Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Hasta mahremiyeti.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Hasta mahremiyeti."— Sunum transkripti:

1 Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Hasta mahremiyeti

2 Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Hastanelerde muayene, tetkik, girişimsel işlem için başvuran veya yatan hastalarımızın sağlık hizmeti sunumu sırasında fiziksel, psikolojik, bilişsel ve sosyal mahremiyetinin korunmasını sağlamaktır. AMAÇ

3 Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Mahremiyet, insan vücudundan bakılması, dokunulması ve hakkında konuşulması yasak olan bölgeleriyle ilgili dokunulmazlık halidir. Türkçemizde mahremiyet kelimesi bu anlamda kullanılmakla birlikte, Başkaları tarafından kişinin beden, his, düşünce ya da kendisi veya ilişkilerine ait bilgilerine erişmenin sınırlanması anlamına gelmektedir.

4 Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Hasta Mahremiyeti; Kişinin bakım ve tedavi amacıyla ya da başka bir sebeble açıklamak zorunda olduğu ancak toplumdaki Tüm bireylerin bilgisinden saklamak istediği yaşam alanı olarak tanımlanmaktadır.

5 Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Genel kurallar; Hastanın, sosyokültürel özellikleri nedeniyle gündeme getirdiği mahremiyete ilişkin farklı algı ve beklentileri dikkate alınmalıdır. Her türlü sağlık hizmeti sırasında, ilgili sağlık çalışanı ve hasta yakını (hastanın onayı dâhilinde) dışındaki kişilerin ortamda bulunması engellenmelidir. Sağlık çalışanları arasındaki tıbbi bilgi akışı sırasında hasta mahremiyetine özen gösterilmelidir.

6 Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Fiziksel mahremiyetin korunması; Hasta muayenesi paravan veya perde arkasında, üçüncü kişilerin görmesi engellenerek yapılır. Hastanın izin verdiği kişiler ve hekimin bulunmasında yarar gördüğü yakınları kalabilir. Polikliniklerde, uygulama alanlarında, hasta odalarında kontrolsüz girişlerin önlenmesi gereken durumlarda kapının dışarıdan açılması engellenir.

7 Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Tıbbi mahremiyetin korunması  Hastanın bedeni üzerinden yapılan tüm uygulamalarda (ameliyat, girişim, görüntüleme gb.) özel mahremiyet bölgesinin açılmasını gerektiren durumlarda hasta mahremiyetine saygı gösterilmelidir.  Tıbben bölgenin hazırlanması gereken durumlarda, olması gereken görevliler dışındakiler bu ortamda bulunmamalıdırlar.

8 Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Kayıtsız bilgi mahremiyeti  Hastanın bize vermiş olduğu tıbbi öykü ve diğer konuşmaların hasta ve hekimin izini olmayan üçüncü kişiler tarafından duyulması engellenir.  Hastanın tıbbi bilgileri ve öyküleri başka ilgililere aktarılması durumlarında gizlilik ilkesi korunarak gerekli özen gösterilir.

9 Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Kayıtsız bilgi mahremiyeti Tüm sağlık çalışanları hastaların özel olan (ilgili görevliler arasında olan bilgilendirme, hastanın anlatması, yakını ile paylaşım gibi) tesadüfen veya görevleri sırasında şahit oldukları bilgilerin orada kalmasına özen göstermek ve diğer ortamlara taşımamak (başka kurumlar, diğer kişiler, ortamlar) bakımından sorumludurlar.

10 Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Hasta kayıtları ve dosyalarına ilgili görevliler dışında ulaşımın engellenmesi için tüm çalışanlar tarafından gerekli önlemler alınır. Hasta dosyasını (basılı, yazılı) hasta görmek isterse, hekimin izni ile bir görevli refakatinde ve yerinde görmesine izin verilebilir. Kayıtlı bilgi mahremiyetinin korunması

11 Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Elektronik ortamda yapılan kayıtlarda hastanın bilgilerini genel bilgilendirme ekranlarında görülmesini istememesi durumunda, bilgilerinin görülmesi kişinin belirlediği rumuz yada hastanenin belirlediği politikaya uygun olarak yapılır. Otomasyon sisteminde kayıt yapma ve bilgilere ulaşma durumları kullanıcılara tanımlanmış yetki ve şifre uygulaması ile belirlenmiştir. Kayıtlı bilgi mahremiyetinin korunması

12 Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi. Herkesin gizliliğe uygun olan bir ortamda her türlü sağlık hizmetini almaya hakkı vardır

13 Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ


"Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Hasta mahremiyeti." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları