ifade eder.

Elektronik Hayvancılık Altyapısı Projesi ( EHA ) DEVEKUŞLARINDA İZLENEBİLİRLİK KAYIT SİSTEMİ Sağlıklı ve güvenli izlenebilirliğin en önemli kriteri hayvanların kimliklendirilmeleri, kayıtlarının tam, zamanında ve noksansız tutulması, kaydı tutan yetkililerin yetkilerinin sınırlı olması ve kayıtların şeffaf, halka açık sadece Veteriner Hekim, Ziraat Mühendislerinin, ya da Kamu Görevlilerinin değil bütün kamunun denetimine açık olabilmesidir.

İLGİNİZE TEŞEKKÜRLERİMİ SUNARIM