REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİNİN ÖĞRETMENLERE TANITIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
REHBERLİK VE ÖZEL EĞİTİM
Advertisements

TED ANTALYA KOLEJİ REHBERLİK HİZMETLERİ.
REHBERLİK SERVİSİ PANOSU
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin Tanıtımı
BORUSAN ASIM KOCABIYIK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2013/2014
REHBERLİK Yıldız KOCADAĞ.
Bakanlık Düzeyinde Rehberlik Örgütü (Milli Eğitim Bakanı)
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
Rehberlik Servisinin Tanıtımı
REHBERLİK.
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Ø Eğitim süreci içersinde öğretim ve yönetim etkinliklerine paralel olarak, öğrencinin eğitimöğretim etkinliklerinden üst düzeyde yararlanmasını sağlamak.
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
REHBERLİK DERS II.
POLİS AKADEMİSİ BAŞKANLIĞI
REHBERLİK.
REHBER ÖĞRETMEN/PSİKOLOJİK DANIŞMANLARIN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BOYUNCA OKULLARDA YAPMASI GEREKEN ÇALIŞMALAR
OKULLARDA REHBERLİK SERVİSLERİ-HİZMETLERİ
POLATLI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
REHBERLİK DERSİ III.
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ VE GÖREVLERİ
TALAS LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
OKUL REHBERLİK SERVİSİ
Sevgili Öğrencilerimiz ;
FIRINLI İLKÖĞRETİM OKULU Okullarda görev yapan Öğretmenlerimizin en büyük sıkıntılarından biri de bireysel eğitim gerektiren ve “Kaynaştırma” eğitimine.
Rehberlik nedir? Bireyin kendini anlaması,problemlerini çözmesi,gerçekçi kararlar alması,kapasitelerini kendine en uygun düzeyde geliştirmesi,çevresine.
MEHMET AKİF ERSOY ORTAOKULU
Sağlıkla ilgili önlemler alma
Rehberlik Servisinin Tanıtımı
BEP GELİŞTİRME BİRİMİNİN GÖREVLERİ
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
Rehberlik Servisi Tanıtımı
2014 – 2015 Eğitim Öğretim Yılı AKYURT İLKOKULU TANITIM SUNUSU.
EĞİTİM ÖĞRETİMDE REHBERLİĞİN YERİ VE REHBERLİĞİN ÖNEMİ
SINIF REHBER ÖĞRETMENİYİM
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
Mentör Öğretmenlik.
Rehberlik Servisi Tanıtımı
1 Rehberlik; Bireyin kendini anlaması, çevredeki imkanları bilmesi, doğru tercihler yaparak kendini gerçekleştirebilmesi için bireye yapılan sistematik.
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA
Rehberlik Nedir? Kendinizi anlamanız, problemlerinizi daha rahat bir şekilde çözebilmeniz, gerçekçi kararlar alabilmeniz, kapasitelerinizi kendinize.
REHBERLİKLE ELELE.
Rehberlik,  bireyin kendini anlaması,  problemlerini çözmesi,  gerçekçi kararlar alması,  kapasitelerini geliştirmesi,  çevresine dengeli ve sağlıklı.
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR.
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
TANILAMA.
REHBERLİK SERVİSİ.
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
TEMEL KAVRAMLAR, TARİHÇE VE İLKELER
ÖZEL EĞİTİM Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim.
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
FATİH ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
NİZİPANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
Rehberlik Servisinin Tanıtımı
REHBERLİK HİZMETLERİ.
OKULLARDA REHBERL İ K SERV İ SLER İ – H İ ZMETLER İ.
REHBERLİK TÜRLERİ.
Rehberlik Servisini Tanıyalım
Rehberlik Yrd.Doç.Dr.Ege Akgün
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
REHBERLİK DERSİ III.
REHBERLİK DERS II.
GRUP REHBERLİĞİ HİZMETLERİ
Rehberlik Servisini Tanıyalım
Sunum transkripti:

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİNİN ÖĞRETMENLERE TANITIMI

REHBERLİK NEDİR?

REHBERLİK:Rehberlik bireyin bir bütün halinde gelişmesine yardım işini anlatan bir terimdir. En geniş anlamda rehberlik; problemlerini çözme, bağımsız hale getirme,yeteneklerini açığa çıkarma ve geliştirme, gerçekçe karar vermeme tercihler yapmasını, çevresiyle sağlıklı ve dengeli ilişkiler kurması ve sonuçta kendisini gerçekleştirmesi için bireylere yapılan sistemli ve profesyonel yardımlar sürecidir.

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETLERİNİN AMAÇLARI NEDİR?

Rehberliğin asıl amacı bireyin kendi olanakları içinde, fizyolojik, psikolojik, sosyolojik kültürel..v.b özelliklerini dikkate alarak, kendisini gerçekleştirmesini sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşam sürmesini sağlamaktır.

REHBERLİĞİN İLKELERİ NELERDİR?

Rehberlik iş birliği içinde çalışmayı gerektirir. Rehberlik eğitim etkinliklerinin gelişimde de önemli rolü vardır. Rehberlik dıştan zorlamayla değil, gönüllü işbirliği ve katılımı gerektirir. Rehberlik bireylerin gereksinimleri doğrultusunda ve yardıma ihtiyaç duyulduğu konularda sunulur. Rehberlik bilimsel ve profesyonel yardımları içerir. Rehberlik bir süreçtir. Bir anda olup biten bir yardım olmayıp, ihtiyaç duyulduğu her zaman verilebilir.

REHBERLİK NE DEĞİLDİR?

Rehberlik çocuğun elinden tutup yürütmek, bütün ihtiyaçlarını karşılamak değildir. Rehberlik öğrenciyi korumak, her sıkıntıdan kurtarmak, problemlerini çözmek için doğrudan yardım yapma değildir. Rehberlik öğrenciye öğüt vermek, telkinde bulunmak, tavsiye yapmak değildir. Rehberlik öğrencilere test uygulamak, anket yapmak, fiş doldurmak dosya tutmak gibi rutin işler değildir. Rehberlik okulda disiplini sağlama, öğrencileri tehdit etme, kontrol altında bulundurma, onları yargılama işi değildir.

Rehberlik idarenin istek ve arzularını öğrencilere empoze etmek, öğrenci ile okul idaresi arasında aracılık etmek işi değildir. Rehberlik öğrencilerin devamsızlıklarını incelemek, karne yazmak sekreterlik yapmak değildir. Rehberlik öğrenciyle ahbaplık etmek, sohbet yapmak, dertleşmek değildir. Rehberlik bilgi vermek, ikna etmek inandırarak ve önderlik ederek çocukların davranışlarını etkilemek değildir

REHBERLİĞİN TEMEL İŞLEVLERİ 1-Uyum sağlayıcı fonksiyonu; 2-Yöneltici fonksiyonu; 4-Önleyici fonksiyonu; 5-İyileştirici fonksiyonu; 6-Geliştirici fonksiyon; 8-Bütünleştirici fonksiyonu;

Bir okulda öğrencilere yönelik yapılması gereken rehberlik hizmetlerinden söz edelim.Bu hizmetleri aşağıdaki şekilde şematize edebiliriz:

Psikolojik Danışma Oryantasyon Çevre ile İlişkiler Yöneltme ve yerleştirme Psikolojik Danışma Bireyi tanıma AR-GE İzleme ve değerlendirme Bilgi toplama ve yayma Çevre ve Veli ile ilişkiler Sevk hizmetleri

OKUL REHBER ÖĞRETMENİNİN GÖREVLERİ

Rehberlik programının hazırlanmasında ve uygulanmasında sınıf öğretmenlerine yardım eder, Öğretim programları, okul ve meslek seçimi, başarısızlık, uyum aile problemleri konularında öğrencilere psikolojik danışmanlık yapar. Sınıf öğretmenleriyle görüşerek problemli ve rehberliğe muhtaç öğrencileri tespit eder, şahsi ve ailevi problemlerinin çözümü için gerekli çalışmaları yapar. - Öğrencilerin uyum ve gelişim durumlarını takip eder görülen aksaklıkları düzeltmeye çalışır. Rehberlik ve psikolojik hizmetlerle ilgili kayıt tutar, ilgili yazılara cevap yazar ve istenilen raporları düzenler.

SINIF REHBER ÖĞRETMENİN GÖREVLERİ Rehberlik bürosunca verilen yıllık çalışma programı çerçevesinde kendi sınıfı için yıllık çalışma programı hazırlar. Sınıfıyla ilgili çalışmalarda rehber öğretmene her türlü yardımda bulunur. Problemli öğrencilerle görüşme yapar. Şahsi ve ailevi problemlerinin çözümü için gerektiğinde okul yönetimi, öğretmenler ve ailelerle işbirliği içinde çalışır. Sonuçları rehber öğretmenle birlikte toplu dosyaya işler. Rehber öğretmenle işbirliği yaparak seçmeli ders, bölüm, okul, iş ve meslek seçiminde öğrencilere yardım eder

Rehber Öğretmenlerin Çalışma Saatleri: - Okulda görevli rehber öğretmenlerin haftalık çalışma süresi 30 saattir. - Günlük çalışma saatleri okul müdürlüğünce düzenlenir. - Rehber Öğretmenlerin İzinleri: Rehber öğretmenler yıllık izinlerini ve tatillerini diğer öğretmenler gibi kullanırlar.

REHBER ÖĞRETMENLERE VERİLMEYECEK GÖREVLER: Rehber öğretmenlere yönetim işlerinde, disiplin kurulunda, nöbet hizmetlerinde ve imtihanlarda görev verilmez.

Rehber Öğretmenlerin İzinleri: Rehber öğretmenler yıllık izinlerini ve tatillerini diğer öğretmenler gibi kullanırlar.

REHBERLİK SERVİSİ YANINIZDA EĞİTİM İŞBİRLİĞİDİR REHBERLİK SERVİSİ YANINIZDA YA SİZ ?

UNUTMAYALIM; REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ öğrencinin problemini onun yerine doğrudan çözmez, onun yapamadığını yapamaz.

TEŞEKKÜRLER

KAYNAKÇA htpp://www.mabasar.com/yeni_sunum.pdf1.ppt [12.05.2012] tarihinde güncellenmiştir. http://www.okulpdr.net/rehberlik.htm[12.05.2012] tarihinde güncellenmiştir.