Arıcılığın Yeri ve Önemi Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Arıcılığın Tarihi Arıcılığa ait ilk bulgular MÖ 7000 yılına dayanır. MÖ 3000 yıllarında Mısır’da gezginci arıcılık yapılmaktaydı. 3.200 yıllık Firavun mezarında kurumuş bal bulunmuştur. 3.000 yıl önce Sümerler balı ilaç olarak kullanmıştır. Tüm dini metinlerde bal ve arıya yer verilmiştir. Hititler ve Osmanlıda arıcılık için özel yasalar yapılmıştır. Kısacası arıcılık tarihi insanlık tarihi kadar eskidir.
Arıcılığın Tarihi 1568'de ana arının yumurtadan oluştuğu saptanmıştır. 1609'da ana arının dişi olduğu anlaşılmıştır. 1638’de bal arıları Amerika kıtasına götürülmüştür. 1771’de ana arının havada çiftleştiği belirlenmiştir. 1788'de işçi arıların petekler üzerinde dans ettiği saptanmıştır. 1851’de Langstroth tipi kovan geliştirilmiştir. Bu kovanlar verim artışı yanında arıcılığın ticari bir iş kolu olmasına katkıda bulunmuştur.
Arıcılığın Tarihi
Arıcılığın Tarihi
Arıcılığın Tarihi
İlkel Kovanda Arıcılık
İlkel Kovanda Arıcılık
İlkel Kovanda Arıcılık
Arıcılık Humans learned how to better keep colonies at different rates in different cultures, including use of tools like sheltered walls and use of smokers.
Arıcılık Note photo on right from movie on the life of a revolutionary-era farmer in colonial America. Farmer and son are shown harvesting a gum hive. Different cultures keep bees the same way today.
Modern Kovanlarda Arıcılık
Ürün Çeşitliliği
Arıcılığın Önemi Az sermayeli tarımsal ekonomik faaliyet Çiftçiye ana ve/veya ek gelir kaynağı sağlaması Polinasyona katkı sonucu çevresel sürdürülebilirlik Yüksek besin içerikli gıda üretimine katkı Alternatif tıbbi uygulamalar İşlenmeyen tarımsal alanların değerlendirilmesi
Türkiye Arıcılığında Değişim Yıllar Koloni Sayısı (milyon adet) Bal (ton) Balmumu Bal Verimi (koloni/kg) 2000 4,267 61,091 4,527 14,31 2001 4,115 60,190 3,174 14,62 2002 4,160 74,554 3,448 17,92 2003 4,288 69,540 3,130 16,21 2004 4,399 73,929 3,471 16,80 2005 4,590 82,336 4,178 17,94 2006 4,851 83,842 3,484 17,29 2007 4,825 73,935 3,837 15,32 2008 4,888 81,364 4,539 16,65 2009 5,339 82,003 4,385 15,19 2010 5,602 81,115 4,148 14,48 2011 6,011 94.245 4,235 15,68 17 17
Türkiye’de Arıcılığın Avantajları Floral kaynakların ve koloni varlığının zengin olması Birbirinden farklı iklim ve bölgelerin bulunması Tarımsal amaçlı işlenmeyen alanların fazlalığı Tarımsal savaşım ilaçlarının kullanımının az olması Arı gen kaynaklarınca zengin olması Topraksız veya az topraklı köylü için uygun olması Gezginci ve sabit arıcılığa uygun olması
Türkiye’de Arıcılık Koloni başına bal verimi 16 kg/kolonidir. Koloni sayısı bakımından en zengin bölgeler sırasıyla Ege, Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleridir. Koloni sayısı ve bal üretiminin en yoğun olduğu iller sırasıyla Muğla, Ordu, Adana ve İzmir’dir.
Türkiye’de Arıcılık Türkiye'de 40.000 aile arıcılıktan geçinmektedir. Arıcıların %80'i kolonilerini Ege ve Akdeniz sahil kuşağında kışlatmaktadır. Mayıs başında İç, Orta, Doğu ve Güney Anadolu Bölgelerine götürmektedirler. Haziran-Ağustos aylarında bir kısım arıcı pamuk balı için Urfa, Diyarbakır, Aydın, Denizli ve İzmir illerine; bir kısmı ayçiçeği balı için Trakya ve Ege Bölgelerine gitmektedirler.
Türkiye’de Arıcılık Arıcıların büyük bir kısmı da çam balı üretmek için Eylül-Kasım ayları arasında Bodrum, Muğla, Söke, Marmaris yörelerinde konaklamaktadır. Ülkemiz çam balı üretiminde Dünya'da tek üretici konumundadır. Yılda yaklaşık 15.000 ton üretim gerçekleşmektedir. Elde edilen çam balının %85'i AB ülkelerine ihraç edilmektedir.
Anzer Yaylası Aşağı Anzer Yukarı Anzer
Anzer Yaylası Rize'nin İkizdere ilçesinin 35 km güney batısında kalan bir yayladır. Diğer adıyla Ballıköy'dür. Rize merkeze 80 km mesafededir. Çok sayıda endemik türde çiçeğe de sahiptir. 1991 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla turizm merkezi ilan edilmiş olup 3000 metreyi aşan doruklara ve 2000 metreye kadar yükselen ormanlara sahiptir.
Anzer Yaylası
Anzer Yaylası
Macahel
Çam Balı Üretim Alanları
T e ş e k k ü r l e r . . . samsun1964@hotmail.com