Altı Şapkalı Düşünme Tekniği Edward De Bono'nun 1985'te yayınlanan kitabıdır. Yazar ,insanların düşünme alışkanlıkları ile kendilerini kısıtlayarak, sadece.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Altı Şapka Düşünme Tekniği
Advertisements

ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ ŞÜKRÜ AKKAYA.
Öğretimde Kullanılan Teknikler (2)
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
PROBLEM ÇÖZME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Tartışma Yönetme Deniz YENİ Nisan 2007.
GRUPLA TARTIŞMA TEKNİKLERİ ELİF ŞİRİNGÜL EPO TEZSİZ YÜKSEK LİSANS ÇAĞDAŞ ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI Yard. Doç. Dr. GÜZİDE ÖNER.
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
Altı Şapkalı Düşünme.
ROL OYNAMA.
TARTIŞMA YÖNTEMİ.
BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Örnek Olay Öğretim Yöntemi
Düşünme Biçimleri Eleştirel Düşünme Problem Çözme Yaratıcı Düşünme.
FATİH SULTAN MEHMET İLKÖĞRETİM OKULU
Konuşma Becerisini Geliştirici Yöntem ve Teknikler
ŞAPKA ALTI.
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
Öğretim Durumlarını Planlama
Beyin Fırtınasının Uygulanması Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar:
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Öğretim Teknikleri - II
Genel Öğretim Yöntemleri [Tartışma (discussion) yöntemi]
Probleme Dayalı Öğrenme Dr. Betül Kalender 3 Ocak 2009.
Özel Öğretim Yöntemleri Vızıltı
ROL OYNAMA ve DRAMA.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ-1
ALTI DÜŞÜNCE ŞAPKASI Bursa Öztimurlar İlköğretim Okulu
KONUŞMA HALKASI.
Dündar UYAR İlköğretim Müfettişleri Başkan Yardımcısı
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Balık Kılçığı Tekniği Nedir?
ÜNİTE 2 : İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM KAZANIM: İbadetlerin davranışlar üzerindeki etkisini fark eder. TARTIŞMA YÖNTEMİ.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
ETKİLİ ÇATIŞMA ÇÖZME BASAMAKLARI
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
AçIk oturum MÜRÜVVET KILINÇ.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM.
Strateji, yöntem ve teknik kavramlarını açıklayabilme, Strateji, yöntem ve teknik kavramları arasındaki ilişkiyi kavrayabilme,
PROBLEM ÇÖZME YAPILANDIRILMIŞ GRUP PROGRAMI Genel Hedef : Problem çözme becerisini kazanabilme. Düzey : İlköğretim ikinci kademe Üye sayısı : 12 Süre.
Yaratıcı Düşünme ve Eğitimi
Öğretim Yöntemleri Anlatım, Tartışma, Örnek Olay İncelemesi, Problem Çözme, Proje Temelli Öğretim, İşbirliğine Dayalı Öğretim, Gösterip Yaptırma..
BİR ŞEYLER YAPMALIYIM AMA Ne?
CREATIVITY &PROBLEM SOLVING Brainstorming, Questions, Hats
Altı Şapkalı Düşünme Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
? Problem çözme bilimsel bir araştırmadaki problem çözmeye benzer. Analitik bir süreçtir. Bu süreç içerisinde önce olaylar gözlemlenir. Belli bir durumu.
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği Edward De Bono'nun 1985'te yayınlanan kitabıdır. Yazar ,insanların düşünme alışkanlıkları ile kendilerini kısıtlayarak, sadece.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ.
ADALET TANRIVERDİ
EĞİTMEN: GENÇ OSMAN İLHAN ADALET TANRIVERDİ. NASIL UYGULANIR? Katılımcılara üzerinde görüşme yapacakları konu verilir. Tüm katılımcılardan konuya yaklaşırken.
EĞİTMEN: GENÇ OSMAN İLHAN ADALET TANRIVERDİ. NASIL UYGULANIR? Katılımcılara üzerinde görüşme yapacakları konu verilir. Tüm katılımcılardan konuya yaklaşırken.
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Eğitim Bilimleri Fakültesi
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ
ROL OYNAMA ve DRAMA.
Dündar UYAR İlköğretim Müfettişleri Başkan Yardımcısı
BEYİN FIRTINASI TEKNİĞİ
Dündar UYAR İlköğretim Müfettişleri Başkan Yardımcısı
KİŞİLERARASI İLETİŞİM ÇATIŞMASI
Öğretim Yöntemleri Prof. Dr. Recai Doğan.
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
GRUP TARTIŞMASI YÖNTEMİ
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
Sunum transkripti:

Altı Şapkalı Düşünme Tekniği Edward De Bono'nun 1985'te yayınlanan kitabıdır. Yazar ,insanların düşünme alışkanlıkları ile kendilerini kısıtlayarak, sadece bir veya iki yaklaşımla düşünme eylemini gerçekleştirdiğini gözlemlemiştir.

De Bono, farklı yaklaşımların tanımlanması ve bu yaklaşımların nasıl kullanılabileceğinin öğretilmesi durumunda, insanların bu yaklaşımları kullanarak, toplantılarda ve takım çalışmalarında çok daha üretken olabileceğini öne sürmüştür.

Altı Şapkalı Düşünme Tekniği Edward De Bono'nun 1985'te yayınlanan kitabıdır. Beyaz şapka (Boş sayfa): Tarafsız şapkadır. Görüşülen konu ile ilgili net bilgi ve raporlar ortaya konur.(objektif) Kırmızı şapka (Ateş): Duygusal şapkadır. Görüşülen konu ile ilgili olarak, kişilere hiçbir dayanağı olmadan, sezgi, fikir ve duygularını söyleme fırsatı verir.(sübjektif)

Sarı şapka (Güneş): İyimser şapkadır. O işin avantajları ortaya konulur. Övgü, olumlu görüşler söylenir.(objektif) Siyah şapka (Yargıç cübbesi): Kötümser şapkadır. Eleştiri, olumsuz görüşler ile görüşülen konunun riskleri, gelecekte doğuracağı problemler ortaya çıkar. modus tollens (objektif)

Yeşil şapka (Bitki): Yenilikçi şapkadır Yeşil şapka (Bitki): Yenilikçi şapkadır. Konuyla ilgili alternatifler ve yeni yaklaşımlar araştırılır. 'her şey uyar' (spekülatif) Mavi şapka (Gökyüzü): Serinkanlı şapkadır. Düşünce sistematize edilir. "Büyük Resim," "İdareci şapka," "Meta şapka," "düşünmenin düşünülmesi", tüm süreci (gözden geçirme)

Altı şapkalı düşünme tekniğinin ana amacı: düşünme sürecine odaklanıp geliştirmek yaratıcılığı cesaretlendirmek, paralel ve lateral düşünme iletişimi iyileştirme karar verme sürecini hızlandırma tartışmalardan kaçınma

Beyin fırtınası Yeni fikirler oluşturmak üzere, düşüncelere engel koymaksızın, önceden belirlenmiş kurallar dahilinde yapılan fikir yaratma yöntemi. Bu kavram bir reklamcı olan Alex Osborn tarafından geliştirilmiştir.

Yargılama yapılmadığı için fikirlerin birbirini besleyeceği varsayılır. Bir konuya çözüm getirmek, karar vermek, hayal yoluyla düşünce ve fikir üretmek için kullanılan üretimci bir tekniktir.

Bir Beyin Fırtınası Toplantısı için İzlenecek Kısa Yöntem Odada dikkati dağıtacak, telefon, saat gibi şeyler olmamalıdır, cep telefonların ve alarmlarının kapatılması gereklidir.

Odada tahta, projektör cihazı, tepegöz gibi görsel desteklerin bulunması gereklidir . Tartışılacak konu başlığı, genellikle soru olacak şekilde herkesin görebileceği şekilde, bir panoya (veya benzeri) yazılmalıdır.

Beyin fırtınası, tek başına veya bir grupla yapılabilir; Beyin fırtınası sırasında fikirlerin akla gelir gelmez, açığa çıkması istenir. Fikirler başta yargılanmaz ve eleştirilmez, hiçbir fikir saçma olarak değerlendirilmez, böylece kişinin tüm fikirlerini çekinmeden, aklına geldiği gibi sunması sağlanmaya çalışılır.

Herkesin fikrini bir kağıda yazar ya da bir kişi bütün fikirleri tahtaya yazar. Bu yazılanların toplantıya katılanların görebileceği bir şekilde düzenlenmesi yapılır.

Bir kişi toplantıyı yönlendirmek için seçilir, bu kişi herkesin fikrini belirtmesini, saçma veya komik gözükse de tüm fikirlerin açığa çıkmasını sağlamalıdır.

Belli bir süre sonunda fikir üretme sürecine son verilir. Ana konu ve ilgili sorunları ile ilgili fikirler aşamalı olarak tartışılır.

Tartışma Yöntemi Tartışma yöntemi özde, öğrencilerin bir konu yada sorun üzerinde birlikte konuşarak mümkün olan çözüm yollarını aramalarına dayanır.

Yöntemin , esası tüm grubun etkinliğe katılmasıdır

Tartışma yöntemi için yeterli bilgi ve olgunluğa sahip öğrenciler gereklidir.

İki önemli nokta ; açık bir amacın olması, ön hazırlığı gerektirmesidir .

Öğrenciler sorunları daha iyi anlar , tanımlar ve çözüm yolları önerirler. Tartışma yöntemi için yeterli bilgi ve olgunluğa sahip öğrenciler gereklidir.

En yaygın olarak kullanılan şekilleri şunlardır ; Büyük grup tartışması Münazara Forum Panel Seminer Vızıltı grupları

Vızıltı grupları ; Öğrenciler belki bir konu üzerinde tartışırlar Vızıltı grupları ; Öğrenciler belki bir konu üzerinde tartışırlar. Vızıltı grupları kişi sayısına göre isim alır. Örneğin ; iki öğrenci tartışıyorsa ‘‘Vızıltı 22’’ gibi. Verilen karar açıklanır. Genellikle ilköğretimde ve okul öncesinde kullanılır.

Faydaları Demokratik bir yöntemdir, Öğrenciler tartışarak öğrenirler, Öğrencilerde dil gelişimin hızlandırır, Grup içinde aidat duygusu gelişir, Düşüncelerini açıkça ortaya koyabilme özellikleri gelişir, Farklı çözümleri görürler, Öğrenciler kendi kendilerini disipline etmeyi öğrenirler, Öğretmen öğrencileri daha iyi tanır.

Sınırlılıkları Zaman gerektirir, Konuşmalar kolayca konu amacından sapabilir, Sınıfta sessizliği sağlamak zorlaşabilir, Konuşma sürelerine dikkat etmek gerekir, Bazı öğrenciler bu tür etkinliklere katılmak istemeyebilirler, Grup tartışmalarını sonuçlandırmak güç olabilir, Çok kalabalık sınıflarda uygulanamaz.

En İyi Kullanım İçin Rehber İlkeler Konu seçimine özen gösterilmeli, Grup seçimine özen gösterilmeli, İyi bir hazırlık yapılmalı, Tartışma yöntemi önceden belirlenmeli, Tartışma yöntemine dikkat edilmeli.