Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ"— Sunum transkripti:

1 CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ

2 DÖNÜŞÜMÜN ENERJİSİ ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ
ÖZET BİLGİ: Ana enerji kaynağımız güneş, ısıtırken aydınlatır, yaydığı ışık, ototrof canlılar için kullanılabilen bir enerji türüdür. Kloroplastlar ışık enerjisini ATP adı verilen enerjinin kimyasal bağ enerjisi biçimine çevirerek, bunu besin üretmede kullanırken bu enerjiyi moleküllerinin içine saklarlar. Besin molekülleri, hücresel solunum tepkimeleri ile enerjiyi kullanabilmek için tüm canlıların kullanabileceği organik moleküllerdir.

3 ENERJİNİN DÖNÜŞÜM HİKAYESİ
Güneş ışığının alınması Suyun fotolizi ile hidrojen ve oksijenine ayrılması ATP üretilmesi Oksijenin havaya verilmesi ATP’nin kullanılması Karbondioksitin kullanılarak suyun hidrojenleri ile birleştirilmesi ile besin moleküllerinin üretilmesi Besin moleküllerinin tüm canlılar tarafından hücresel solunumda kullanılarak ATP üretimi ATP’nin canlılık faaliyetlerinde kullanılması

4 FOTOSENTEZ-SOLUNUM İLİŞKİSİ
Solunum tepkimelerinin son ürünleri karbondioksit ve su fotosentezin ham maddesidir.

5 ENERJİNİN DURAKLARI Güneş (ana enerji kaynağı)
Kloroplast (klorofilin bulunduğu hücre birimi) Granum (ışığa bağımlı tepkimelerin gerçekleştiği) Stroma (ışıktan bağımsız tepkimelerin gerçekleştiği) Besin (organik moleküller) Mitokondri (hücresel solunumun gerçekleştiği) ATP (her canlı için geçerli enerji birimi) NOT: 1. ABC beyin fırtınası için kavramlar koyulaştırılmıştır. 2. Dönüşüm hikayesi fotosentez günlüğü etkinliği için kaynaklık teşkil edebilir.


"CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları