4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi.
Advertisements

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Saf Madde Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece.
Bir karışımı oluşturan maddeler, kendi özelliklerini kaybetmezler
KARIŞIMLAR AYRIŞTIRILABİLİR Mİ??
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR MADDELERİN AYRIŞTIRILMASI
MADDELERİN AYRIŞTIRILMASI
K A R I Ş I M L A R.
Saf madde: Hep aynı birimlerin (taneciklerin)yan yana gelmesiyle oluşan maddelere saf madde denir.
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ.
G. KARŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ ?
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ?
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
Karışımlar Ayrılabilir Mi ?
Karışımların Ayrılması
1. Süzme ve yüzdürme Sıvıları içindeki çözünmemiş katılardan ayırmak için süzerek ayırma yöntemi uygulanır. Süzme işleminde katı parçaları geçirmeyen,
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
1. Saf maddeler Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde;süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri ise sıvı ; soluduğumuz.
KARIŞIM AYIRMA YÖNTEMLERİ
MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
SAF MADDELER Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde olarak sınıflandırmıştık. Süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri.
SAF MADDELER Tek çeşit maddeden oluşan varlıklara saf madde adı verilir. Bakır tel daha küçük parçalara ayrıldığında hep bakır özelliği gösterir.
F. MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
Karışımları Ayırma Yöntemleri
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDEYİ TANIYALIM.
BASİT KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Maddeyi Tanıyalım.
MADDEYİ TANIYALIM İLKÖĞRETİM 4. SINIFLAR İÇİN CAHİT BORAN
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
Saf Maddeler Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ?
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDENİN YAPISI,ÖZELLİKLERİ VE AYIRMA ŞEKİLLERİ
Doğadaki maddeleri katı, sıvı ve gaz olarak sınıflamıştık. Ancak maddeler, sadece katı, sıvı veya gaz olarak sınıflandırılmazlar. Maddeler; saf maddeler.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur
Maddeler doğada karışık halde bulunur
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR)
MADDELERİ TANIYALIM.
MADDEYİ TANIYALIM.
ÇÖZELTİ- ÇÖZÜNME İki ya da daha fazla saf madde birleşerek karışım oluşturur. Suyun içine tuz, şeker, yağ, kum katarak karışım elde edebiliriz. Su iyi.
6.SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
DOĞADA MADDELER KARIŞIK HALLDE BULUNUR
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
KARIŞIMLARI ŞU YÖNTEMLERLE AYIRIRIZ: --Eleme --Süzme --Yüzdürme --Dinlendirme --Mıknatısla Ayırma --Savurarak Ayırma --Buharlaştırma --Damıtma.
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ANA BİLİM DALI EDA GÜVENÇ
Madde Saf Madde Karışım Element Bileşik Homojen karışım
KARIŞIMLAR NASIL AYRILIR ?
MADDELER DOAĞADA KARIŞIKHALDE BULUNUR
Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur
Karışımlar Ayrılabilir mi ?
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Hazırlayan : Emirhan ÖZBEY ALİYA İZZET BEGOVİÇ İLK ÖĞRETİM OKULU 4-C SINIFI ÖĞRENCİSİ 562.
Sunum transkripti:

4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi KİMYA Maddeyi tanıyalım; Maddenin özellikleri Maddenin halleri Maddenin ölçülebilir özellikleri Maddenin değişimi Isı ve sıcaklık Saf madde ve karışımlar

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Su ve şeker saf maddedir. Limonata, tuzlu su, şekerli su ve ayran ise karışımdır. Limonata karışımdır; çünkü içinde şeker, su ve limon suyu vardır. Su saf maddedir. Çünkü içinde kendisinden başka bir madde yoktur. Limonata örneğinde olduğu gibi iki ya da daha fazla maddenin özel- liklerini kaybetmeden bir arada bulunmaları ile oluşan maddeye karı- şım denir.

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Limonata, ayran gibi en az iki saf maddenin bir araya gelmesiyle oluşan maddelere karışım denir. Deniz, hava, toprak, petrol ikiden fazla saf maddeden oluştukları için birer karışımdır. Karışımları oluşturan maddeler özelliklerini kaybetmezler. Tuz - su karışımında tuzun, şeker - su karışımında şekerin tadını alırız. Fındık -üzüm karışımında fındık ve üzüm maddeleri özelliklerini korurlar. Şehriyeli pilavda pirinç ve şehriyeleri kolayca fark edebiliriz. Karışımları ayırdığımızda karıştırmadan önceki saf maddeleri elde ederiz. Un - mercimek karışımını elediğimizde eleğin üzerinde mercimek kalır. Un ise akarak altta birikir. Un ve mercimek karışmadan önceki özelliklerini korur.

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Bir bardak suya şeker atıp karıştırdığımızda bir süre sonra şeker suyun içine dağılır ve görünmez olur. Bu olaya çözünme denir. Su, şekeri çözmüş, şeker ise suda çözünmüştür. Şekerin su içinde çözünmesiyle oluşan bu karışım çözelti olarak adlandırılır. Şeker çözünen, su ise çözücüdür. Su ile unu karıştırdığımızda un suda çözünemediği için çözelti oluşmaz. Zeytinyağı - su, kum - su, karabiber - su karışımları da çözelti değildir. Çözelti, bir maddenin çözücü içinde dağılmasıyla oluşur.

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Çözeltilerin Özellikleri Çözeltiler de bir karışımdır. Çözeltiyi oluşturan maddeler özelliklerini kaybetmez. Bir katı maddenin su içinde çözünmesiyle oluşan çözeltilerde su tamamen buharlaşınca katılar dipte kalır. Çözeltilerde çözücü madde miktarı çözünen madde miktarından fazladır. Maddeler sıcak suda daha kolay çözünür. Tuzlu suyu ocakta ısıtıp kaynattığımızda su buharlaşmaya başlar. Tuz buharlaşmadığı için çözeltideki tuz oranı artar. Fazla su buharlaştığında çözelti daha tuzlu olur. Buharlaşma sonucu çözeltilerdeki çözücü miktarı azalır, çözünen madde miktarının çözelti içindeki oranı artar.

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Erime ve Çözünme Arasındaki Fark Nedir? Şekerin su içinde çözülmesi ile mumun erimesi aynı olay değildir. Erime; katı haldeki bir maddenin ısı alarak sıvı hale geçmesidir. Çözünme ise bir maddenin çözücü bir madde içinde görünmeyecek hale gelmesidir.

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Deniz suyu neden tuzludur? Su çok iyi bir çözücüdür. Topraktaki tuzlar yağmur sularıyla çözünür. Yağmur suları akarsularla denizlere taşınır. Denizlerde buharlaşma hızlı olduğundan deniz suyundaki tuz oranı artar. Bu nedenle deniz suyu tuzludur.

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Karışımlar Kendilerini Meydana Getiren Maddelere Nasıl Ayrılır? Maddeler birbiri ile her oranda karıştıkları gibi basit fiziksel işlemlerle de ayrılabilir. Ayırma yöntemlerinden bazıları şunlardır: Süzme Yüzdürme Buharlaştırma Mıknatıs ile

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Süzme ile ayırma: Katı bir madde ile sıvı bir madde birbirlerinden süzülerek ayrılır. Örneğin suda haşladığınız makarnayı süzmek için süzgeç kullanırsınız. Portakal suyunu da posasından ayırmak için süzme yöntemini kullanırız.

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Yüzdürme ile ayırma: Birbirine karışmış farklı yoğunluktaki katı maddeler sıvı içinde yüzdürülerek ayrılır. Annenizi pilav yaparken izlediniz mi? anneniz pirincin içinde bulunan yabancı maddeleri su içerisinde yüzdürerek ayırır. Pirinç dibe çöker, yabancı maddeler su yüzeyinde kalır.

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Buharlaştırma ile ayırma: Sıvıların içinde çözünen katı maddeleri ayırmak için buharlaştırma yöntemini kullanırız. Şekerli suyu ısıttığımızda su buharlaşır, kabın dibinde şeker kalır. Aynı şekilde tuzlu suyu kaynattığımızda su buharlaşır, geride tuz kalır. Tuz Gölü'nde yazın su buharlaşır, kıyıda kalan tuz toplanarak kullanılır. Su her sıcaklıkta buhar-laşır.

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Mıknatıs ile ayırma: Mıknatıs; demir, nikel ve kobaltı çeker. Bu maddeler yabancı maddelerle karıştırıldığında birbirinden mıknatıs yardımıyla ayrılır. Demir talaşını yerdeki tozların içinden mıknatıs yardımıyla ayırabiliriz.