SERBEST ETKİNLİK SAATİ UYGULAMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
Advertisements

TED ANTALYA KOLEJİ REHBERLİK HİZMETLERİ.
FİZİKSEL AKTİVİTENİN ENGELLİ BİREYLER ÜZERİNDEKİ KATKILARI
YARATICI ÖĞRENCİ YETİŞTİRME Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ
DRAMA 1.HAFTA EĞİTİMDE DRAMA Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ.
HEAD START PROJESİ.
K. K. T. C MİLLİ EĞİTİM, GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI EYLÜL 2010.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
TEMEL İZCİLİK BİLGİLERİ
Yaş Basamaklarına Göre Eğitim Gereksinimleri. Yaş Basamakları  8-11 Yavrukurt  İzci  Ergin İzci.
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
ROL OYNAMA.
REHBERLİK.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
İLKÖĞRETİMDE EĞİTİM PROGRAMLARI
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
SEÇMELİ DERSLERİN UYGULANMASI
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
TAHSİN YENTUR İLKOKULU
REHBERLİK DERSİ III.
KİŞİSEL GELİŞİM.
TALAS LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
Evrim Suna ARIKAN Özlem YAŞAR UĞURLU
ÇOCUK OYUN HAKKI Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989’da kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’de güvence.
DRAMA 7.HAFTA ÖZ DÜZENLEMEYE DAYALI ÖĞRENME VE EĞİTİCİ DRAMA
Erken Eğitim Şeyda Altuntaş
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN İLKELERİ
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
OKULÖNCESİNİN ÖNEMİ.
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
GELECEĞİ PLANLAMAK MESLEK SEÇİMİ.
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
SANAT EĞİTİMİ.
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
Eğİtİcİ Oyuncaklar Öğr. Gör. Özlem BAĞCI.
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
Yrd.Doç.Dr. Özcan PALAVAN
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
, Eğitici Drama Nedir? Önceden belirlenmiş açık ve net eğitim amaçları olan, tüm çocukların kendi öğretmenleri ile birlikte, daha çok büyük motor hareketlerle.
Öğretim Yazılımları Hiper metin Hiper ortam Zeki Öğretim Sistemleri Yapay ZekaBenzetişim Sanal Gerçeklik.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
ENGELLİLER VE SPOR  Bilindiği gibi spor, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için gerekli bir uğraştır ve tüm insanlar için önemlidir. Ancak sporun, engelli bireyler.
SERBEST ETKİNLİKLER DERSİ. Serbest etkinlikler Talim Terbiye Kurulunun tarihli ve 75 sayılı kararıyla ilköğretim 1. kademe literatürüne girmiştir…
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
ÖZEL EĞİTİMDE KAYNAŞTIRMA UYGULAMARI
Okul Öncesi Eğitim Dr. Burcu Çabuk.
Oyun ve Din Öğretimi Dr. H. Kader ZENGİN.
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
Aile Katılımı Nedir? Çocuğun gelişimi hakkında anne babaları bilgilendirme. Anne babalara duygusal destek sağlama. Çocuklarına öğretmenlik ve rehberlik.
SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
DRAMA UYGULAMALARI DRAMANIN ÖNEMİ
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ KAYNAŞTIRMA.
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
Sizce beden eğitimi ve sporun amaçları nelerdir?
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
OYUN Halime Helin YILMAZ Hazal Ekşi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
AİLEDE İLETİŞİM.
REHBERLİK DERSİ III.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sunum transkripti:

SERBEST ETKİNLİK SAATİ UYGULAMALARI OLUMLU ÖRNEKLERİN PAYLAŞILMASI

SERBEST ETKİNLİK SAATİ UYGULAMALARI Serbest zaman eğitimi kişinin bireysel tatminini sağlayan ve bireyi zenginleştiren, serbest zaman fırsatları sunan, toplum üzerinde serbest zamanın etkisini anlamayı gerektiren ve serbest zaman davranışlarını göz önünde bulundurmayı amaçlayan eğitim olarak tanımlanmıştır.

Serbest zaman eğitiminin esas amacı çok yönlü, esnek, uyumlu bir insan yetiştirmektir. Aynı zamanda sağduyu ve mantığa yönelik bilişsel yetilerin gelişimi de sağlanır. Bu nedenle serbest zaman eğitimi bireyin uyumunun artmasına, kendisi ve toplum için gurur verici, yararlı bir yaşam sürmesine yardım eden bir süreçtir.

Temel amaç, bireyin içinde bulunduğu sosyo-kültürel ortama etkin olarak katılmayı ve o ortamın gerekli kıldığı değerleri, kural ve norm sistemlerini diğerleri ile paylaşmayı, bunları doğru yorumlamayı öğrenmektir.

Bireyin mümkün olan seçeneklerin farkına varmasına ve doğru seçimler yapmasına destek verirken birey kendi hayatına hedef belirleme ve yön verme gücünü geliştirir ve bu yoldan demokratik topluma katkıda bulunup topluma uyumlu tercihler yapabilir.

Serbest zaman eğitiminin zayıf olduğu; serbest zamanla ilgili sağlam, yapıcı, yaratıcı kurum ve geleneklerin oluşmadığı; bu kültürün yetkinleşmediği yerlerde serbest zaman denetimleri sıradan ve belirli kalıplar içinde kalmaktadır.

Serbest zamanı insanın bir yücelme yolu olarak görmek gerekir Serbest zamanı insanın bir yücelme yolu olarak görmek gerekir. Orada insan kendisini gerçekleştirerek yürür, öğrenilmesi gereken de budur.

Bireylere temel bilgi edindirme,. Kişiliğin geliştirilmesi, Bireylere temel bilgi edindirme, * Kişiliğin geliştirilmesi, * Mesleki ve toplumsal yaşam durumlarına hazırlama. * Kendilerini ifade edebilecekleri yeterli zaman ve Yeteneklerinin farkına varma,

Eksikliklerini ve fazlalıklarının neler olduğunu bilme, * Eksikliklerini ve fazlalıklarının neler olduğunu bilme, * Kendisine güven duyma, * Hayal güçlerinin gelişmesi, duygu ve heyecanların, arttırma * Başkalarıyla olan ilişkilerinin olumlu gelişmesi

Yaşıtlarıyla sağlıklı iletişim kurabilmesini sağlama, Yaşıtlarıyla sağlıklı iletişim kurabilmesini sağlama, * Yakın çevresini daha iyi ve yakından tanıyabilme, * İyi bir gözlemci olma, * Daha çok duyu organını öğrenmeye katma,

Öğretimin sınıf dışında da gerçekleştiğini öğrenme, Öğretimin sınıf dışında da gerçekleştiğini öğrenme, * Saldırganlık eğilimleri ve enerji birikimlerini olumlu bir şekilde kullanma, * Zorunlu ders sayısının azalması ile beyinsel dengeyi kurabilme, * Okulda kendisini bekleyen sürprizlerin neler olduğunu merak ederek okula gelme, * Çocukluğunu yaşama

. Bu amaçların gerçekleştirilmesi için serbest zaman eğitimine gereksinim olduğu ortadadır. Birçok eğitimciye göre serbest zaman eğitimi, çeşitli kurlar yada müfredat programı dışındaki etkinlikler yoluyla serbest zamanın değerli bir biçimde kullanılması yoluyla sağlanabilir

Serbest zaman eğitimi yaşam için eğitimle eşit tutulmalı ve insanları, zamanlarını kullanmaya hazırlayan bir süreç olarak düşünülmelidir. Bu süreçte birey, kişisel bir doyum sağlamalı ve tüm kişisel gelişmelerine katkıda bulunmalıdır.

Serbest zaman eğitimi kişinin kendini, serbest zamanı, serbest zamanın kendi yaşam biçimi ve sosyal üretimi ile ilişkisini anlamak için geçirilen bir süreçtir. Bu sürecin amacı ve sonuçları insanların yaşam kalitesini artırmak üzerine yoğunlaşmaktadır.

Bir ders boyunca öğrenciyi yapmak istediği şeyle ilgili kararı kendisine bırakmak çok faydalı olmaktadır.

serbest çalışma etkinliğinde okunan bir kaç sayfa kitap,yapılan bir resim bir obje,belki öğrencinin aklına takılan çözülmeyi beklenen bir soru ,hem çocuğun dinlenmesine,hem eğlenmesine  hem de o arada aldığı bilgiyi unutmamasına sebep olur.

Yapılandırılmış serbest zaman etkinlikleri belirli sosyal ve davranışsal amaçlar etrafında yetişkinler tarafından örgütlenmektedir. Çocuğun spor liglerine veya müzik derslerine katılması, izcilik etkinliklerine dâhil olması yapılandırılmış etkinliklere örnek verilebilir. yapılandırılmış serbest etkinliğe dâhil olmanın çocuğa; (a) tehlikeli ve anti sosyal etkinliklere katılmasını önleyerek, (b) pozitif beceri ve yetenek öğreterek, (c) planlanmış etkinliklere katılmasıyla akranlarıyla tanışma sağlayarak üç yönden yararının bulunduğunu belirtmektedir.

Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı serbest zaman etkinliklerinin önemini dikkate alarak, ilköğretim birinci basamakta serbest etkinlik uygulamalarını başlatmıştır. Bu kapsamda 2010 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ''Serbest Etkinlikler'' adı altında bir genelge ile ilköğretim 1–5. sınıflarda serbest etkinlik uygulamalarını başlatmıştır. Bu genelgeyle öğrencilerin okulu daha fazla sevmelerini, okulda kendilerini rahat ifade edebilmelerini, dolayısıyla ilköğretim öğrencilerinin zihinsel, fiziksel, sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlamayı hedefleyen okul içinde veya dışında uygulanabilecek olan her türlü eğitici, öğretici ve eğlendirici uygulamalar amaçlanmaktadır.

SERBEST ETKİNLİK ÖRNEKLERİ İZCİLİK RESİM OKUMA ÜÇ BOYUTLU BİÇİMLENDİRME DRAMA EL SANATLARI KONUŞMA

SUNUMUZ SONA ERMİŞTİR TEŞEKKÜR EDERİZ.