EKOSİSTEMDE GEZEN MADDELERİ YAKALADIK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
Advertisements

Yağmur, kar, çiğ.... Hepsi nasıl oluşuyor acaba?
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
Ekosistemde Madde Döngüsü
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
FOTOSENTEZ.
Treibhauseffekt Handan Anapa Januar 2013
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.
MADDE DÖNGÜLERİ.
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
MADDE DÖNGÜSÜ Canlıların yaşamında büyük önem taşıyan su, karbon, azot, fosfor gibi maddeler, canlı ve cansız çevre arasında dolaşım halindedir. Bazen.
MADDE DÖNGÜLERİ
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
Hazırlayanlar Adnan Arıuçar İ ffet Torun Cahide Bayraktar.
CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ
Fotosentez ve Solunum Fotosentez ve Solunum.
CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / SOLUNUM
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
MADDE DÖNGÜLERİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ
Başla Intro(001) Yardım(004) Kazanımlar(002) Güneş enerjisini canlılar nasıl kullanır?( Enerji Kaynağı: Güneş) 200.
Asitler Bazlar Tuzlar.
SU HALDEN HALE GİRER. SUYUN SERÜVENİ SUYUN SERÜVENİ İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar azalmaya başlar.Eriyen karlar.
ELEKTROLİZ.
ASİT YAĞMURLARI.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer. Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner. Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle.
YAĞMURUN OLUŞUMU.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
Fokların derilerinin altında kalın bir yağ tabakası bulunur. 1-Bu durum foklarda aşağıdaki özelliklerin hangisini ortaya çıkarmıştır? a)Hem kara hem de.
GÖKKUŞAĞINA BAKIN!.
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
DOĞADA MADDE DÖNGÜLERİ
EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜLERİ
Su Döngüsü Ve Su Döngüsüne Olan İnsan Etkileri
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
FOTOSENTEZ.
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
ÇEVREMİZİ TANIYALIM FEN BİLGİSİ ÜNİTE-1.
OKSİJEN DÖNGÜSÜ.
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
MADDE DÖNGÜLERİ Canlı yaşamının devamı için su, oksijen karbon, azot ve fosfor gibi temel maddeler gereklidir.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
MADDE DÖNGÜLERİ.
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ.
Sunum transkripti:

EKOSİSTEMDE GEZEN MADDELERİ YAKALADIK Hazırlayanlar Elifsu Torun Gülce Bayraktar Mehtap Arıuçar Merve Arıuçar Yiğit Bilgin

AMACIMIZ Ekosistemde madde miktarının azalmadığını sürekli döngü halinde olduğunu açıklama Madde döngüsüne canlıların ve doğanın etkisini açıklama

Grup Üyeleri Olarak Ben Gülce;Grubun yazıcısıyım.Grup notlarımızı tuttum. Ben Elifsu;Grupta zamanlama benim görevimdi. Ben Mehtap;Grubun sözcüsüyüm.Sınıfımıza projemizle ilgili bilgileri verdim. Ben Merve;Grubun resim araştırmacısıydım.Tüm resimleri ben buldum. Ben Yiğit;Grubun lideriydim.Deney planımızı oluşturdum.Sonuçlara birlikte ulaştık.

Yapılacak İlk Şey; Doğada oksijen karbondioksit döngüsünün nasıl gerçekleştiğini anlamak için aşağıdaki etkinliği planladık:

DENEY PLANIMIZ: Acaba soluğumuzla verdiğimiz karbondioksit havada birikecek mi? Neler Kullanacağız 3 adet 250 ml`lik beher Damlalık Su Bromtimol mavisi Plastik pipet Elodea bitkisi Orta boy 2 deney tüpü saat

İzlediğimiz Yol; Bromtimol mavisi karbondioksit ayıracıdır. Karbondioksit varlığında renk değişikliği gösterir. Bir beherin 2/3 üne su doldurduk.Su mavi renk alıncaya kadar damlalıkla bromtimol mavisi ekledik. Plastik pipetle beherdeki çözeltiye soluğumuzla üfledik. İki deney tüpü aldık.1. tüpe elodea bitkisi koyarak hazırladığımız bromtimol mavisi çözeltisi doldurduk. 2. tüpe yalnız bromtimol mavisi çözeltisi koyduk. 1. ve 2. tüpü ağzını parmakla kapatıp beher içine ters çevirip kapattık. Düzeneğimizi güneşli bir yere bıraktık.1 saat sonra deney tüplerimizi gözledik.

Gözlem Sonucumuz; Soluğumuzla üflediğimizde bromtimol mavisi renk değiştirdi.Mavi renk açıldı,su rengi ortaya çıktı. Bitki bulunan tüpte fotosentez sonucu karbondioksit kullanıldığı için bromtimol çözeltisi renk değiştirmedi. Bitki bulunmayan kontrol grubumuzda çözelti renk değiştirmedi. Bizim solunumla verdiğimiz karbondioksit güneş ışığında bitkiler tarafından kullanılarak oksijen açığa çıkartılır.

Bitkiler havadan sürekli karbondioksit alıp kullanmasına karşın atmosferde karbondioksit azalmaz.Çünkü karbondioksit şemada da gördüğünüz çeşitli yollarla üretilerek atmosfere karışır.

Sera Etkisi Son yıllarda fosil yakıtların fazla tüketilmesi atmosferde karbondioksit miktarının artmasına neden olmaktadır.Bu artış dünyamızda sera etkisi yaratır.

Su Döngüsü Yeryüzündeki suyun buharlaşıp havaya karışması, bulutları oluşturması ve yağış olarak yeryüzüne geri dönmesi sürecinde izlediği yola denir.

Azot Döngüsü Atmosferde % 78 Azot bulunur. Canlılar azot gazını doğrudan kullanamaz. Azotun kullanılması için azotlu bileşiklere dönüştürülmesigerekir Azot toprağa bakterilerin etkinliği ile bağlanır.

Azotun toprağa bağlanmasında etkili faktörlerden biride ŞİMŞEKTİR.

Deprem, toprak kaymaları,volkan patlamaları çevreyi değiştirir ve doğal döngülerin bozulmasına neden olur.

İŞTE DÖNGÜ ÇEŞİTLERİ

KAYNAKLAR Ders kitabımız www.biltek.tübitak.com http://www.denizce.com