TÜRKİYE ARGE MERKEZİ OLUR MU?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ. Her ilde Valilik bünyesinde “İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlükleri”, 04/03/2010 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak.
Advertisements

Sakarya Üniversitesi ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK YURTDIŞI MALİ KAYNAKLAR Ali Osman KURT SAÜ - Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü (ULİK) Genel.
LİSANSÜSTÜ EĞİTİMDE STAJ EĞİTİMİNİN YERİ VE ÖNEMİ
Prof. Dr. Aysel Aziz İstanbul Arel Üniversitesi
Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası
“IP Universities” Istanbul, April 14 to 15, 2011 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logoTürkiye’de FM Eğitimi Salih BEKTAŞ.
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
AR-GE.
MESLEKİ EĞİTİM OKULLARI VE İŞ DÜNYASI İLİŞKİLERİ
T.C. DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU. HEDEFİMİZ Öğrencilerimizi; Çağdaş bilgi ve mesleki beceri ile donatmak, Nitelikli, ahlaklı, kültürlü ve sorumlu.
Türkiye’de Yüksek Başarımlı Hesaplama
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Amerikan Ticaret Müsteşarlığı 2013
ÇALIŞMA RAPORU GİRİŞ KALİTE KONTROL FAALİYETLERİNİN DIŞ KAYNAK KULLANIMI İLE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ HAZIRLAYAN : Hakan KORKMAZ.
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL BARIŞ ÇALIŞMALARI ve UYGULAMALI ETİK ENSTİTÜSÜ KURULUŞ ÖNERİSİ Doç. Dr. Havva Kök Arslan.
1 Türkiye Bilişim Vakfı Bilişim Şurası Hazırlık Sunumu e-Ekonomi Çalışma Grubu Murat Tozan, TBV Şubat 2002.
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Atatürk Üniversitesi KKEF BÖTE-2
2010 YENİ ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ (YGS ve LYS).  Yeni sistem 2010 yılından itibaren uygulanacaktır,  2010 üniversite giriş sınavı 2 aşamalı bir sistem.
ÖRNEKLERLE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Genç Bilişimciler İçin Profesyonelleşme Yolunda Öneriler
Asıl başlık stili için tıklatın İZMİR’DE BÖLGESEL AR-GE / YENİLİK KAPASİTESİ VE YENİLİK EKOSİSTEMİ 01/10/2013.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
ATATÜRK İLKELERİ ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ.
3. Teknoloji Fakültelerinde Mühendislik Eğitimi Çalıştayı
1 İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ “Hocaların Gözüyle 2011 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması” Kantitatif Araştırma Özeti 16 Şubat 2011 Nippon.
Ana faaliyet alanı elektrik-elektronik, mekanik sistem tasarımı ve üretimi olan YILDIRIM ELEKTRONİK 1986 yılında Ankara’da kurulmuştur yılından.
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
GİRİŞİMCİLİK Prof.Dr.Ali Ceylan 12 Aralık 2012 Uludağ Üniversitesi
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Kayhan Erciyeş.
Üniversite Sanayi işbirliği ile başarmak Prof. Aytül Erçil Sabancı University
Kilis 7 Aralık Üniversitesi
Eğitim ile İlgili Uluslararası Bilimsel Dergilerde Yayın Yapma Süreci
GELECEK ODTÜ’DEN BAŞLAR Haziran
GELECEĞİN ODTÜ’SÜ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 21 Mayıs
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
BİR MESLEK OLARAK ÖĞRETMENLİK VE ETİĞİ
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. "Sofra bir kazanç ve öğrenme kuruluşudur." Hüseyin Özer.
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Aydın Öztürk İzmir.
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
BİDEB Fonlarının genel tanıtımı
MÜHENDİSLİK MESLEĞİ VE EĞİTİMİNİN SINIRLARI H. ABDULLAH, M. A. YALÇIN, N. SAZAK, M. YILDIZ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. BÖLÜMÜ.
BAĞIMSIZLIKLARININ 20. YILINDA TÜRK CUMHURİYETLERİ TÜRK CUMHURİYETLERİ ARASINDA EĞİTİM VE BİLİM ALANINDAKİ İLİŞKİLER: DEĞERLENDİRME, SORUNLAR VE ÖNERİLER.
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
Eğitim Alanındaki Yenilikler
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
İÇERİK Akademik Birimler Bazında Stratejik Plan’da Yer Alan Amaçlara Yönelik Eylemler Devlet Konservatuvarı Fakülteler Meslek Yüksekokulları Enstitüler.
AMACI NEDİR KİMLER FAYDALANABİLİR Doktora derecesine sahip olan araştırmacılar Doktora derecesine sahip olan araştırmacılar En az 4 yıl araştırma tecrübesi.
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu Abdullah Gül Üniversitesi Gelen Öğrenciler ve Uluslararasılaşma 23 Ekim 2015.
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR PROJELER KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi TÜTED AGİM Nedir? Ar-Ge ve İnovasyon katalizör etki Firmaların Ar-Ge ve İnovasyon yeteneklerini arttırıcı ve hızlandırıcı.
18 Haziran ÜNİVERSİTE-İŞ DÜNYASI İLİŞKİSİ: BOLOGNA SÜRECİNDE İSTİHDAM EDİLEBİLİRLİK Abdullah Atalar BİLKENT Üniversitesi 18 Haziran 2010.
1 BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ ORTAK PROGRAMLAR ÇİFT DİPLOMA PROGRAMLARI.
EĞİTİM ALANINDAKİ İNKILAPLAR
T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE DESTEK PROGRAMLARI İL MÜDÜRLÜKLERİ EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
Kolokyuma herkes davetlidir.
Prof. Dr. Ahmet Çamsarı Mersin Üniversitesi
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘p’
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
2018 Yılı Performans Sunumu
Sunum transkripti:

TÜRKİYE ARGE MERKEZİ OLUR MU? FORUM 2008 24 Nisan 2008 İstanbul Abdullah ATALAR Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı

PLAN ARGE’nin özellikleri Türkiye’de ARGE yapmanın avantajları Türkiye’de ARGE’nin zorlukları Olumlu gelişmeler Sonuç

ARGE Araştırma: Hiçbir kimse tarafından bilinmeyen şeyler üzerinde çalışma. Sonuçlanırsa bir bilimsel makale ve/veya patent haline gelebilir. Geliştirme: Daha evvel makale ve/veya patent haline getirilmiş konuları işe yarar veya üretime hazır hale getirme yönünde çalışma. Belki bir patent haline dönüşebilir.

İyi ARGE Personelinin Özellikleri Bilgili Deneysel çalışma yapabilir Yaratıcı İyi derecede İngilizce bilir Takım çalışması yapabilir Yazı yazma becerisi var Çalışkan. Üstün zeka iyi birşey ama tek başına yeterli değil.

ARGE’nin Özellikleri Uzun dönemli bir yatırım Riski yüksek Yaratıcı tek bir kişi çok fark yaratabilir. Bir kişi yüz kişinin yapamadığını yapabilir. Örnek: Apple şirketi ve Steve Jobs Dünya piyasalarında söz sahibi olmak için şart

TÜRKİYE’DE ARGE’NİN AVANTAJLARI ARGE için uygun ortam: ARGE için vergi avantajları, yeni ARGE kanunu ve teknoparklar TÜBİTAK’ın ARGE fonları. Avrupa Birliği FP7 fonları Üniversitelerde artan uluslararası endeksli makale sayısındaki artış: 25 yılda 41. sıradan 19. sıraya çıkması

TÜRKİYE’DE ARGE’NİN AVANTAJLARI Türkiye’de ekonominin düzelmesi ve TL’nin değer kazanması sonucunda beyin göçünün azalması ve hatta ters beyin göçünün başlaması Liberal politikalar sonucu ARGE için gerekli teçhizat veya sarf malzemesi gibi hemen herşeyin hızlı bir şekilde ithal edilebilmesi ve Türk piyasasında bulunması Nisbeten gelişmiş internet ve telekom altyapısı ÖSS sınavında en yüksek puanlı öğrencilerin çoğunlukla mühendislik alanlarını seçmeleri

TÜRKİYE’DE ARGE’NİN ZORLUKLARI ARGE kültürünün gelişmiş olmaması İlköğretim ve lisede araştırmaya dayalı bir eğitimin olmaması ÖSS’ye yönelik bilgi yüklemeye dayalı ezberci eğitim Deneysel çalışmaların yokluğu

Bir ÖSS Sorusu Bardağın açısı, sıvıların yoğunlukları ve yükseklikleri verilmiş. Bardağın dibindeki basınç sıvılar karıştırılırsa ne kadar değişir?

TÜRKİYE’DE ARGE’NİN ZORLUKLARI Sanayide ARGE’nin emekleme çağında olması ARGE fonlarını almak için gerekli proje yazma tecrübesinin eksikliği Patent alma kültürünün olmaması. Patent sayısındaki kötü durumumuz. Hem fen, hem hukuk diploması olan patent avukatlarının olmaması. ARGE projelerini yönetebilecek seviyedeki personelin azlığı

TÜRKİYE’DE ARGE’NİN ZORLUKLARI Araştırmaya verilen paranın büyük ölçüde riskli yatırım olduğunu anlayamayan idareciler Şirket kurma (ve özellikle kapatmanın) zorlukları Çok değişken vergi politikaları

TÜRKİYE’DE ARGE’NİN ZORLUKLARI ARGE’den mucizeler bekleyen ve genel olarak bilimsel bilgi düzeyi düşük kamuoyu ve bazı üst düzey yöneticiler Sık sık keşfedilen kendi kendine enerji üreten devr-i daim makinaları Bunların fiyasko oldukları ortaya çıkınca ARGE’ye olan güvenin sarsılması

OLUMLU GELİŞMELER TÜBİTAK’ın bütçesinin çok daha büyük bir kısmını ARGE desteklerine ayırması (bütçesinin sadece %5’i ARGE desteği idi) Hükümetin TÜBİTAK bütçesindeki gerçekleştirdiği büyük artış Savunma Sanayi Müsteşarlığının öncülüğünde başlatılan uzun dönemli ARGE projeleri

OLUMLU GELİŞMELER TÜBİTAK’ın araştırmacı yetiştirmek için verdiği yüksek lisans ve doktora bursları Sanayi Bakanlığının Sanayi ile Üniversiteleri bir araya getiren SANTEZ projeleri Bazı Amerikan firmalarının Türkiye’de ARGE (veya Tasarım) merkezleri kurmaları ABD’de yetişmiş Türklerin Türkiye’ye dönüp ihracat amaçlı şirketler kurarak ARGE çalışmalarını burada yapmaları

YAPILMASI GEREKENLER İlköğretim ve orta öğretim sisteminde yaratıcılığın önünü açmak için merkezi müfredat yerine okulların çeşitliliğine izin vermek. Tevhidi Tedrisat Kanununu kaldırmak Yayım Tarihi ve Sayısı : 06/03/1340 - 63 Madde 1 - Türkiye dahilindeki bütün müessesatı ilmiye ve tedrisiye Maarif Vekaletine merbuttur.

YAPILMASI GEREKENLER İlk, orta ve yüksek öğretimde bilgi yüklemek yerine Yaratıcılığı Deneysel çalışmaları Yazı yazma becerisini Takım ruhunu artıracak derslerin/projelerin verilmesi. İyi derecede İngilizce öğretilmesi.

SONUÇ Türkiye’de ARGE için eskisine kıyasla çok daha iyi bir ortam var. Ama daha çok yolumuz var.