Teknoloji Transferi ve Örnekler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONYA TEKNOKENT SELÇUK ÜNİVERİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ
Advertisements

Prof.Dr.Erdal BEŞER ADÜ Tıp Fakültesi ADÜ SEM Müdürü
1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü
TÜBİTAK TÜBİTAK 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
T.C SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI
Teknoloji Ödülü Yürütme Kurulu (TÖYK) Başkanı
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Türk Patent Enstitüsü Tarafından Düzenlenen Eğitim Programları
İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TÜBİTAK TEYDEB... Firma düzeyinde katma değer oluşturanların, Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını.
ÜNİVERSİTELERDE İŞ MÜKEMMELLİĞİ MODELİ 2 MART 2003.
1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı.
TGSD Başvuru Formu Dikkat Edilecek Hususlar
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
Panel #7 –Looking Forward: Turkish Experience
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
TÜRKİYE’NİN İLK, EN BÜYÜK VE EN YENİLİKÇİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ;
ÖRNEKLERLE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
HACETTEPE TEKNOKENT A.Ş.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
EGE ÜNİVERSİTESİ «TPE BİLGİ VE DOKÜMANTASYON BİRİMİ» PATENT BİLGİ VE DOKÜMANTASYON MERKEZLERİNİN (PATLIB) YENİDEN YAPILANDIRILMASI PİLOT PROJESİ.
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
Şirket Tanıtım Sunumu.
Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
Proje Ofisi Koordinatörü
EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi Ulusal Kıyaslama Sisteminin Oluşturulması Kümelerin İzlenme ve Değerlendirme Süreci 18 Ekim 2012 – Ankara.
6. SANAYİ KONGRESİ Üniversitelerin teknoloji tabanlı inovasyon sürecindeki rolü ve teknolojiye dayalı ekonomiye geçişte tetikleyici model arayışı Doç.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
Prof. Dr. İlkay KUŞCU Doç. Dr. Tuğba UÇMA UYSAL
SAN-TEZ Bilgilendirme ve Tecrübe Paylaşım Günü
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Kayhan Erciyeş.
Mayıs 2013 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
Üniversite Sanayi işbirliği ile başarmak Prof. Aytül Erçil Sabancı University
YENİ İHRACAT DESTEKLERİ - Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği İhracat Genel.
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Aydın Öztürk İzmir.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON OFİSİ BİRİMİ
LOGO TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah.
TANITIM SUNUMU. BİZ KİMİZ? İş geliştirme şirketi olarak Projes, kurumların yatırım ve Ar-Ge proje ihtiyaçlarını uygun hibe ve destek programlarıyla ilişkilendirir.
HO Ş GELD İ N İ Z… 20 Mayıs 2004 ÜS İ SUNUMU HO Ş GELD İ N İ Z… 20 Mayıs 2004 ÜS İ SUNUMU Vestel Şirketler Grubu AR-GE Koordinatörü İHSANER ALKIM.
TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları.
Araştırma-Geliştirme Destek Programı
Fatih Üniversitesi Burak Yener
XII. TEKNOLOJİ ÖDÜLLERİ TANITIM TOPLANTISI Deniz Bayhan Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Üyesi Üyesi.
Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. Kuruluş : 18 Mayıs 2007 Açılış : 15 Eylül 2008 Kampüs : Çekmeköy, Türkiye’nin ilk LEED Sertifikası alan.
Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi (HT-TTM) Girişimcilik Ofisi
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
Özel Sektör AR-GE Projelerine Yönelik Destekler Prof.Dr.Barbaros Özer Ankara Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi SETBİR Danışma Kurulu Üyesi.
Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi TÜTED AGİM Nedir? Ar-Ge ve İnovasyon katalizör etki Firmaların Ar-Ge ve İnovasyon yeteneklerini arttırıcı ve hızlandırıcı.
FAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİFAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ.
Proje Hazırlama Eğitimi Dr. Necati VARDAR KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi.
T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GEREFORMPAKETİ Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Bazı Kanun Hükmünde.
Een.ec.europa.eu Azimli KOBİ’lere Uluslararası büyüme ve inovasyon konularında yardımcı oluyoruz.
2016 Kayseri Ticaret Odası.
MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ Özgün Değerlerimiz Etkinliklerimiz
Teknopark İstanbul Teknopark İstanbul, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nın ana ortaklığında, yerli ve yabancı girişimcilerin.
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ 6550 Sayılı Kanun Kapsamında
Sunum transkripti:

Teknoloji Transferi ve Örnekler Prof. Dr. H. Selçuk GEÇİM Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hacettepe Teknokent AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı

Teknokentlerin Amacı 4691 sayılı TGB kanununda Teknokentlerin kuruluş amacı …..üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliği sağlanarak,…. teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek, …… teknolojik bilgiyi ticarileştirmek,… Üniversite-Sanayi işbirliğini geliştirmek.

Hacettepe Teknokent Mevcut Durum Yaklaşık 20.000 m²’lik 153 ayrı ofis alanında 103 Ar-Ge firması ve 33 KOSGEB-TEKMER Kuluçka dönemi şirketi. Sektörler, - bilişim teknolojileri-yazılım, - tıp teknolojileri-medikal-biyomedikal- gıda, - elektronik-telekomünikasyon-savunma sanayi, - nanoteknoloji-ileri malzeme, - otomotiv-makina-kimya-maden-çevre toplam 224 (191+33) proje üzerinde araştırma-geliştirme faaliyetlerini sürdürmektedir.

Üniversite Sanayi İşbirliğinde Karşılaşılan Zorluklar Sanayici tarafı; Üniversitelere yabancılık, Temas noktalarının bilinmezliği, İlişki kurma zorluğu, Üniversitelerin profesyonellik anlayışındaki farklılıklar ve öncelikler, Profesyonel Ar-Ge’ye talep ve kültür eksiklikleri, Üniversite tarafı; Koordinasyon ve iletişim sorunları, Danışmanlık ve destek hizmetlerindeki eksiklikler, Yüksek oranda Döner Sermaye kesintileri. Ticari nitelikli Ar-Ge deneyim eksiklikleri,

Çözüm: Üniversite Sanayi İşbirliği/Teknoloji Transfer Merkezi İki ayrı dünyanın (sanayici ve üniversite) dillerinden anlayabilecek, Fikirleri proje haline getirebilecek, Koordinasyon ve destek hizmetleri sağlayacak, Gerektiğinde pazarlama ve finans desteği verebilecek, Fikri mülkiyet haklarının korunmasına ilişkin önlemlerin alınmasında destek verebilecek, arayüz işlevi yapan merkez: Teknoloji Transfer Merkezi.

Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi (TTM) Alman İşbirliği ve Yardım Teşkilatı (GTZ)’nin desteğe değer olarak seçtiği Merkezimiz, Mart 2009 içinde Steinbeis Şubesi olarak Steinbeis Network’e dahil olacaktır, Geçen iki yıl içinde Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi’nin kuruluş çalışmaları GTZ’nin maddi ve danışmanlık desteği ile sürdürülmektedir.

Dünya’dan Teknoloji Transfer Merkezleri Firmalar İçin Ar-Ge ve Danışmanlık Yapılması Alman Modeli (Steinbeis Transfer Merkezleri) Amerikan Modeli Fikri Mülkiyet Haklarının Korunması ve Ticarileştirilmesi, yatırım fonları kurulması İngiliz Modeli Firmalar İçin Yönlendirme ve Eşleştirme

Steinbeis Transfer Merkezleri’nin Mevcut Durumu Steinbeis Vakfı Transfer Merkezlerinin işlevi: Üniversite ve sanayi arasında arakesit oluşturmak, Sanayi kaynaklı problemlere çözüm önermek, Üniversite kaynaklı projelerin ticarileşmesine danışmanlık yapmak, Destek ve eğitim hizmetleri vermek, Gerektiğinde laboratuar kurmak ve işletmek, Steinbeis Network’ü aracılığıyla ulusal ve uluslararası çözüm ortağı bulmak, Transfer Merkezleri Almanya Örneği: 2007 itibariyle 739 Steinbeis Transfer Merkezi çalışmaktadır. Bunun 83 tanesi 2007 yılında kurulmuştur. Çalışan Profili: 2007 yılı itibariyle Transfer Merkezlerinde toplam 1.340 doğrudan, 2.907 kişi ise sözleşme karşılığı çalışmaktadır. Bu çalışanların 762’si profesör unvanına sahiptir.

ABD’nde Teknoloji Transfer Merkezleri 2006 yılında ABD üniversitelerinde toplam araştırma fonu 45 milyar $ Sadece SUNY (State Universty Of New York) Üniversitesinde 2006 yılında üniversite kaynaklı 697 yeni ürün, 1998-2006 arasında 4.350 yeni ürün, Üniversiteye (SUNY) sağlanan gelir 4 milyar $.

Bölgesel ve Uluslararası Projeler İnovasyon stratejileri İngiliz Teknoloji Transfer Merkezleri (*) Talep Bilgi Diagnostic tools Yönlendirme Pazar analizi Teknoloji izleme Ürün geliştirme İnovasyon yönetimi Laboratuar testleri Kalite Yönetimi Standartlar Patent araştırmaları Bilgi işlem Pazarlama İhracat desteği Eşleştirme Bölgesel ve Uluslararası Projeler Bölgesel İnovasyon stratejileri Küme ve networklar Diğer müşteri Destek (*) Lana Hopkinson

Hacettepe Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi’nin İşbirliği Yaptığı Çözüm Ortakları Stratejik çözüm ortaklıkları; İnovent Fikri Mülkiyet Hakları Yönetim A.Ş. Türkiye’deki üniversiteler, AR-GE kuruluşları ve endüstride geliştirilen teknolojilerin, iş fikirlerinin ticari değerlerine ulaşmaları için gerekli olan süreçleri yönetmek amacıyla kurulmuş Sabancı Üniversitesi’nin bir kuruluşudur. İnopark Ltd. Şti. Tübitak destekleri özellikle Teydeb projelerinin hazırlamasında ortak olarak çalışılan bir firmadır. Yönetim Yatırım Danışmanlık Ltd. Şti. Firmalara sektörleri çerçevesinde gerçekleşecek her türlü konularda; vizyon, hedef ve strateji, orta ve uzun vade plan oluşturma, iş geliştirme, proje, sözleşme, yatırım değerlendirme, hukuksal destek, finansman ve ortak temini gibi konularda çalışan bir firmadır. Ankara Patent Bürosu Ltd. Şti. Fikri Mülkiyet Haklarının Korunması/Patent çalışmaları.

Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi (TTM) Uygulama Örneği (1) Sanayi Üniversite A Firması, Rüzgar Enerjisi Projesi: Firma ziyareti ile TTM faaliyetlerinin anlatılması, Rüzgar enerjisi projesi hakkında ön bilgi alınması, Üniversitenin Makine Mühendisliği Bölümü ile görüşme ve rüzgar akış simülasyonunun yapılma ihtiyacının belirlenmesi, Rüzgar akış simülasyonu gerçekleştirilmesi için Teknokentten bir firma ile işbirliğinin yapılmasının gerekliliğinin tespiti, İlgili Üniversite Öğretim üyesi ile firma ziyareti, teknik danışmanlık konularının belirlenmesi, TÜBİTAK/TEYDEB desteğinin sağlanması için başvuru kararı, Proje hazırlığı ve sunulması, Rüzgar tünelinde prototipin denenmesi, Not: ilk 6 madde gerçekleşti, 7 ve 8. maddeler üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi (TTM) Uygulama Örneği (2) Sanayi Üniversite B Firması, Dinamik Omurga Sistemi Tasarım Projesi: Titanyum nikel alaşımlı implant geliştirilmesi, Öğretim elemanından konunun öğrenilmesi, İlgili konuda çalışmakta olan firma bulunması, Tarafların bir araya getirilerek ortak çalışma platformunun oluşturulması, Tasarım detaylarının belirlenmesi, TÜBİTAK/TEYDEB projesinin hazırlanması, finans temini, Fikri mülkiyet haklarının korunması/patent çalışmaları, Ürünün ticari hale getirilmesi, Not: ilk 4 madde gerçekleşti, 5,6 ve 7. maddeler üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Hacettepe TTM Tarafından Yapılan Proje Çalışmaları Ağustos 2008’den itibaren oluşan proje istatistikleri: Üzerinde çalışılan potansiyel Proje Sayısı: 37

Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi Tarafından Yürütülen Projeler Firma İsmi Çalışma konusu (Sav.San–Gizli-) Sonlu Elemanlar Analizi çalış. danışmanlık Beti Elektronik Eğitim Seti Geliştirilmesi Erkunt Traktör Sonlu Elemanlar Analizi çalış. danışmanlık Ekodenge Çevre AB projesi KOSGEB Firma değerleme yapay zeka uygulaması Panelpol Poliüretan malzeme analizi Novalit TEYDEB proje sunuş hazırlığı desteği TCDD Cer motor kömürü analiz yöntemi geliştirilmesi (-Gizli-) Protez tasarımında natürel doku geliştirilmesi Solitem Güneş enerjisi paneli tasarımı (- Gizli-) Dinamik omurga sistemleri tasarımı

Hacettepe Üniversitesi Teknokent A.Ş. Proje Yarışması 2008 yılı Proje Yarışması için; “Fen Bilimleri ve Mühendislik” alanında 34 proje, “Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri” alanında 13 proje olmak üzere toplam 47 proje başvurusu yapılmıştır. Proje başvuruları Bilimsel Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilmektedir. Proje Yarışması sonuçları 26 Mart 2008 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Kampüsü (M) Salonu’nda yapılacak törenle açıklanacak ve ödüller dağıtılacaktır. Her iki kategoride birinciye 15.000 TL, ikinciye 10.000 TL ve üçüncüye 5.000 TL para ödülü verilecektir. Proje Yarışması her yıl tekrarlanacaktır. 2009 yılı Proje Yarışmasına başvurular 31.12.2009 tarihine kadar yapılacaktır. Proje Yarışmasıyla ilgili bilgilere, Hacettepe Teknokent A.Ş.’ne ait www.hacettepeteknokent.com.tr web adresinden ulaşılabilecektir.

Hacettepe Üniversitesi Teknokent Günleri-2009 (HÜTEG’09) Hacettepe Üniversitesi Teknokent Günleri, 26-27 Mart 2009 tarihlerinde düzenlenecektir. 26 Mart 2009 tarihinde Proje Yarışması Ödül Töreni yapılacak olup, SUNY Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güven YALÇINTAŞ ve Steinbeis Vakfı Başkanı Prof. Dr. Thrash davetli konuşmacı olarak “Teknoloji Transferi ve Üniversite-Sanayi İşbirliği” konularında birer sunuş yapacaktır. HÜTEG’09’da Hacettepe Teknokent A.Ş. ile; Steinbeis Vakfı arasında “Teknoloji Transferi İşbirliği Sözleşmesi” imzalanacaktır. Bu anlaşmayla Hacettepe Teknokent A.Ş., Steinbeis Teknoloji Transfer Merkezleri ağına dahil olacaktır. Hacettepe Teknokent A.Ş. İle SUNY Üniversitesi arasında “Teknoloji Transfer Merkezleri İşbirliği” anlaşması yapılacaktır. Bu anlaşmayla Hacettepe Üniversitesi bünyesinde geliştirilen teknolojilerin dünya pazarlarına sunulmasına katkı sağlanacaktır.

Teşekkürler!