BİD’AT VE HURAFELER DÜZENLEYEN :ibrahim TUNÇ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AİLE: Hayata Açılan Pencere. AİLE: Hayata Açılan Pencere.
Advertisements

Allah’ın Huzurunda Olma Bilinci
AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT
KUR'AN-I KERİM NASIL BİR KİTAPTIR?
İslam’da Temizlik Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği
AHLAKİ TUTUM VE DAVRANIŞLAR
KUR’AN-I KERİM Kur’anı Kerim son peygamber Hz. Muhammet (s.a.v.)e Allah tarafından Cebrail (a.s) aracılığı ile nazil olmuş mukaddes kitapların sonuncusudur.
Ebû Hüreyre -radıyallahu anh-dan rivâyet olunduğuna göre Resûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz Hazretleri buyurmuşlardır ki: “Cum’a gününde.
HUKUK BİLGİSİNE GİRİŞ · Hak ve Hukuk tanımı
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
Ata Sözleri Nasıl Ortaya Çıktı?
1 - Hac İbadeti Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar  Mikat Sınırları  Kâbe (Beytullah)  Makam-ı İbrahim  Safa ve Merve Tepeleri  Zemzem Kuyusu  Arafat.
MELEKLERE İMANIN, FERT VE TOPLUM HAYATINDAKİ ETKİLERİ
HAC.
2010 YILI ÇALIŞMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ (1 ağustos-31 aralık) Hazırlayan: İbrahim TUNÇ.
TÜRK-İSLAM DÜŞÜNCE TARİHİ
İslâm Dîni, kadın hakları üzerinde titizlikle durmuştur. Nitekim Cenâb-ı Hakk Kur’ân-ı Kerîm’inde: "Erkeklerin kadınlar üzerinde hakları olduğu gibi, kadınların.
‘’RUHLAR ALEMİ’’ bilgidagi.com.
ADALET.
İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 5. Ünite Sunusu
Sevgi, Dostluk ve Kardeşlik
Temel Eğitici Nitelikleri
İSLAMİ TERİMLERİN AÇIKLAMALARI
KUL HAKKI BAŞKALARINA ZARAR VERMEK:
GÜLÜCÜK-6 DERGİSİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ.
DİN SÖMÜRÜSÜ VE VATAN HAİNLİĞİ.
BU BİLGİLERİ SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
KABİR HAYATI VE ŞEHİTLİK
BURSA-Mustafakemalpaşa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Öğretmeni
KUTLU DOĞUM HAFTASI bilgidagi.com.
ÖĞRENME ALANI İNANÇ 7.SINIF 1.ÜNİTE MELEK VE AHİRET İNANCI
DİLEK VE DUALARIMIZDA DİNİ İFADELER
DİN KÜLTÜRÜ PERFORMANS ÖDEVİ
NAMAZ Görmedin mi? göklerde ve yerde bulunan herşey; güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanların bir çoğu Allah´a hakikaten secde ediyorlar.
İLAHİ GÖREVLER.
DİN KÜLTRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
BAŞKALARININ İNANÇLARINA HOŞGÖRÜLÜ OLMAK
Hz. Muhammed (s.a.v.) Sabırlı ve Cesaretliydi
- Kumar Oynamak KUMAR OYNAMAK.
DİN NİÇİN EVRENSEL BİR GERÇEKLİKTİR?
RABBENA DUALARI YAZILIŞI ANLAMI FAZİLETİ HAZIRLAYAN: RESUL ŞAHİNER
BU BİLGİLERİ SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
CEYHUN YILDIZ 7/C&955 KONU:VARLIKLAR ALEMİ.
MELEKLERE İMAN CİN VE ŞEYTAN.
Kur’an’a Göre Cin ve Şeytan
Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar
Sorumluluk Bilinci.
Toplumda Yaygın Olan Bazı Batıl İnançlar
İlahi Kitaplara İman -Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 11. SINIF
5. TOPLUMDA YAYGIN OLAN BAZI BATIL İNANÇLAR
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İNSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLERİ
İSİMLER(ADLAR). İSİM (AD):Varlıkları tanıtmak, onları öteki varlıklardan ayırmak amacıyla kullanılan kelimelere isim denir. Oda, ev, masa, akıl, yol,
AKLIN KORUNMASI.
6/A SINIFI DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ PROJE ÖDEVİ
İSTİŞARE VE ÖNEMİ.
İFRAT VE TEFRİT İfrat: Herhangi bir konuda gereğinden fazla ileri gitme, aşırıya kaçmak, ölçüyü aşmak anlamına gelir. Tefrit: Herhangi bir konuda geride.
BU BİLGİLERİ SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
Peygamber Efendimizin En Büyük Mucizesi
İBADET VE NAMAZIN MANASI
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ PERFORMANS GÖREVİ KONU: GIYBET VE İFTİRA HAZIRLAYANLAR : BEYZA NUR AKKIR İREM NUR ARSLAN.
Hukukta bir hüküm vermek için delil gereklidir. Yani hâkimin hükme nasıl ulaştığını gösteren meşru bir dayanağın olması gerekir. Bu delilin de bir kaynağı.
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
AİLE NEDİR ? Aile, evlilik ve kan bağına dayanan; anne, baba, çocuklardan oluşan en küçük sosyal gruptur. Toplum, ailelerden oluşur. Bu nedenle, aile.
神道 JAPONLARIN MİLLİ İNANCI ‘ŞİNTOİZM’ HAZIRLAYAN: Ahmet Uğur YILDIZ.
Sunum transkripti:

BİD’AT VE HURAFELER DÜZENLEYEN :ibrahim TUNÇ HAZIRLAYAN: Mücahid KARAZEYBEK DÜZENLEYEN :ibrahim TUNÇ

Onun (Peygamber'in)emrine aykırı davrananlar, başlarına bir belâ gelmesinden veya kendilerine çok elemli bir azap isabet etmesinden sakınsınlar.(nur 63)

Dinimizde neyin kutsal ve değerli olduğu ana kaynaklarda yer almaktadır. Bunun dışında herhangi bir şeyi kutsal saymak ve ona değer atfetmek din dışı bir yöneliştir bid’at ve hurafelere sapmaktır. Bid’at; İslam’da olmayan ve İslam’a sonradan sokulan dini mahiyet ve amaçlı adetlerdir.

ve cehalet sebebiyle İslam dışı adetlere yönelmektedirler. Hurafe ise Hurafe ise uğur yada uğursuzluğuna inanılan batıl inançlardır. İnsanlar İslam öncesi inanç kalıntılarının devamı başka kültürlerin etkisi ve cehalet sebebiyle İslam dışı adetlere yönelmektedirler. Özellikle insanların hurafelere çarenin ve umudun tükendiği yerlerde son bir umut olarak sarıldığı görülmektedir.

Peygamber Efendimiz bir gün sert bir üslupla veda mahiyetinde bir konuşma yaptı ve sonunda şu uyarılara yer verdi: “Sonradan uydurulan şeylere karşı dikkatli ve uyanık olun. Zira (sünnete karşı) çıkarılan her yeni şey bid’attir her bid’at de dalalettir”(1) yani sapıklıktır. Yine Allah’ın Resulü hurafelerin tehlikesine şu hadis-i şerif ile dikkat çekmiştir: “Efsun yapmak nazar boncuğu takmak karı koca arasında muhabbet için sihir yapmak şirktir.” (2) 1. Tirmizi İlim 16(2678); Ebu Davut Sünne 6 2. Fethu’l-Kebir I/304

Bid’at ve Hurafeler adeta bir kara propaganda’dır. Bir dezenformasyon, Bilgi kirliliğidir.

İslam merkezli kültürümüzde de dinin ana kaynaklardan ve ehlinden öğrenilmemesi sebebiyle bir takım bid’at ve hurafe varlığını sürdürmektedir. Türbelere ve kutsal sanılan ağaçlara çaput bağlamak mum yakmak baykuş ötmesini köpek ulumasını uğursuz saymak gün ve sayılarda uğur yada uğursuzluk aramak ilk akla gelen hurafelerdendir.

Toplumumuzda; yeni doğan çocuklar, kısmetinin açılmasını bekleyen genç kızlar hamile loğusa ve hayızlı kadınlarla ilgili bir çok hurafelere rastlanmaktadır.Yine cin çağırmak çeşitli fallar ve yıldızlardan hüküm çıkarmak gelecekten haber vermek nazarlık takmak ve nazar değmesine karşı kurşun dökmek hiçbir dini değeri olmayan hurafelerdendir. Kurşun dökme esnasında söylenen şu sözlere dikkatinizi çekmek isterim: “Elemtere fiş kem gözlere şiş Üzerlik çatlasın/Nazar eden patlasın.” Kur’an kelimeleri ile alay izi de görülen bu ve benzeri sözlerden medet ummak büyük bir günahtır.

“(Peygamberin) emrine aykırı davrananlar başlarına bir bela gelmesinden ve ya kendilerine çok elemli bir azap isabet etmesinden sakınsınlar.” (Nur 63) Buna göre Peygamberin sünnetine taban tabana zıt olan bid’at ve hurafeler zarardan korunma bir yana bela ve musibetlere bizzat sebep olmaktadır.

Şurası unutulmamalıdır ki gerçeklikle herhangi bir alakası olmayan hurafeler akıl ve bilimin de düşmanıdır. Akıl ve bilimin olduğu yerde hurafe nevinden saçmalıklara rastlanamaz. Bu sebeple hiçbir faydası olmayan fakat dinin ve aklın dışına çıkma tehlikesi oluşturan hurafelere karşı daima dikkatli olmamız gerekir.

ÖĞLE NAMAZINA MÜTEAKİP SOHBETE DAVET CAMİMİZDE HER SALI ÖĞLE NAMAZINA MÜTEAKİP HANIM HOCA TARAFINDAN HANIMLARA YÖNELİK SOHBET YAPILMAKTADIR. TÜM CEMAATİMİZİN HANIMLARI DAVETLİDİR.

UMRE KAYITLARI BAŞLAMIŞTIR. İlk turda gitmek isteyenler 1 şubat’a kadar Kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir. Detaylı bilgi almak isteyenler bize Müracaat edebilirler. Süresi biten eski pasaportlar 31 ocak’a kadar Yeni süre alabilirler. Bu tarihten sonra pasaport değiştirmeleri gerekecektir.