PROBLEME DAYALI ÖĞRENME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Gözün kısımlarını yerleştirme oyunu
Advertisements

Din Hizmetlerinde SORUN ÇÖZME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Etkin ve İşbirliğine Dayalı Öğrenme S
Eleştirel Düşünme Tahir BENEK S
PROBLEME DAYALI ÖĞRENİMDE DEĞERLENDİRME
ÖĞRENMEYİ ÖĞRENME.
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
Buluş Yoluyla Öğrenme.
HAZIRLAYAN EMEL DOKUR MERMERDAŞ
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
Yeni Programın Öğrenme Yaklaşımı
Başlıca Öğrenme Stratejileri
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
1 Okul Kültüründe Değişim. 2 Küresel Ekonominin Gerçekleri Problemler ve sistemler karmaşıktır. Problemler ve sistemler karmaşıktır.  Büyük resmi kavramsallaştırabilme;
Elektrik Akımı Hazırlayan: Mustafa Arbay.
SORGULAMAYA DAYALI ÖĞRENME
Probleme Dayalı Öğrenme Modeli
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
Problem Çözme Becerileri
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
EGIT 450 Öğrenci Merkezli Eğitim
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
YANSITICI DÜŞÜNME.
Proje, Performans Değerlendirme
PROBLEME DAYALI ÖĞRENME
ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİ MODELİ
Durumlu Öğrenme (Situated Learning)
Öğretim Teknikleri - III
Araştırma Yoluyla Öğretim Stratejisi
PROBLEM ÇÖZME YAZILIMLARI
ELEŞTİREL DÜŞÜNME BECERİLERİ VE DAVRANIŞLARI
Yapılandırmacılığa Dayalı Öğrenme Modelleri
Öğretim İlke ve Yöntemleri
16 - ÖĞRENCİ DEĞERLENDİRMELERİNİN ÖLÇME DEĞERLENDİRME SÜRECİNE KATILMASI
ÇEVRE DOSTU POŞET TASARLAYALIM
GÜNÜMÜZDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
Probleme Dayalı Öğrenme
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
Probleme Dayalı Öğrenme
ÖĞRETİM STRATEJİSİ, YÖNTEM ve TEKNİKLER
KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 15 Fen Bilimlerinde Bilişsel Yaklaşımlar.
Yapılandırmacı kuramın özelliklerini tanıyabilme, Hayat bilgisi dersinde öğretme-öğrenme sürecinin özelliklerini kavrayabilme, Yapılandırmacı kuramın.
BASAMAKLI ÖĞRETİM MODELİ
Probleme Dayalı Öğrenme
KISIM 3 Bilişsel Gelişimi Arttırma BÖLÜM 9 Yapılandırmacılık: Öğrenenin Bilginin Yapılandırılmasında.
Kişisel Rehberlik.
SERCAN ERTÜRK GÜNÜMÜZDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME. Ölçme ve Değerlendirmenin İlkeleri Amaçlar ilkesi Devamlılık ilkesi Genişlik – kapsamlılık ilkesi Kendi.
ADDIE. ADDIE MODEL İ (JENER İ K MODELLEME) 2 Analiz (Analysis) Tasarım (Design) Geliştirme (Development) Uygulama (Implementation) De ğ erlendirme (Evaluation)
2 .BÖLÜM ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ MEB PROGRAMI Hazırlayanlar: Ahmet Ataç Gülenaz Selçuk Cihan Çakmak İhsan Yılmaz.
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM
Deney Bilimsel bir gerçeği kanıtlamak için yapılan deneyler, bilimsel olayların çocuklar tarafından somut bir şekilde yapılmasını sağlamakta ve çocukların.
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
Din Hizmetlerinde SORUN ÇÖZME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Bir Öneri… 5E Modeli 1. Girme 2. Keşfetme 3. Açıklama 4. Derinleştirme
YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM
PROBLEME DAYALI ÖĞRENME (PDÖ)
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
PROBLEM ÇÖZME.
Yakınsak düşünme ve Iraksak düşünme
PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ Problem çözme yöntemiyle öğrenme yaklaşımı, bilimsel araştırma yöntemini temel almaktadır. Bu yaklaşımın özü John dewey’ in genel.
21. YY BECERİLERİ.
Üst Düzey Zihinsel Beceriler
Üst Düzey Zihinsel Beceriler
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
Sunum transkripti:

PROBLEME DAYALI ÖĞRENME Nevin KUYUCUOĞLU

PROBLEME DAYALI ÖĞRENME Öğrenenlerin bilişsel gelişim düzeyleri,bilgiyi zihinsel yapılandırmada önemli rol oynar. Öğrenme ortamları,öğrenenlerin düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirici nitelikte düzenlendiğinde,öğrenciler bilgiyi ezberlemek yerine zihinsel olarak anlamlandırarak bilgiyi içselleştirir ve kalıcı bilgi edinirler.

Öğrenenden istenilen,kitaptaki soru ya da problemler değildir Öğrenenden istenilen,kitaptaki soru ya da problemler değildir. Öğrenenlerin gerçek yaşamlarına uygun özgün çalışmalar yapabilmeleri ve yaşamlarının her alanında etkin problem çözen bireyler olabilmeleridir.

Probleme dayalı öğrenme gerçek yaşam problemleri üzerine kurulmuştur Probleme dayalı öğrenme gerçek yaşam problemleri üzerine kurulmuştur. Probleme dayalı öğrenme öğrencilerin hem içeriği hem de eleştirel düşünme becerilerini öğrendiği gerçek problemden oluşan bir çabalama sürecidir.

Probleme dayalı öğrenmedeki temel amaç,öğrencileri mesleksel yaşamda karşılaşabilecek durumlara uygun koşullarla karşı karşıya getirmek ve onlara günlük yaşam problemlerinin üstesinden gelebilmeyi öğrenmelerinde yardımcı olmaktır.

Probleme Dayalı Öğrenmede Bilimsel Araştırma Süreci PDÖ,öğrenenlerin bilimsel araştırma becerilerini etkin bir biçimde kullanmalarını gerektirir. Öğrenenler problem çözme becerilerini kullanarak bilgilerini organize etmek ve kalıcı bilgi edinmek için bilimsel araştırma sürecinde şu basamakları izler;

-Problem üzerinde düşünme,açık olmayan kavram ve konuları netleştirme. -Problemi tanımlama. -Önceki bilgilere dayalı olası acıklamaları belirleme/bilinmesi gerekenler üzerinde fikir birliğine varma

-Olası çözüm yollarına ilişkin bilgi toplama. -Öğrenme hedeflerini belirleme, -Elde edilen sonuçların problemi çözümlemeye katkı getirip getiremeyeceğine karar verme,aksi taktirde başa dönme, -Açıklamaları sentezleme,sonuçları raporlaştırma.

Problem çözme sürecinin basamakları şu şekiledir; - Problemin farkına varma -Gerekli bilgilerin toplanması -Problemin temeline inme Çözüm yollarının araştırılması ve bulunması En uygun çözüm yolunun tespiti Problemi çözme

Probleme Dayalı Öğrenme Sürecinde Öğrencinin Rolü PDÖ sürecinde çoğunlukla öğrenenlerin kontrolünde öğrenme organize edilir;bir başka anlatımla “kendi kendine öğrenme” gerçekleşir. PDÖ sürecinde öğrenciler bilgiyi keşfeder,eğlenir ve heyecan duyarlar. Öğrenme için daha fazla zaman ayırır ve daha çok çaba sarf ederler.Bü süreçte farklılaşan öğrenci özellikleri ise şöyledir;

-Öğrenme sürecinde keşfeder,eğlenir ve heycanlanır, -Bilgiyi ezberlemek yerine kalıcı bilgi edinirler, -Öğrenme sürecinde keşfeder,eğlenir ve heycanlanır, -Bilgilerini benzer durum ve bağlamlarda kullanma yeteneği kazanır, -Yaşam boyu öğrenen olurlar,

-Grup içinde birbirlerinden öğrenirler, -Tek doğru yanıt yerine çoklu çözümlere ulaşırlar, -Grup içinde birbirlerinden öğrenirler,

Probleme Dayalı Öğrenme Sürecinde Öğrtmenin Rolü PDÖ oturumlarında öğretmen,öğrencilerin problemlerini çözmek için varolan bilgileri ile neyi bilmeleri gerektiği arasındaki farkı bulmalarına öğrencilere yardımcı olur.

Probleme dayalı öğrenme sürecinde öğretmen,öğrencilere doğrudan bilgileri veren kişi olmak yerine öğrenci gruplarını yönlendiren ve öğrenmeyi kolaylaştıran rolünü üstlenir. Öğrencilerin bir problem çözme uzmanı gibi düşünmeleri konusunda cesaret verir. Probleme dayalı öğrenme ile ilgili dersleri veya üniteleri işlerken ve bu konuda öğrencilerine rehberlik ederken verilen etkinlikleri yaparak, etkili öğrenmenin oluşmasını sağlamalıdırlar.

PROBLEME DAYALI ÖĞRENMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ Değerlendirme, test sonuçları kadar öğrencilerin sınıftaki davranışlarını gözlemeye dayanarak öğrencilerin performansı hakkında karar vermeyi kapsayan bir kavramdır . Probleme dayalı öğrenme, bu çalışmaların bütününü kapsayan bir değerlendirmenin yapılmasını gerektirir. Bunun için de iki tip çalışma yapmak gerekir. Bunlar; a) Standart testler, b) Öğrencilerin çalışmalarını gözlemek

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.....