Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SENSÖRLER KONTROL VE OTOMASYON TEKNOLOJİSİ
Advertisements

TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİMİ
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
KAPASİTE ÖLÇME ÖĞR.GÖR.FERHAT HALAT.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
HACETTEPE ROBOT TOPLULUĞU TEMEL ELEKTRİK-ELEKTRONİK DERSİ
INVERTER NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?
Sensörler Transduserler
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
BASINÇ SENSÖRLERİ.
Dr. Ergin Tönük ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü 06 Şubat 2003 Perşembe
ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK VE UYGULAMALARI
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
KUVVET VE GERİNİM ALGILAYICILARI
SİSMİK- ELEKTRİK YÖNTEMLER DERS-1
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Sığa ve Dielektrikler Kondansatör ve Sığa
Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler
Hazırlayan: fatih demir
İzolatör ve Parafudr.
KAPASİTÖRLER Bir malzemenin birim volt başına yük depolama özelliğine onun kapasitesi adı verilir ve bu büyüklük şeklinde tanımlanır. Burada Q birimi coulomb.
Sensörler Serdar KAŞIKCI.
Introduction to electronics and telecommunication engineering
ENDÜKTANS ÖLÇME.
SENSÖRLER VE ÇEŞİTLERİ
ELEKTRİK AKIMI
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
Elektriği üzerinden geçiren cisimlere iletken denir.
CNC TEL EROZYON Tel erozyon ile işleme, elektrot olarak bobin şeklinde makaraya sarılan iletken telin, sürekli olarak yukarıdan aşağıya doğru ilerletilmesi.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
DENGELENMİŞ VE DENGELENMEMİŞ KUVVETLER
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
Ödev 07 Wheatstone köprüsü, strain-gage, termistör Problem 1:
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
BÖLÜM 27 Akım ve Direnç Hazırlayan : Dr. Kadir DEMİR
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
İ.T.Ü Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi DEN 216 Ölçme Tekniği Bölüm 14: Gerilme ve Uzama Ölçümleri © Hakan Akyıldız, Deniz Teknolojisi Mühendisliği.
Ölçme Tekniği Bölüm 16: Basınç Ölçümleri: Basınç Transduceri
KONDANSATÖRLER Kondansatörler elektrik enerjisi depo edebilen devre elemanlarıdır. İki iletken levha arasına dielektrik adı verilen bir yalıtkan madde.
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
TEMEL ELEKTRONİK -1-.
Basınç Sensörleri: PİEZO ELEKTRİK Basınç sensörü
YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY)
ANALOG DEVRE ELEMANLARI
Şekil 13. 8B’de verici ve alıcı ayrı, ayrı yerlerdedir
ALGILAYICILAR-IV MANYETİK SENSÖRLER
Makine Mühendisliği Mukavemet I Ders Notları Doç. Dr. Muhammet Cerit
GÜÇ ÖLÇME Gücün Tanımı Elektrik enerjisi ile çalışan alıcıya elektrik enerjisi uygulandığında ısı, ışık, hareket vb. şekilde iş elde edilir. Elektrik enerjisi.
Sensörler Aslı Ergün. Basınç Sensörleri Üzerlerine düşen basınçla orantılı olarak fiziki yapılarında meydana gelen değişimden dolayı basınç seviyesini.
ELEKTRİK AKIMI.
MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER
BME 251 DÖNÜŞTÜRÜCÜLER.
Diyot Giriş Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadığımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden.
Kapasitans ve dielektrikler
Sığa ve Dielektrikler Kondansatör ve Sığa
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
HAZIRLAYAN: NUR TUNÇ. DİRENÇ NEDİR Direncin kelime anlamı, bir şeye karşı gösterilen zorluktur. Devre elemanı olan dirençte devrede akıma karşı bir zorluk.
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
Ne Öğreneceğiz ! Manyetizma ve Elektromanyetik İndüklenme
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Basınç Sensörleri Üzerlerine düşen basınçla orantılı olarak fiziki yapılarında meydana gelen değişimden dolayı basınç seviyesini ya da basınç değişimi seviyesini elektriksel işarete dönüştüren devre elemanlarına denir. Basınç sensörleri, çalışma prensibine göre dört grupta incelenebilir. Kapasitif basınç ölçme sensörleri Strain gage (şekil değişikliği) sensörler Load cell (yük hücresi) basınç sensörleri Piezoelektrik özellikli basınç ölçme sensörleri

Kapasitif Basınç Sensörleri Kondansatörler yapıları gereği elektrik yükü depolayabilir. Kondansatörlerin yük depolayabilme kapasiteleri ise; Kondansatör plakalarının boyutlarına, Plakalar arasındaki mesafenin uzaklığına ve İki plaka arasındaki yalıtkan (dielektrik) malzemenin özelliğine bağlıdır.

Kapasitif Basınç Sensörleri Kondansatör plakaları birbirinden uzaklaştırılırsa ya da esnetilirse veya iki plaka arasındaki dielektrik malzeme hareket ettirilirse, kondansatörün kapasitesi değişir. Kondansatörün kapasitesi ile beraber alternatif akıma gösterdiği direnç de değişir. İşte bu prensipten hareketle kapasitif basınç sensörleri üretilmiştir.

Strain Gauge Sensörleri Temel olarak strain gaugeler esneyebilen bir tabaka üzerine ince bir telin veya şeridin çok kuvvetli bir yapıştırıcı ile yapıştırılmasından oluşmuştur

Strain Gauge Sensörleri Üzerindeki basıncın etkisinden dolayı tabakanın esnemesi, iletken şeridin de gerilerek uzamasına sebep olmaktadır.Bu uzama esnasında telin boyu uzayarak kesiti azalacaktır. Bilindiği gibi iletkenlerin kesiti azaldıkça dirençleri artacağından uygulanan kuvvete bağlı olarak iletkenin direncinde de değişme olacaktır. Bu direnç değişimine bağlı olarak uygulanan kuvvetin miktarını tespit edilebilir

Strain Gauge Sensörleri Uygulanan ağırlık (kg)  Çıkış ( mV ) 10 0.10 20 0.20 30 0.30 40 0.40

Strain Gauge Sensörleri

Strain Gauge Sensörleri

Load Cell Sensörleri

Load Cell Sensörleri Yük hücresi (load cell) daha çok elektronik terazilerin yapımında kullanılan basınç sensörüdür. Asıl çalışma prensibi strain gauge gibidir. Yukarıda 4 noktadan ölçme yapan bir yük hücresi görülmektedir. Tek noktadan ya da iki noktadan ölçüm yapanları da bulunmaktadır. A, B, C, D noktalarındaki strain gagelerin dirençleri basınca bağlı olarak değişir. Bu değişim ile orantılı olarak da basınç miktarını tespit edebiliriz.

Piezoelektrik Basınç Sensörleri Piezoelektrik özellikli algılayıcılarda kuartz (quartz), roşel (rochelle) tuzu, baryum, turmalin gibi kristal yapılı maddeler kullanılır. Bu elemanlar üzerlerine gelen basınca göre küçük değerli bir elektrik gerilimi ve akımı üretir. Bu elektrik akımının değeri basıncın değeri ile doğru orantılıdır. Piezoelektrik özellikli elemanlar hızlı tepki verdiklerinden ani basınç değişikliklerini ölçmede yaygın olarak kullanılır.

Piezoelektrik Basınç Sensörleri

Özet 1. Üzerine uygulanan kuvvete göre elektriksel özelliklerinde değişme gösteren elemanlara ……………..sensörü denir. 2. Bir kondasatörün kapasitesi değiştiğinde buna bağlı olarak AC akıma karşı gösterdiği …………değişir. 3. ……………………….. esneyebilen bir tabaka üzerine ince bir telin veya şeridin çok kuvvetli bir yapıştırıcı ile yapıştırılmasından oluşmuştur. 4. Strain gage sensörlerin üzerine kuvvet uygulandığında üzerindeki telin boyunda ………oluşur. 5. ………………………………. daha çok elektronik terazilerin yapımında kullanılan basınç sensörüdür. 6. Üzerine uygulanan basınca bağlı olarak gerilim üreten kristal yapılı sensörlere …………………………basınç sensörleri denir. 7. ………………………. algılayıcılarda kuartz (quartz), roşel (rochelle) tuzu, baryum, turmalin gibi kristal yapılı maddeler kullanılır

Denge ve Eğim Sensörleri Bazı otomasyon sistemlerinde ya da robot projelerinde eğimin algılanması gerekebilir. Bu durumlarda eğimi algılayabilmek için içlerinde civa damlacığı ya da metal bilye bulunan eğim sensörleri kullanılır. Bu sensörler bulundukları konuma göre içlerindeki civa damlacığının ya da metal bilyenin sensör içerisindeki anahtarları açması ya da kapamasıyla çalışır.