Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur"— Sunum transkripti:

1 Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur
Saf maddeler Karışımlar

2 Karışımlar Çevremizdeki bir çok madde karışımlar halindedir
Karışımlar Çevremizdeki bir çok madde karışımlar halindedir. Birden çok saf maddelerin kendi özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşan maddelere karışım denir. Toprak, şekerli su, limonata, ayran, ekmek, süt, reçel, bal, hava, deniz suyu, harç karışımdır.

3 Homojen ve heterojen olmak üzere ikiye ayrılır.

4 Heterojen Karışımlar:Her yanı aynı özelliği göstermeyen karışımlardır
Heterojen Karışımlar:Her yanı aynı özelliği göstermeyen karışımlardır.Heterojen karışımlar birbiri içinde çözünmeyen karışımlardır. Ayran,süt,toprak,bulut,sis,çamurlu su….vb

5 Homojen Karışımlar:Her yanı aynı özelliği gösteren karışımlarıdır.

6 Heterojen karışımların özellikleri şunlardır;
Bekletildiklerinde maddelerin biri ya da birkaçı dibe çökebilir. Saydam değildir. Süzgeçten geçirildiğinde maddeler birbirinden ayrılır

7 Karışımlar Kendilerini Meydana Getiren Maddelere Nasıl Ayrılır
1-Süzme ve Yüzdürme: Katı bir madde ile sıvı bir madde birbirlerinden süzülerek ayrılır. Örneğin suda haşladığınız makarnayı süzmek için süzgeç kullanırsınız.

8 2-Mıknatısla Ayırma: Mıknatıs; demir, nikel ve kobaltı çeker. Bu maddeler yabancı maddelerle karıştırıldığında birbirinden mıknatıs yardımıyla ayrılır. Demir talaşını yerdeki tozların içinden mıknatıs yardımıyla ayırabiliriz.

9 3-Buharlaştırma: Tuzlu su bir karışımdır
3-Buharlaştırma: Tuzlu su bir karışımdır. Tuzun su içinde çözünmesiyle oluşmuştur. Tuz ve suyu birbirinden ayırmak için buharlaştırma yöntemi kullanılır.

10 Çözünme Nedir Katı bir maddenin sıvı içersinde görünmeyecek şekilde dağılmasına çözünme, oluşturduğu karışıma da çözelti denir.

11 Erime ve Çözünme Arasındaki Fark Nedir
Şekerin su içinde çözülmesi ile mumun erimesi aynı olay değildir. Erime; katı haldeki bir maddenin ısı alarak sıvı hale geçmesidir. Çözünme ise bir maddenin çözücü bir madde içinde görünmeyecek hale gelmesidir.


"Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları