DENEME Yiğit İlkkutlu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SELİM İLERİ.
Advertisements

DÜZYAZI TÜRLERİ MAKALE DENEME SOHBET FIKRA
VII. Geleneksel TED İ stanbul Koleji Kitap Haftası Ocak 2014.
1) Gazetelerin ya da dergilerin belli sütunlarında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan yazlılardır. Bu türde, yazar ele aldığı.
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
Yazarın herhangi bir konudaki görü ş lerini, kesin kurallara varmadan, kanıtlamaya kalkmadan, okuyucuyu inanmaya zorlamadan.
Zeynep Lal Kırmızyeşil 11C
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
Günlük Betsi Levi 11-c.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
BİYOGRAFİ- OTOBİYOGRAFİ Doruk Dİlek Serhan Yüce
ANI Öykü Özfırat 11D.
Deneme Ekin Alpaslan 11/B 203.
KRİTİK (ELEŞTİREL) DÜŞÜNMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER TEMEL İNSANİ ENGELLER
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM ANLAYIŞI
KEREM GUVENTURK CAN DIVITOGLU 11/C
SALAH BİRSEL
Hazırlayan: Ali Akpınar
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
ERTUĞRUL ÖZKÖK İzmir doğumlu olan Ertuğrul Özkök, yaklaşık 20 yıl boyunca Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği yapmış önemli bir gazeteci.
Düşünme Biçimleri Eleştirel Düşünme Problem Çözme Yaratıcı Düşünme.
FATİH ERDOĞAN. Fatih Erdoğan 23 Nisan 1954'te İzmir'de doğdu. Yaşamının geri kalanını İstanbul'da geçiren yazar, Kültür Koleji ve 1973'te Robert Kolej'den.
TÜRKÇE / Düzyazı Türleri ( Eleştiri - Deneme - Söyleşi )
GARİP AKIMI (I. YENİ).
FİLİZ ÖZDEM İstanbul, 19 Temmuz 1965.
PEYAMİ SAFA.
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
HAZIRLAYAN:AYSEL BAŞKURT 9/B 255
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
SANAT TARİHİ.
Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
BERKAY ARIKAN REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK YUNUS NADİ ABALIOĞLU.
Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi.
Bibliyografya.
ÖĞRETİM YILI LYS BAŞARI TABLOSU.
ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI
DENEME.
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ-9.sınıf
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
METİN- EDEBÎ METİN Yeşim ÖZDEMİR BAŞAKŞEHİR ANADOLU LİSESİ
ELEŞTİRİ TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ VE TEMSİLCİLERİ Piribeyli Lisesi HAZIRLAYAN: YASİN MAYA 11/TM SINIFI NO:139 Piribeyli Lisesi HAZIRLAYAN: YASİN MAYA 11/TM.
  Bir görüşü savunmak, bir düşünceyi kanıtlamak veya bilgi vermek amacıyla yazılan yazılara makale diyoruz.  Makale bir gazete yazısıdır.  Gazete.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
Edebiyatın Diğer Bilim Dallarıyla İlişkisi
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Makale ve Deneme Makale nedir? Deneme nedir? Makale ve deneme arasındaki farklar nelerdir?
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
GARİP ŞİİR. Garip Hareketi’nin etkisinin sürdüğü yıllarda şiiri onlar kadar bayağılaştırmak istemeyen, her biri kendine özgü şiir tarzını oluşturmuş aşağıdaki.
10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Prof. Dr. Tülay Alim BARAN
SOHBET (SÖYLEŞİ) Bir yazarın, kişisel görüş ve düşüncelerini fazla derinleştirmeden, okuyucusuyla konuşuyormuş gibi içten bir hava içinde yazdığı yazılara.
MAKALE. Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan ve temel öğesi.
DENEME.
HALİDE EDİP ADIVAR.
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
Klasik Filolojiye Giriş
Alt Başlık. ELEŞTİRİ NEDİR?  Şiir, tiyatro, hikâye, roman, resim, heykel, film gibi bir sanat veya düşünce eserinin, zayıf ve güçlü yönleri göz önünde.
Kaynak Gösterme Teknikleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SOHBET (SÖYLEŞI). SOHBET NEDIR?
Sohbet (Söyleşi).
Sunum transkripti:

DENEME Yiğit İlkkutlu

TANIMI Bir yazarın özgürce seçtiği herhangi bir konu üzerinde kesin yargılara varmadan, kişisel görüş ve düşüncelerini serbestçe anlattığı yazılara deneme denir.

ÖZELLİKLERİ Denemeler tek bir konuyu rahat ve akıcı bir biçimde ele alan, çoğu kez yazarının kişisel bakış açısı ve deneyimini aktaran orta uzunluktaki edebî metinlerdir. Yazar kesin yargıya varmaz. Yazar, öne sürdüğü düşünceyi doğrulama, ispatlama, kanıtlama kaygısı taşımaz. Deneme, makale ve eleştiriden bu yönüyle ayrılır. Konuların kişisel bir anlayışla işlenmesi; çeşitli sanatçıların aynı konudaki değişik fikir, zevk ve inanışlarını yansıtması bakımından bu tür önemlidir. Denemeye özgü belirli bir konu yoktur. Konu özgürce seçilir.

Konularına ve Yazılış Amaçlarına Göre Denemeler Klasik Edebi Eleştirel Felsefi

AMACI Okuyucuyu düşünmeye yöneltmek, Hayatın gerçeklerini ortaya koymak, Kültür alanındaki değişme ve gelişmeleri fark ettirmek, Birey-toplum ilişkisini dile getirmek

İLK ÖRNEKLERİ

MONTAİGNE

DÜNYA EDEBİYATINDA DENEME J.J Rousseau Francis Bacon

TÜRK EDEBİYATINDA DENEME Nurullah Ataç Vedat Günyol

6 ESER ÖRNEĞİ Michel de Montaigne - Ölüm Nurullah Ataç - Doğru ile Yalan Vedat Günyol - Türk’ün mutluluğu: Atatürk Francis Bacon - Evlilik ve Bekarlık Virginia Woolf - Flush Sabahattin Eyüboğlu - Mavi ve Kara

Ece Temelkuran Doğum: 22 Temmuz 1973, İzmir Gazeteci ve Yazar 1991 yılında Bornova Anadolu Lisesi'ni, 1995 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1993 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nde gazeteciliğe başladı. Ece Temelkuran

Kaynakça Kudret, Cevdet. Örneklerle Edebiyat Bilgileri. İnkılap Kitabevi, 1983 "Deneme." Deneme Nedir, Özellikleri, Dünya Ve Türk Edebiyatında Deneme. N.p., n.d. Web. 26 Oct. 2014. <http://www.edebiyatogretmeni.org/deneme/> . "Türk Edebiyatı Deneme Türü Tarihi Gelişimi Ve Temsilcileri." Bilgicik. N.p., n.d. Web. 26 Oct. 2014. <http://www.bilgicik.com/yazi/turk-edebiyatinda-deneme-turu-tarihi-gelisimi-ve- onemli-temsilcileri/> "Michel De Montaigne." Demle. N.p., n.d. Web. 26 Oct. 2014. <http%3A%2F%2Fdemle.net%2Fy%2Fmontaigne_686_4.htm> Montaigne, Michel De, and Sabahattin Eyüboğlu. Denemeler. Istanbul: Milli Eğitim Basımevi, 1947. Print.