TEKNİK RAPOR YAZIMI Önemli Noktalar Kurtuluş Küllü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAŞLIK (ARIAL, 42 PUNTO, KOYU)
Advertisements

PARAGRAF.
Sinem USLU.
Cambridge Journals Online
BİLİMSEL BİR MAKALE NASIL YAZILIR
KONFERANS SÖYLEŞİ SEMPOZYUM
Makale İnceleme Soruları
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
ETKİN SUNUM YÖNTEMLERİ
SOSYAL BİLİMLERDE PROJE HAZIRLAMA YÖNTEMLERİ
DÜZYAZI TÜRLERİ MAKALE DENEME SOHBET FIKRA
Alanyazın bağlamında tartışmanın yapılması
SOSYOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı
PARÇADA ANLAM.
ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI
ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARASI “ARAŞTIRMA PROJESİ NASIL YAZILMALIDIR”?
Yazım Aşaması.
PARAGRAF.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE PROJE HAZIRLAMA SÜRECİ
Bilimsel Metinler Nasıl Okunur ve Anlaşılır?
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci 4.Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar.
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
TÜRKÇE / Parçada Anlam PARÇADA ANLAM Ana Düşünce Yardımcı Düşünce.
İSLAMDA YORUM FARKLILIKLARI
American Mathematical Society MathSciNet Mathematical Reviews
TASARIM BELGELERİ DİLARA SOLMAZ.
HAZIRLAYAN:AYSEL BAŞKURT 9/B 255
TEMEL FOTOĞRAFÇILIK KOMPOZİSYON.
FBBM509 - Yapay Zeka Proje Raporu – Aşama 1
Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu
BİLGİ EDİNME İHTİYACI:
Ekim ayı sonuna (18 Ekim Perşembe, 12.00’a) kadar teslim edilecek belgeler Staj Defteri – Fakülte sekreterliğinden ve staj yapılan kurumdan onaylı Sicil.
WORD WORD UYGULAMA.
AKADEMİK ÇALIŞMALARDA YAZIM TEKNİKLERİ
Malzeme Bilimi & Mühendisliği online veritabanı © Trans Tech Publications Inc.
Cambridge Journals Online KISA KULLANIM REHBERİ Erişim Adresi:
“DÜNYADA HERŞEY İÇİN, MEDENİYET İÇİN, HAYAT İÇİN, MUVAFFAKİYET İÇİN HAKİKİ MÜRŞİT İLİMDİR, FENDİR İLİM VE FENNİN HARİCİNDE MÜRŞİT ARAMAK GAFLETTİR, CEHALETTİR,
KISIM 4 Sınıfta Biliş. KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 12 Öğrenmek İçin Okuma.
KISIM 4 Sınıfta Biliş. KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 11 Okumayı Öğrenme.
ANLATIM YÖNTEMİ BELİRLEME
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Çalışması Orijinallik Raporu Alınması ve Kullanılması Uygulama Esasları.
Bu Sunum; İlköğretim Okulları Türkçe Dersinde “Anlatım Biçimleri ve Paragraf Yapısı “ Konuları Hakkında Bilgi Vermek İçin Hazırlanmıştır.
PERFORMANS ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ DÖNEM PROJESİ
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
MED 167. Frekanslı Serilerde Standart Sapma Örnek XfX.fX-Xbarf.(X-Xbar) ,1259, ,1171, ,1510, ,1453, ,184,05.
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
ANLATIMA HAZIRLIK.
Arama BBY256 Bilgi Mimarisi. Bulmak için Tasarım Farklı bilgi arama modelleri İnsanların bilgi arama davranışları Bu davranışların öğrenilmesi.
… Bölümü Öğretim Elemanının İsmi Sunum tarihi../../2016 Gidilen Kurumun Fotografı Olacaktır … Bölümü/Birimi Erasmus+ Personel Eğitim Alma Hareketliliği.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
KONU: Yaşantımız süresince ya bir şeyler okur, bir şeyler yazarız ; ya da bir şeyler dinler, bir şeyler konuşuruz. Bütün bunların ele aldıkları, işledikleri.
  Bir görüşü savunmak, bir düşünceyi kanıtlamak veya bilgi vermek amacıyla yazılan yazılara makale diyoruz.  Makale bir gazete yazısıdır.  Gazete.
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Literatür ve Kaynakça Hazırlama
ARAŞTIRMANIN BİÇİMSEL YAPISI
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
V. FEN BİLİMLERİ ARAŞTIRMA SEMPOZYUMU
EBSCOhost ile Makale Alıntılama
IV. FEN BİLİMLERİ ARAŞTIRMA SEMPOZYUMU
Ask Question.
Literatür ve Kaynakça Hazırlama
Araştırma Makalesi Giriş Bölümünün Yazımı Dr. Sedat ZİYADE A.D.E.M
FİİLER Abdulcelil KAHVECI
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Poster Başlık Yazarlar
VIII. FEN BİLİMLERİ ARAŞTIRMA SEMPOZYUMU
Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ UYGULAMALARI PROJE, POSTER VE SUNUM HAZIRLAMA.
ETKİN SUNUM YÖNTEMLERİ. Dinle beni Bulursun bir bilmediğini Konuş benimle Bulurum bir bilmediğimi.
Sunum transkripti:

TEKNİK RAPOR YAZIMI Önemli Noktalar Kurtuluş Küllü Rapor yazarken, istenen sayfa sayısına ulaşmayı hedeflemektense, raporun bu sunumda anlatılanlara ne kadar uyduğunu düşünmeniz daha faydalı olacaktır.

Özet (Abstract) Çok uzun tutulmamalı (150-200 kelime) Rapordaki önemli bilgilerin tam bir özeti olmalı Yapı olarak bilgi verici olmalı ama tanımsal olmamalı Anlatım mümkün olduğunca kişi içermemeli (… yaptım, biz bu çalışmada … yapmayı düşündük, vb.), edilgen (passive) olmalı Cümleler birbirine anlamsal ve yapısal olarak bağlı olmalı, mantıksal bir akış sağlanmalı

Giriş (Introduction) Konunun daha geniş bir bakış açısından yeri ve önemi Gerekli ön bilgiler Raporun amacı Raporun yazarı olarak, okuyucuya neyi iletmek (açıklamak, anlatmak, değerlendirmek, eleştirmek, tartışmak, vs.) istiyorsunuz? Raporun kapsamı Amaca yönelik olarak rapor konuyu nasıl ele alıyor, nasıl yaklaşıyor? Vurgulanmak istenen ne? (Genellikle rapora genel bir bakış şeklindedir) (Eğer varsa) konunun bilerek işlenmeyen kısımlarından bahsedilebilir Odak noktası yazılan rapor olmalı, daha geniş bakış açısı ya da gerekli ön bilgiler değil…

[Gövde] Kararlaştırılan ana başlıklar eşit önem seviyesinde olmalı Herhangi bir noktadaki bir alt başlık bir üstteki başlıkla alakalı olmalı Doğrudan alıntıların, kopyalanan çizelge ve şekillerin yanı sıra dolaylı olarak da atıfta bulunulan bütün kaynakların doğru bir şekilde belirtilmesi

Anlatım Yazım ve dilbilgisi kurallarına uygun Yazan kişinin kendi cümlelerinden oluşan Özlü Okuyucu/değerlendirici kitle için anlaşılır Resmi ve olgusal

İçerik Bir bölümden diğerine geçerken ve bölümler içerisinde fikirler mantıksal bir gelişim takip etmeli Fikirleri destekleyici kanıtlara/bilgilere gönderme yapılmalı Konuyla ilgi kaybedilmemeli Nesnel olmalı

Sonuç (Conclusion) Sonucun belki de en önemli amacı, Girişte belirtilen amaç ve kapsamla, bu noktaya kadar anlatılanların bağlantısını vurgulamaktır Diğer bir deyişle, yazarın başlangıçta okuyucuya iletmek istediklerini başarıyla anlattığını vurguladığı bölümdür. Bu işlevi öne çıkarmak için sık uygulanan bazı yöntemler: Amacın ve kapsamın tekrar edilmesi Anlatımdaki ana bölümlerin gözden geçirilmesi/değerlendirilmesi Ana noktaların veya bulguların yeniden üstünden geçilmesi Yaklaşımın veya yorumlamanın uygulanabilirliğinin savunulması

Sonuçlar Daha önce anlatılan gerçeklerden ulaşılan İnandırıcı (Eğer varsa) öneriler için sağlam bir temel oluşturmalı Öneriler: Sonuçlardan yola çıkmalı Uygulanabilir olmalı Çok genel olmamalı, belirgin bir şekilde anlatılmalı En önemlisi en başta olmak üzere iyi organize edilmeli

Alıntılama & atıfta bulunma Amaç: dürüstlük Başkasının fikirlerinin kullanıldığının belirtilmesi Genel olarak basılı veya basılı olmayan bir kaynak yoluyla (her zaman fikrin ilk ortaya çıktığı orijinal kaynak olmaz) Genellikle metin içerisinde (kaynaktaki bilginin kullanıldığı noktada), okuyucu, alfanumerik bir kısaltma ile metin sonunda, kullanılan kaynaklarla ilgili detayların bulunduğu listedeki bir maddeye yönlendirilir.

Alıntılama & atıfta bulunma Farklı toplulukların neredeyse standart olarak kabul ettiği birçok alıntılama sistemi var Harvard, MLA, ASA, APA, vs. Detayları ftp://ftp.ams.org/pub/author-info/documentation/handbk.pdf adresinden erişilen rehberde anlatılan AMS (American Mathematical Society) standardını kullanmanız tavsiye edilir. Diğer seçeneğiniz de IEEE standardı (ftp://ftp.ams.org/pub/author-info/documentation/handbk.pdf)