Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Introduction to electronics and telecommunication engineering

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Introduction to electronics and telecommunication engineering"— Sunum transkripti:

1 Introduction to electronics and telecommunication engineering

2 SUNUM PLANI Laboratuvardaki Cihazlar Elektronik Devre Elemanları
Digital Multimeter DC Power Supply Function Generator Oscilloscope Elektronik Devre Elemanları Direnç Kapasite İndüktör Transistor Devre Kurulumu Uygulamalar

3 Digital Multimeter (DMM)
GW Instek GDM-8245: Digital Multimeter

4 Akım Ölçümü Akım Ölçümü
1. Multimetre anahtarı DC/ AC Akım kademesine getirilir. Beklenen değer bilinmiyorsa büyük akım konumunda ölçüm yapılır. 10 mA ve 1 A kademeleri varsa anahtarı 1 A’ de tutun. Eğer beklenen değer yaklaşık olarak biliniyorsa, bu değere en yakın ancak bu değerden büyük bir konuma ayarlanır. 2. Güç kaynağı kapatılır ve devre, akımın geçtiği yol üzerinde açılır(bağlantı çıkarılır). 3. Devre elemanlarının ayrıldığı o noktaya multimetre seri olarak bağlanır. 4. Güç kaynağı açılır ve akımın geçtiği yöne göre (+) ya da (–) değer okunur. Elde edilen değer (-) ise ampermetre uçları ters bağlanmıştır. Bulunan değeri daha hassas okumak için anahtar uygun konuma getirilir.

5 Gerilim Ölçümü 1. Voltmetre anahtarı, DC Voltaj kademesine getirilir. Aynen ampermetrede olduğu gibi beklenen değere göre uygun konum seçilir. 2. Voltmetre, devre çalışıyorken, üzerindeki voltajın ölçüleceği elemana parallel olarak bağlanır. 3. (-) değer okunursa, uçlar ters bağlanmıştır. Daha hassas okuma için anahtarı uygun konuma alabilirsiniz.

6 Direnç Ölçümü 1. Anahtar Direnç kademesine getirilir. Ampermetre ve voltmetrede olduğu gibi beklenen değere göre uygun konum seçilir. 2. Direnci ölçülecek eleman tek başına olmalıdır(devreden çıkartılır ve içinden herhangi bir akım geçmez). 3. Multimetrenin uçları elemanın uçlarına paralel olarak bağlanır. Bu bağlantıda devre elemanının kutuplu/yönlü olup olmadığı önemlidir. Biz deneylerimizde genellikle iki-yönlü (kutupsuz) elemanlarla çalışacağız.

7 DC Power Supply GW Instek GPC-30600:DC Power Supply

8

9 Function Generator GW Instek SFG-2120: Function Generator

10 Oscilloscope GW Instek GDS-1022: Oscilloscope

11 Direnç Direnç kelimesi, "bir güce karşı konan direnme gücü" olarak tanımlanabilir. Elektrik ve elektronikte ise direnç, iki ucu arasına gerilim uygulanan bir cismin akıma karşı gösterdiği direnme özelliğidir. Devrede akımı sınırlandırmak için kullanılır. Direnç"R" veya "r" harfi ile gösterilir, birimi Ω dır. Direncin görevleri Akımı sınırlamak Gerilimi bölmek Dirençler parametreleri Direncin omik değeri: Direncin ohmik değeri elektrik akımına gösterilen zorluğu belirler. Direncin gücü’dür. Direncin içinden geçen akım ısınmaya yol açar. Direncin dayanabileceği ısı miktarı direncin gücü ile bağlantılır. Direncin gücünün birimi Watt’tır. Daha yüksek güçlü dirençler ısıya daha fazla dayanırlar. Örneğin 5 Wattlık bir direnç, 1 Wattlık bir dirence göre ısıya daha dayanıklıdır.

12

13 Kapasite Elektronların kutuplanarak elektriksel yükü elektrik alanın içerisinde depolayabilme özelliklerinden faydalanılarak, bir yalıtkan malzemenin iki metal tabaka arasına yerleştirilmesiyle oluşturulan temel elektrik ve elektronik devre elemanı.  Elektrik yükü depolama, reaktif güç kontrolü, bilgi kaybı engelleme, AC/DC arasında dönüşüm yapmada kullanılırlar.

14 İndüktor Alternatif akımla beslenen devrelerde, manyetik akıyı değiştirmek suretiyle akım (indüksiyon akımı) yaratan araç. İndüktör, içinden geçen akım değiştikçe iki ucu arasinda potansiyel farkı oluşan bir devre elemanı, bir çeşit akım kaynağıdır. Endüktör ya da indükleç olarak da adlandırılır.

15 Devre Kurulumu


"Introduction to electronics and telecommunication engineering" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları