Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Büyüme ve finansal sektör

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Büyüme ve finansal sektör"— Sunum transkripti:

1 Büyüme ve finansal sektör 2017-18
R. Hakan ÖZYILDIZ Web: Blog: E-posta:

2 Büyümenin kaynakları Adam Smith: İş bölümü ve uzmanlaşma
Karl Marks: Sermaye birikimi, Schumpeter: Yenilik Dani Rodrik: Kurumsallaşma,

3 Büyüme İstihdam yaratmayan ekonomi politikası başarılı değildir.
Üretim; Y= C + I + G + (X-M) Üretim için gerekli faktörler Sermaye, emek, doğal kaynaklar, teknolojik bilgi

4 Sermaye !? Finansal sektör hangisinin açığını finanse edecek?
Tüketim, yeterli üretim yoksa ithalata yol açar Kamu gelen parayı seçim harcaması için kullanırsa ne olur? Yatırımları mı ücret ödemelerini mi? Yeni yatırımlar için (sektörler) nasıl seçilecek? Stratejik plana dayalı teşvik sistemi olur mu?

5 Nasıl bir ortam? Ekonomik ortam, istikrar, kurumlara güven
Güçlü ve sağlıklı bir finansal sektör önemli, Güçlü !? Merkez bankaları ne yapabilir? Düzenleme ve denetleme nasıl olmalı? Gevşeme olmalı mı? Ne zaman?

6 Fonlama sorunu Mevduatın vade yapısı sorunlu. Krediler uzun vadeli nasıl fonlanacak? Tüketiciye kredi vermek riskin dağılmasını, bilançonun rahatlamasını sağlıyor mu? Teminat mı nakit akımı mı? Hangisi esas alınacak? Nakit akımı tahminleri için, diğer şeylerin yanı sıra: Enflasyon, faiz, kur gibi makro değişkenlerin uzun vadeli olarak öngörülebilmesi şart. Bu tahminleri kim, nasıl yapacak?

7 Proje seçimi Şirketlerin sermaye yapısı ne kadar güçlü? Özkaynak katkısı olmadan kredi verilmeli mi? Yatırım projelerini kim seçecek? Bankalar bu konuda ne kadar yönlendirilmeli? Örneğin, teşvik sisteminde olan, Kalkınma Bankası’nın desteklediği, KGF’nin kefalet verdiği projeler için bankalar uzun vadeli kredi verebilirler mi? Kamu garantileri verilerek uzun vadeli kaynak sağlamak nereye kadar mümkün?


"Büyüme ve finansal sektör" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları