Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
DURUM TANIMINDA KULLANILABİLECEK BAZI ARAÇLAR

2 Durumun Tanımında Kullanılabilecek Bazı Araçlar
Beyin fırtınası Veri analizi Neden sonuç analizi (Balık kılçığı diyagramı) Pareto analizi

3 Beyin Fırtınası Yeni fikirler oluşturmak üzere, düşüncelere engel koymaksızın, önceden belirlenmiş kurallar dahilinde yapılan fikir yaratma yöntemi Kullanım alanları: Yeni ürün geliştirilmesi: Yeni ürünlerin yaratılması veya varolanların geliştirilmesi için. Reklamcılık: Ürün kampanyası geliştirmek için. Problem çözmek: Temel nedenler, alternatif çözümler, etki analizi. Üretim yönetimi: İşin ve üretim aşamalarının geliştirilmesi. Proje yönetimi: Müşteri isteklerinin belirlenmesi, risklerin saptanması, kaynakların, görevlerin, yapılabilir olanların, sorumlulukların ve sorunların belirlenmesi. Takım oluşturma: Katılımcıları düşünmeye teşvik ederek fikirlerin paylaşılması ve tartışılması.

4 Beyin Fırtınası Süreci
Yeterli büyüklükte, herkesin oturabildiği bir toplantı odasının seçilmesi. Dikkati dağıtacak araç gereçlerin kaldırılması. Tahta, projektör cihazı, tepegöz gibi görsel desteklerin sağlanması. Konuyla ilgili kişilerin çağırılması. Toplantıdan önce bilgi verilmesi. Tartışılacak konu başlığının (genellikle soru biçiminde) herkesin görebileceği bir yere yazılması Herkesin fikrini bir kağıda yazması veya sözlü olarak bildirmesi. İletilen görüşlerin tahtaya yazılması. Toplantıyı yöneten kişinin herkesin fikrini belirtmesini, saçma veya komik gözükse de tüm fikirlerin açığa çıkmasını sağlaması. Belli bir süre sonunda fikir yaratma sürecine son verilip fikirlerin konularına ve ana sorun ile ilişkilerine göre sınıflandırılması. Ana konu ve ilgili sorunları ile ilgili fikirlerin aşamalı olarak tartışılması. Listenin tekrar gözden geçirilmesi ve herkesin listeyi anlamasının sağlanması.

5 Balık Kılçığı (Neden-Sonuç) Diyagramı (Ishikawa Diyagramı)

6 Balık Kılçığı Diyagramının Çizilmesi
Sorun ifadesinin balığın baş kısmına yazılması Temel nedenlerin ana kılçıklar üzerine yazılması Olası ana nedenler: Süreçler, makineler, malzemeler, ölçümler, insanlar, çevre Anlamlı olduğu sürece yukarıdaki adımların tekrar edilmesi En olası ana nedenle başlayıp, her neden için beş kez “niçin?” sorusunun sorulması Ortaya çıkan nedenlerin önem düzeylerinin Pareto veya serpilme diyagramı ile doğrulanması)

7 Pareto Diyagramı (80/20 Kuralı)


"END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları