BİLGİ GÜVENLİĞİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PERSONEL DEVAM YÖNETİM, KONTROL PROGRAMI
Advertisements

Danışmanlık ve Bilgisayar Sistemleri
E-SAĞLIK VERİLERİ VE ADLİ BİLİŞİM
Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü
HASTANE BİLGİ İŞLEM SİSTEMLERİ
Hoşgeldiniz HEM. YAŞAR IŞIK HASTA HAKLARI İLETİŞİM BİRİMİ HEMŞİRESİ
İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KAYIT TAKİP VE İZLEME PROGRAMI
BİLGİ GÜVENLİK TALİMATI
KİMLİK DOĞRULAMA İŞLEMİNDE FOTOĞRAF UYGULAMASI
Türk Ceza Kanunu’nda Bilişim Suçları
BİLİŞİM ALANINDA SUÇLAR
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sağlık Çalışanları -
İTS (İlaç Takip Sistemi)
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği
EVDE SAĞLIK HİZMETİNDEN FAYDALANMAK İÇİN KİM NEREYE BAŞVURUR?
Daire Başkanı Dr.Ünal HÜLÜR.
SAĞLIK BAKANLIĞI EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ
SGK SSKB Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 4 BİLGİ İŞLEM SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.
HASTA BİLGİ GÜVENLİĞİ NURAY TALİ.
BAŞHEKİMLİK TIBBİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ.  Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan ve belli aralıklarda güncellenen Sağlık Uygulama Tebliğindeki değişiklikleri.
SALDIRI VE TACİZ DURUMUNDA GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI
Hasta Bakıcı Görev Yetki Ve Sorumlulukları
11 Üniversite hastanelerinin organizasyonu
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi
(KARAR DESTEK SİSTEMİ) KULLANIMI
ANKARA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
ÜNİVERSİTE SAĞLIK MERKEZLERİ ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARI VE ÖZLÜK HAKLARI Başkan: Dr. Rüştü Güner Raportörler: Dr.Özlem Elçin Dr. Sare Mıhçıokur.
TEFBİS DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ MODÜLÜ KULLANICI EĞİTİMİ
Mustafa ULAŞ & Aytuğ BOYACI
Bilgi Güvenliği Nedir? Oğuzhan HUPAL
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
KOMİTELER VE TOPLANTI KAYITLARI
HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ
Sertaç ATEŞ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Gürçeşme Anadolu Lisesi
HASTA HAKLARI ve SORUMLULUKLARI
EPİKRİZ RESMİ OLARAK GEÇERLİ BİR SAĞLIK RAPORU DEĞİLDİR.
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
TEFBİS DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ MODÜLÜ KULLANICI EĞİTİMİ
KİŞİSEL SAĞLIK KAYDI SİSTEMİ
ARABAN İLÇE DEVLET HASTANESİ
WİNDOWS SERVER 2003’te KULLANICI VE GRUP HESAPLARI.
İŞYERİ HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Destek Eğitim Odaları.
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
ULUSAL SAĞLIK BİLGİ SİSTEMİ VİZYON PAYLAŞIM TOPLANTISI 20 NİSAN 2007 ANKARA MİNİMUM SAĞLIK VERİ SETİ (MSVS) SONER KIRICI BİLGİ ve YÖNETİM SİSTEMLERİ DANIŞMANI.
NİSAN 2016 TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİ Levent ÖZGÜMÜ Ş Strateji Geli ş tirme Daire Ba ş kanı NİSAN 2016.
DİSPANSERLER
Öğr.gör.özgür ince 4.hafta
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TAŞINIR İŞLEMLER SERVİSİ GENEL HATLARIYLA TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİ.
ÇOCUK YOĞUN BAKIMIN YAPILANDIRILMASI
HASTA HAKLARI.
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 5
Hukuk Partner İle Neler Yapabilirsiniz İCRA YÖNETİMİ İdari Takip Uygulaması Büronuza ilişkin ilamlı ilamsız her tür icra takibinizi.
Üniversite Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği
Hasta Kayıt Kabul, Taburcu Ve Transfer İşlemleri R-ADT
DEVLET ARŞİVLERİ T.C. BAŞBAKANLIK Hülya ŞEN GÖNÜL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ECZANEDE İLAÇ VE İTRİYAT SİPARİŞİ
ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ KOMİTESİ
HASTA GÜVENLİĞİ KOMİTESİ
HASTA KİMLİK BİLGİLERİNİN TANIMLANMASI VE DOĞRULANMASI FATİH KARAYİĞİT EĞİTİM HEMŞİRESİ.
5018 sayılı“Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu”nda TAŞINIRLAR KAMU KAYNAĞI OLARAK TANIMLANMIŞTIR.
Hemşirelik Kayıtları Planlama aşamasında hemşirelik girişimleri saptanırken, bunlardan kimlerin, hangi işlevlerden sorumlu olacağı ve ne zaman yerine.
Laboratuvar Bilgi Sistemleri
Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Hasta mahremiyeti.
Sunum transkripti:

BİLGİ GÜVENLİĞİ

GÜNDEM

GÜNDEM

GÜNDEM

Bilişim Suçları Sayıları   2009 2008 2007 2006 2005 243/1 1307 882 672 210 40 243/3 227 167 140 42 6 244/1 642 679 463 130 34 244/2 788 696 503 131 22 244/4 2245 3056 1717 575 95 245/1 5350 4472 3090 1688 662 245/2 270 254 158 137 52 245/3 809 701 387 250 88 243/1 Sisteme girme 243/3 Verileri yok etme 244/1 Sistemin işleyişini engelleme 242/2 Verileri bozma 244/4 Haksız çıkar sağlama 245/1 Kredi kartı kullanma 245/2 Sahte kart üretme 245/3 Sahte kart ile yarar sağlama

KULLANIM YETKİLERİ Her kademedeki çalışan sadece yetkilendirilmiş olduğu işlemleri yürütebilmektedir. Yetkilendirilmemiş kimseler tarafından yapılan herhangi bir işlemi saptayan birim yetkilileri bu durumu en kısa zamanda yeterli delilleri ile birlikte bağlı bulunduğu BİM’e iletilmek üzere Bilgi işlemden sorumlu başhekim yardımcısına bildirmelidir.

Tüm çalışanlar otomasyon üzerinde yetkili oldukları bilgileri herhangi bir şekilde farklı ortamlarda paylaşamaz bilgi taşıyamaz. Kullanılan yazılımlarla ilgili şifreler kullanıcılara BİM tarafından verilir ve gerektiğinde değiştirilir. Yetkilendirilen çalışan, şifrelerin kullanılması ve korunması konusunda sorumludur.

Belirli bir şifre ile yapılan tüm işlemlerin idari ve yasal sorumluluğu söz konusu şifrenin tanımlanmış kullanıcısına ait olduğundan, belli bir kullanıcıya ayrılmış şifre hangi şartla olursa olsun başkalarına verilemez. Bilgi güvenliği açısından ilişiği kesilen personelin şifresinin bir an önce iptali esastır. İlişiği kesilen personelin tüm şifreleri ve kullanıcı yetkileri kullanıma kapatılır. Şifrenin 24 saat içerisinde iptali BİM’ in sorumluluğundadır.

Yazılım kurma ve silme işlemleri, Bilgi Sistemleri Yöneticisine açık otomasyon sistemi işlemleri, Üst yönetime açık otomasyon sistemi işlemleri BADSM bünyesinde kullanılma kararı alınmış otomasyon sistemi dahilindeki her türlü yazılımın kurma, silme ve düzenleme işlemleri ile işletim sistemi ayarlarının yapılması ve değiştirilmesi BİM yetkisindedir. BİM bilgisi dışında herhangi bir yazılım kurma ve silme işlemi ve işletim sistemi ayarları yetkilendirilmemiş bir işlem olarak değerlendirilecektir ve tamamen ilgili cihazın kullanıcısının sorumluluğundadır.

Hastane bilgi yönetim sistemi işlemleri, BİM’ in onayladığı şartlar kapsamında saptanan çalışanın yetkisinde olacaktır. Verilen standart yetkiler dışında istenilen bir yetki, bağlı bulunduğu yöneticinin onayından sonra, uygun görüldüğü seviyede BİM tarafından verilir.

YETKİ GRUPLARI Başhekim: Hastanedeki tüm bilgilere ulaşır.

Diş Hekimi: Hastalara ait tedavi ile ilgili bilgilerin tümüne erişebilir. Elektronik ortamda kayıtlı olması gereken tüm hastaya ait tüm bilgileri girebilir. Onay işlemlerini kendi şifreleri ile yapmakla yükümlüdürler. Onaylanmadan önce kendilerine ait hasta kayıtları üzerinde silme ve değişiklik yapabilir. Hasta ‘Adli Vaka’ ise hasta adli raporu ancak ilgili diş hekimi tarafından girilebilir ve onaylandıktan sonra değiştirilemez.

Hemşire: Hastalara ait tedavi ile ilgili bilgilerin tümüne erişebilir Hemşire: Hastalara ait tedavi ile ilgili bilgilerin tümüne erişebilir. Silme ve değiştirme yetkileri yoktur. Kendi işlerine ait hasta bilgilerini, hastaya ait sarf ve işlem girişlerini yetkileri dahilinde yapabilirler.

Veri Giriş Personeli(tıbbi sekreter,klinik yardımcıları,hemşireler): Doktorun hasta ile ilgili hizmet işlemlerini hastanın kaydına ekler. Hatalı yaptığı işlemleri düzeltemediği takdirde işlemleri BİM’ e bildirir.

Personel Sicil Birimi: Personel özlük bilgilerine ulaşabilir, mesai, izin, sevk, rotasyon gibi personelin tüm işleyişini otomasyon üzerinden gerçekleştirir.

Döner Sermaye Birimi: Ay içerisinde başvuran tüm hastaların faturalamasını ve anlaşmalı kurumlara teslimatı yapar. Döner sermayeden sorumlu başhekim yardımcısı kurumlara yapılan faturaların tutarlarını ve yapılan işlemleri görebilir inceleyebilir.

Depo ve ambar : Klinik ve diğer birimlerden gelen taleplerin girişlerini yapar, otomasyon üzerinden girişlerin ve malzemelerin karşılamasını yapar.

Röntgen: Hastaların radyolojik işlemlerini yapar Röntgen: Hastaların radyolojik işlemlerini yapar. Tetkik işlemlerinin sonuçlarını otomasyon üzerinden gönderir.

Diş Protez Laboratuarı: Diş Hekimlerinin hastaları için yaptığı istem formlarını alır, çalışmasını yapar ve otomasyon üzerinde hastanın işlemlerini girer.Özel laboratuvara gidecek işlemleri barkotlu sistem ile takip eder.

Hasta Kabul: Hastaların gelişte otomasyon programına kayıtlarını yapar.

Risk algılama, değerlendirme ve yönetimi

Teşekkürler