Kırgızistan Cumhuriyeti

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İpek Yolunda Türkler Ünitesi 7. ve 8
Advertisements

ŞARKİKARAAĞAÇ KAYMAKAMLIĞI
ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTAN KAZAKİSTAN
KOSOVA CUMHURİYETİ.
KUVA-İ MİLLİYE Türk Orduları ’nın, Mondros Ateşkes Antlaşması ile dağıtılması sonrası Anadolu, savunmasız kalmıştı.Böylesi zor bir ortamda Anadolu ’yu.
1. Çarlık Rusyası'nın Yıkılışı ve Bolşevik İhtilali
5. ÜNİTE: KÜRESELLEŞEN DÜNYA
Memduh Şevket Esendal özel yaşamı
ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
RABİA GİZEM KURU - ELVİN YILMAZ-DOĞUKAN AYTEKİN - BURAK YILMAZ-EFE ŞAHİN 4 A SINIFI.
ŞEHİRLER VE ETKİ ALANLARI
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
Ünite:1 İpek Yolunda Türkler.
TÜRK DİLİNİN TARİHİ GELİŞİMİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.B.M.M.’nin Açılması
KÜRESEL ORTAM:BÖLGELER VE ÜLKELER
Devletin adı: Litvanya Cumhuriyeti Başkenti : Vilnius 
AMASYA GÖRÜŞMELERİ VE MİSAKIMİLLÎ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SSCB’NİN DAĞILMASI
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI HAZIRLAYAN: SOSYALCİ.ORG.
Belçika.
Sofya Manastır İstanbul Selanik Mustafa Kemal’in hayatının ve düşüncelerinin şekillenmesinde dört şehir etkili olmuştur. Bu şehirler.
ÇEK CUMHURİYETİ BİLGİ YÖNETİMİ VE EKONOMİSİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
Coğrafi Bölgeler.
TARİHSEL SÜREÇTE ŞEHİRLER
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
ANADOLU UYGARLIKLARI.
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
UYGURLAR.
 1957 Fethiye Depremi ile evler harabeye dönüşmüş olsa da, canlı müze niteliği ile turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Eski Kayaköy'de halen yaklaşık.
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ BİREY DERSANELERİ.
En Yeni 10 Ülke.
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ.
Bu kavramlardan oluşan bir paragraf
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
En Yeni 10 Ülke
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
Bugünlerde basın ve yayın organlarında Filistin,Lübnan,Irak gibi yerlerde Müslüman Halklara yapılan işkence ve baskılar yer almaktadır.Bizler Türk Milleti.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
ÖZBEKİSTAN.
Anadolu ve Mezopotamya
AtatürkAtatürk Hazırlayan:Duygu Jan ABACI 3/A Sınıfı Öğrencisi No:140.
ŞEHİRLERİN FONKSİYONLARI VE ETKİ ALANLARI
3. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal’in Şehirleri
TÜRKİYE.
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
Abece, insanların eski çağlardan bugüne ağız ve dil yoluyla bir takım sesler çıkartılmasını keşfetmesiyle birlikte seslerin yazıdaki karşılığı olan işaretlerin.
Amasya Görüşmeleri 20 – 22 Ekim 1919.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Sağlık Alanındaki Gelişmeler
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
TBMM’den geçmişte ve bugün yer alan kadın milletvekillerimiz
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
ataturkun hayatı slayt
Türkiye(Anadolu) Selçuklu Devleti
UYGUR DEVLETI ( ). Uygurlar, Asya Hun Devleti’ne bağlı olarak Orhun ve Selenga nehirleri kıyılarında yaşamışlardır. II. Kök Türk Devleti’nin son.
TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT ANLAYIŞI. TÜRKLERDE SANAT İLK TÜRK DEVLETKERİNDE SANAT  ORTA ASYA TÜRK SANATININ TEMELİ İLK TÜRK DEVLETLERİNDE GÖRÜLEN ATLI.
Resmi dil: Farsça Başkent: Tahran En büyük şehir: Tahran Yüzölçümü: km² Nüfusu: 75 milyon Para birimi: İran Riyali.
güney kore slaytı
Sunum transkripti:

Kırgızistan Cumhuriyeti Okan Boylu

Kırgız Adının Anlamı Kırgız sözünün çıkış yeri üzerine farklı iddialar bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, Kırgız kelimesinin "kırk-kız", ikincisi "kırk uuz" veya kırk kabile kelimelerinden türediğidir. Kırgızistan bayrağında güneş benzeri şeklin etrafındaki kırk ışık süzmesi buna ithafendir. Ayrıca bir diğer teori ise Kır-gezmek kelimesinden türediğidir.

Çin kaynakarının verdiği bilgiye göre , Kırgız Türkleri ilk devletini M.Ö. 3. Asırda kurmuşlardır.Bu ilk Kırgız devletinin adı “Ki-Ku, Kie-Ku”idi.Bu devleti kurdukları yıllarda bugünkü Kırgızistan topraklarından Doğuya ve Kuzeydoğuya doğru uzanan bölgede yaşadıkları anlaşılmaktadır.Türklerin M.Ö 3.000e kadar burada yaşadığı ortaya çıkmıştır.

Genel bakış Kırgızistan:Başkenti Bişkek şehridir. Kazakistan, Özbekistan ve çin işgalindeki Doğu Türkistan ile komşu bulunmaktadır. Ekonomisi:Kırgızistan Cumhuriyetinin ekonomisi başta hayvancılık olmak üzere tarıma, sanayiye ve enerjiye dayanmaktadır.

Sovyet dönemi Kırgızlar- Özbekler arasında etnik gerginlikler Özbeklerin olduğu oş ilini kaplamıştı.Durum 1990 yılının başına kadar eski haline getirilemedi 1990 yılında Kırgız Bilim Akademisi'nin liberal başkanı Askar Akayev 1990 yılının Ekim ayında başkan seçildi. Takip eden Ocak ayında Akayev, yeni hükümet yapılarını öne sürdü ve çoğunlukla daha genç ve reforma yönelik politikacılardan oluşan yeni bir hükümet tayin etti. 19 Ağustos 1991'de Olağanüstü Hal Komitesi, Kırgızistan'da Akayev'i indirme girişiminin görüldüğü Moskova'da güç elde etti. Ertesi hafta darbenin sönmesinden sonra Akayev ve İkinci Başkan German Kuznetsov Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nden istifalarını açıkladılar ve tüm daire ve sekreterya istifa etti. Bunu 31 Ağustos 1991'de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nden bağımsızlığı sağlayan Yüksek Sovyet oylaması takip etti.

BAĞIMSIZLIK 1991 yılının Ekim ayında Akayev rakipsiz ilerledi ve oyların %95'ini alarak doğrudan yeni bağımsız cumhuriyetin başkanı seçildi. O ay diğer yedi cumhuriyetin delegeleriyle birlikte Yeni Ekonomik Toplum Paktı'nı imzaladı. Sonunda 21 Aralık 1991'de diğer dört Orta Asya cumhuriyeti ile birlikte Bağımsız Devletler Topluluğu'na resmen katıldı. 6 Nisan 2010 tarihinde Talas'ta başlayan halk isyanı, ertesi gün başkent Bişkek'e sıçradı. Olayların yükselmesi üzerine hükümet istifa etmek zorunda kaldı. Kurulan geçici hükümetin başına ise eski Dışişleri Bakanı ve Sosyal Demokrat Partisi Milletvekili Roza Otunbayeva getirildi

Kırgız Kültürü a. Kırgız kültürü “Göçebe Yaşamı”ndan büyük oranda etkilenmiş ve kültürün oluşmasında büyük rol oynamıştır. Göçebe yaşamın etkilerini yaşamın her kesiminde ( ev , aile , yerleşme, örf ve adetleri ) görmek mümkündür. b. Kırgız keçe çadırın ( Boz Üy : Gri Ev ) yaşamda büyük önemi vardır. Eski dönemlerden itibaren yazları serin , kışları sıcak olan bozüylerde yaşamlarını geçiren Kırgızlar çadırın iç dekorasyonlarını da basit , sade ve pratik olarak oluşturmuşlardır. Kullanılan ev eşyalarının tamamı bu tür yaşama uygun dizayn edilmiş ve geliştirilmiştir. c. Aile bütün olarak Bozüylerde göçebe hayatına uygun olarak yaşamış, hayvancılık ve tarım ile geçimlerini sağlamışlardır. Ailenin erkek çocuğu büyüyüp evlilik çağına geldiğinde babası tarafından yeni bir bozüy yapılmış ve yaşam bu şekilde devam etmiştir.

Manas Destanı Manas Destanı, Kırgız Türkleri'nin millî destanıdır. Mani dinini yaşayan Karahitaylar ile Müslüman Karahanlılar arasındaki mücadelede Kırgızların durumunu ve Manas adlı kişiyi anlatan destan, çeşitli kaynaklar tarafından XV. yüzyıldan XII. yüzyıla kadar dayandırılır.

Kımız. Türk‘ün Ata içkisidir. Türk kültüründe ve yaşantısında önemli yer tutar.Bir çok hastalığa deva olduğu bilinmekle beraber Türk bahadırlarının uğraştan önce güç bulmak için içtiği de bilir. :)