İktisadi Büyüme Modellerinin Gelişimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOĞRUSAL OLMAYAN REGRESYON MODELLERİ
Advertisements

Bölüm 20 Çıktı (Output) ve Toplam Talep (Aggregate demand)
NEO-KLASİK (SOLOW-SWAN) BÜYÜME MODELİ
Kısa Vadede Toplam Çıktı
İKTİSAT BİLİMİNİN GELİŞİMİNDE BÜYÜK BİR İKTİSATÇI
BÜYÜME-KALKINMA VE İKTİSADİ DALGALANMALAR
Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Türk Dünyası İşletme Fakültesi
Kamu harcamalarının bileşiminin büyüme ve refah etkisi
SERMAYE BİRİKİMİ VE KALKINMA
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
Bölüm 7 Maliyet ve Arz David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
Üretim Teknolojisi ve Maliyetler
9. BÖLÜM Faktör Piyasası-1.
Büyümenin Bileşenleri Yada Belirleyicileri
Bölüm 30 İktisadi Büyüme David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
MERKANTİLİZM TANIM Orta çağın sonları ile sanayi devrimi arasında kalan dönem. Ticaret Ev-sanayi şeklinde başlayan sanayi Kapitalist sınıf: sanayiciler,
Sermaye Birikimi Anlamı; Bir ülkede üretilen değerlerin tamamının tüketilmeyip tasarruf edilerek yatırımlara dönüştürülmesi sürecidir. Tasarruf.
Uluslararası Ticaret Teorisi(kuramı)
TEKNOLOJİ-KALKINMA İLİŞKİSİ
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
Üretim düzeyi nasıl seçilir?
Makro İktisat İktisadi Analiz
TEMEL EKONOMİ 1. GİRİŞ Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK.
MİLLİ GELİR VE KLASİK İSTİHDAM TEORİSİ
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
Üretim ve Maliyetler.
Bu bölümde İktisadi büyümenin anlamını,
Üretim Kuramı (Production Theory)
Bazı terimler Gelir Maliyetler Karlar
Klasik ve Keynesçi İktisat
Doç. Dr. Yeşim Kuştepeli İKT 5034-Bahar 2011
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
Doç. Dr. Yeşim Kuştepeli İKT 5034-Bahar 2011
BÜYÜME TEORİLERİ SUNUM 5 İÇSEL BÜYÜME MODELLERİ
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
Üretim Maliyetleri (Cost Production)
Sabit Terimsiz Bağlanım Modeli
Doç. Dr. Ahmet UĞUR İnönü Üniversitesi İktisat Bölümü.
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
TÜKETİMİ DİĞER ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Uzun Dönem Ekonomik Büyüme
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
TÜRKİYE’DE DUAL İSTİHDAM YAPISI
MALİYETLER Doç. Dr. Ahmet UĞUR.
 Bölüm 2: Piyasa Ekonomisi ve Fiyatların Oluşması Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
Doç. Dr. Mahmut BİLEN ENDÜSTRİEL EKONOMİ. 2 ENDÜSTRİ YAPISINI BELİRLEMEK İÇİN KULLANILAN YÖNTEMLER: TALEP VE MALİYET ile ÖLÇEK EKONOMİLERİ YÖNTEMİ Bu.
Toplam çıktı Bir ekonomide belirli bir dönemde üretilen (arz edilen) toplam mal ve hizmet miktarıdır. toplam gelir Belirli bir dönemde üretim faktörlerinin.
İKTİSADİ BÜYÜME BÖLÜM 3 GELENEKSEL BÜYÜME MODELLERİ
İKTİSADİ BÜYÜME İKTİSADİ BÜYÜMENİN KAYNAKLARI VE SINIRLARI
Üretim ve Maliyetler.
MODERN KONJONKTÜR TEORİLERİ
GÜMRÜK BİRLİĞİNİN ETKİLERİ
Büyüme ve finansal sektör
MAKRO EKONOMİYE GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
KLASİK MAKRO EKONOMİK MODEL
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
Dış Krediler + Program ve Proje Kredileri
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 9 UZUN DÖNEMDE HASILA VE FİYAT DÜZEYİ: KLASİK MAKRO MODEL YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA.
İÇSEL BÜYÜME MODELLERİ
Alternatif Makro Modeller: Klasik İktisat
S.1.Aşağıdakilerden hangisi tüketim fonksiyonunu etkileyen değişkenlerden biri değildir? A) Harcanabilir gelir düzeyi B) Enflasyonla ilgili tahminler.
ÜRETİM TEORİSİ Belgin Akçay.
Ekonomi Biliminin Doğuş Gerekçesi ; Kıtlık Kanunu Kaynakların;
İKTİSADA GİRİŞ I DERS 12 Y.Doç.Dr.Umut Öneş.
Bölüm 4 Üretici Teorisi.
Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat
Sunum transkripti:

İktisadi Büyüme Modellerinin Gelişimi

Büyüme Modellerinden Çıkarılan Sonuçlar Ekonomik büyüme, uzmanlaşma ve mübadele ile yakından ilgilidir ve uzmanlaşma değiştikçe ekonominin büyümesi de değişmektedir. Ekonomik büyüme tasarruf ve tasarrufların yatırımlara dönüşmesi ile mümkündür. Tasarruf edilen kaynaklar verimli kaynaklara yönetilerek faktör birikimi sağlanır. Azalan verimler yasası nedeniyle faktör birikiminin hızı yavaşlamaktadır. Ekonomik büyüme yeniliklere ve yeni fikirlere bağlıdır. Büyüme modelleri uzun dönemde büyüme ve stagflasyon tahminlerinde farklılaşmaktadır.

İşbölümü, Uzmanlaşma ve Mübadele Adam Smith states that a given amount of productive resources result in more output when they are brought together in a single large production facility rather than being spread among a large number of small production units. Mukayeseli Üstünlük Ölçekten getiri Uzmanlaşma Yaparak Öğrenme (Learning by Doing) Girişim Kurumlar (Kanunlar, kurallar, gümrükler vb.)

Adam Smith’in Mirası Eğer ekonomi büyüyecekse uzmanlaşma ve mübadele artmalıdır. Piyasada gönüllü mübadele genel refahın uyumludur. İşbölümü, uzmanlaşma ile yeni teknoloji üretimi arasında önemli bir bağ bulunmaktadır. Bir ekonominin performansının alt sınırı değerlendirirken genel nüfusun durumuna bakılmalıdır. Belirli endüstrilerin değil.

Malthus’un Büyüme Modeli y=f(L,N) Y=L.5N.5

Schumpeter Ekonomik Büyüme Modeli Yaratıcı Yıkım (Creative Destruction) Girişimcinin Rolü Teknolojik Gelişme dışsal değildir. Kâr peşinde koşan müteşebbislerin uygulamalarıdır. Sosyal iklim.

Harrod-Domar Büyüme Modeli Savaş sonrası kişi başına gelirin ve bireylerin hayat standartlarının yükseltilmesi, Dünyanın iki kutuba bölünmüş olması nedeniyle sistemler arasındaki rekabetin artması, Afrika ve Asya’da sömürgecilikten yeni kurtulmuş bağımsız devletler ile gelişmiş ülkeler arasındaki kişi başına gelir açısından farkın açılmış olması büyüme teorilerine olan ilginin yeniden canlanmasını sağlamıştır.

Varsayımları Sınırsız miktarda işsiz bulunması fiyatları artırmadan çıktının yükseltilebileceği, Sermayenin marjinal fiziki verimliliği sabittir, Her bir birim sermaye artışı çıktı miktarını aynı oranda artırmaktadır çünkü emeğin bolluğu nedeniyle sermaye-emek oranı sabit kalmaktadır. Çıktı düzeyi var olan sermaye stoğunun sabit bir fonksiyonudur (Sermaye-Hasıla Katsayısı sabit). Sabit sermaye katsayısı ile büyüme yeni sermaye için yapılan yeni yatırım miktarı ile doğrudan orantılıdır.

Harrod-Domar Büyüme Modeli Y = C + I Y = C + ΔK Sabit Sermaye Hâsıla Katsayısı K/Y = µ (Sabit sermaye-hasıla katsayısı) 4. Y = (1/ µ) K=AK 5. ΔY = (1/ µ) ΔK =A ΔK 6. ΔK = I = S = σY 7. ΔY = A σY = σ / µ Y 8. ΔY / Y = gy = σ / µ

Solow (Neoklasik) Büyüme Modeli Tanımlanan üretim fonksiyonunda üretim faktörleri biribirleri ile sürekli ikâme edilebilmektedir. Herbir üretim faktörünün marjinal fiziki verimlliği değişkendir. Herbir üretim faktörü için azalan verimler kanunu geçerlidir. Üretim fonksiyonu için ölçğe göre sabit getiri varsayımı yapılmıştır.

Solow Büyüme Modeli Y = f (L,K) C = Y – S = (1-σ)Y cY = f (cL,cK) s = S/L ve y = Y/L c = (1/L) c = y-s = (1-σ)y Y/L = (K/L,1) y = (1-σ)y+i y = f (k) = y- (1-σ)y+i Y = C + I i=σy y = c + i

Δk = i – δk = σy - δk = σ f (k) – δk Solow’un Büyüme Dengesi Sermaye Stoğu ΔK = I – δK Δk = i – δk = σy - δk = σ f (k) – δk Solow’un Büyüme Dengesi Gk = Δk / k = [σ f (k) /k] - δ 1- Ölçeğe göre sabit getiri varsa 2- Herhangi bir girdi için azalan verimler yasası geçerli ise 3- δ ve σ parametreleri sabitse

Solow Modelinden Çıkarımlar Ekonomi durağan denge durumuna hareket etmektedir. Durağan denge durumuna erişildiğinde çıktıda büyüme ve sermaye stoğunda birikme olmamaktadır. Bir durağan dengeden diğerine hareket ederken ekonomi orta dönemde kişi başına çıktı ve kişi başına sermaye stoğu büyümektedir. Bir durağan dengeden diğerine ulaşılırken sadece orta dönemli bir büyüme gerçekleşmekte sürekli bir büyüme gerçekleşmemektedir.

Cobb-Douglas Üretim Fonksiyonu Y = AKαL1-α 0 < α < 1 A ; teknolojiyi temsil etmektedir. A(cK)α(cL)1-α=AcαKαc1-αL1-α=cα+1-α AKαL1-α =cY y= Y/L= AKαL1-α/L= AKαL1-αL-1= AKαL-α=Akα MPL=A(1-α)kα MPK=Aαkα-1 Y= AKαL1-α=LAKαL1-αL-1=LAKαL-α=LAkα K(MPK)/Y=(KAαkα-1)/LAkα=A(A)-1α(k)(k)α(k)-α(k)-1= α L(MPL)/Y=[LA(1-α)k-α]/LAKα=1- α

Solow Modelinde Teknoloji ve Nüfus’un ΔL/L = n (Nüfusun sabit hızda artması) k=K/L L arttığına göre aynı oranda yatırımın artması gerekir. Δk = σ f (k) – (δk+nk)= Δk = σ f (k) – (δ+n)k gy=gK=gL=n ama gy=gK=0 Nüfus artışı durağan denge durumunu etkilemektedir. Dolayısıyla nüfus artışının azalması durağan denge durumunun artması anlamına gelmektedir.

Solow Büyüme Modelinin Sonuçları Durağan denge durumu daha yüksek bir kişi başına çıktıya; Tasarruf oranında bir artış ile, Nüfus artış hızındaki bir yavaşlamayla, Daha önemlisi sürekli bir büyüme ile durağan dengeye İşgücünü genişleten sürekli bir teknolojik gelişme ile ulaşabilir.