1 T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALİTE YÖNETİM PRENSİPLERİ Yrd. Doç. Dr. FATİH ÖZBEY 2007.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TS EN ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Advertisements

1. GİRDİ KRİTERLERİ PUANLANDIRMA MATRİSLERİ
Sistem Analizi ve Planlama
MODÜL 4 Organizasyon.
AKREDİTASYON SİSTEMİNDE BALIKESİR SANAYİ ODASININ KALİTE UYGULAMALARI Konya.
6. Kaynak Yönetimi 1-İnsan kaynakları (görevlendirme, yeterlilik, eğitim) 2-Enformasyon 3-Alt yapı (işyeri, ekipman, devamlılık, destek hizmetler) 4-Çalışma.
WORLD CLASS MANUFACTURING
ÜNİVERSİTELERDE İŞ MÜKEMMELLİĞİ MODELİ 2 MART 2003.
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
SÜREÇ YÖNETİMİ İLE HIZLI BÜYÜMEYİ YÖNETMEK
Prof. Dr. M. Erdal GÜZELDEMİR
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
KADINLARIN VE KADIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ HİBE PROGRAMI GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ TOPLUM PROJESİ STRONG WOMEN STRONG SOCIETY PROJECT TR2009/ /69.
OHSAS YÖNETİM SİSTEMİ TANIMLAR
KALİTE YÖNETİMİ (EĞİTİMDE).
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VATAN YAZILIMEVİ
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KURUM İÇİ BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ
Yerel ihtiyaçlara uygun kalite güvencesi:
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 1-2 MART 2003 ANTALYA.
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
Kalite Temsilcisi Handan KUZPINARI
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
TS-EN ISO 9000:2000 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
TÜSİAD - KalDer KALİTE ÖDÜLÜ’nün AMACI ve ULUSAL KALİTE HAREKETİ İLE İLİŞKİSİ Kalite bilincini ve Toplam Kalite Yönetimi anlayışını ülke çapında yaymak.
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
Performans ölçme ve değerlendirme güz
Kalite Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi, ISO 9000 Standartlar Ailesi, Kalite Yönetim Prensipleri 2. Hafta.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KURUM İÇİ BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ
Kalite Kavramı ve Toplam Kalite Yönetimi - Kalite Yönetim Sistemi ilişkisi 1. Hafta.
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 9) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 10) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
Erdemir Grubu İç Denetim Sistemi 9 Mayıs 2015.
AYDIN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
Süreç Yönetimi.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
KARPA & VENA ORTAK GIRIŞIMI
İş Etüdünün Tanımı Literatürde en fazla kabul edilen ve kullanılan iş etüdü tanımı, İngiliz standartlar Sözlüğü tarafından yapılmıştır: Buna göre İş Etüdü,
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
TRABZON MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ
YÖNETİM SİSTEMLERİ Yönetim Sistemi Modelleri:
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Kalite Yönetimi Genel Tanımlar.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
YENİKENT AHMET ÇİÇEK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 2010 ANKARA Nihat BÜLBÜL.
Toplam Kalite Yönetimi
Toplam Kalite Yönetimi
Toplam Kalite Yönetimi
KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
 Kalite en basit tanımıyla, müşteri isteklerine cevap verebilmektir.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
KAMU KURUMLARINDA SÜREÇ YÖNETİMİ ve
PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ
Kalite Kavramı ve Toplam Kalite Yönetimi - Kalite Yönetim Sistemi ilişkisi 1. Hafta.
Kalite Yönetimi Yrd.Doç.Dr. Murat Tanık.
ISO 9000 Standartlar Ailesi, Kalite Yönetim Prensipleri
KAVRAMLAR.
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 9001:2008 Şartları.
YER TEMİZLEME MAKİNASI
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK VE BAĞLI BİRİMLERİN KALİTE YOLCULUĞU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Sunum transkripti:

1 T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALİTE YÖNETİM PRENSİPLERİ Yrd. Doç. Dr. FATİH ÖZBEY 2007

2 Kuruluşun taahhüt ettiği ürün veya hizmetin başarıya ulaşabilmesi için,  Belirlenmiş amaç ve ihtiyaçları karşılaması  Kullanıcı / Müşterinin beklentilerini ve belirtilmiş ihtiyaçlarını karşılaması.  Güncel standart ve spesifikasyonlara uyması

3 Kuruluşun taahhüt ettiği ürün veya hizmetin başarıya ulaşabilmesi için -2  Tüm yasal yükümlülüklere uyulması (sağlık-çevre mevzuatları)  Bütçeye uygun veya rekabet edebilir bir fiyatla sunulması  Paraya değer kazandırması

4 Kuruluşun taahhüt ettiği ürün veya hizmetin başarıya ulaşabilmesi için – 3  Yatırım Yapılmış Kaynaklarda Kazanç Sağlanması  Kullanıcı/Müşterinin belirlediği/istediği zaman içinde teslimatın gerçekleştirilmesi. Diğer Bir Deyişle - “Amaca uygun ürün veya hizmetin sağlanması”

5 Kalite Yönetim Sistemi Dokümante edilmiş bir kalite sisteminin bu beş öğeyle kontrol edilmesi gerekmektedir ÇEVRE İNSAN TECHİZAT YÖNTEM MALZEME

6 KALİTE YÖNETİM PRENSİPLERİ 1. Müşteri odaklılık 2. Liderlik 3. Çalışanların katılımı 4. Proses yaklaşımı 5. Yönetimde sistem yaklaşımı 6. Sürekli iyileştirme 7. Verilere dayalı karar verme yaklaşımı 8. Tedarikçilerle karşılıklı faydaya dayanan ilişkiler

7 1. Müşteri odaklılık  Kuruluşlar müşterilerine bağlıdırlar dolayısıyla mevcut ve gelecekteki müşteri ihtiyaçlarını anlamalı, müşteri şartlarını yerine getirmeli ve müşteri beklentilerini de aşmak için çabalamalıdırlar.

8 Müşteri odaklılık -2 UYGULAMA:  Tüm müşteri ihtiyaç ve beklentilerinin tamamıyla anlaşılması  Müşteri ve fayda sağlayan tarafların ihtiyaç ve beklentileri arasında dengeli bir yaklaşım sağlanması  Bu ihtiyaç ve beklentilerin kuruluş dahilinde iletilmesi  Müşteri memnuniyeti ve sonuçlarına göre, müşteri davranışlarının ölçülmesi  Müşteri ilişkilerinin yönetilmesi

9 2. Liderlik Liderler kuruluşun amaç ve birliğini sağlamalı ve kişilerin, kuruluşun hedeflerinin başarılmasa tam olarak katılımı olduğu iç ortamlar oluşturmalı ve sürdürmelidir.

10 Liderlik - 2 UYGULAMA:  Proaktif olma ve örneklerle sevk  Dış çevredeki değişiklikleri anlamak ve tepki vermek  Müşteri,tedarikçiler,yerel halk ve genelde toplumu da içeren tüm fayda sağlayanların ihtiyaçlarını göz önüne almak  Kuruluşta her seviyede paylaşılan değerleri ve etik rol modellerini oturtmak  Güven kurmak ve korkuyu bertaraf etmek  Gerekli kaynakları sağlanmış, sorumluluk ve muteberlikle özgürce hareket edebilecek insanların temini

11 Liderlik - 3  İnsanların yardımlaşmasını doğal hale getirme, bunu cesaretlendirme ve farkında olunmasını sağlama  Açık ve dürüst iletişimin desteklenmesi  İnsanların öğretimleri, eğitimleri ve işbaşında yönetilmeleri  Meydan okuyucu hedef ve amaçlar koymak  Bu hedef ve amaçlara ulaşmak için stratejilerin uygulanması

12 3.Çalışanların katılımı  Her seviyedeki çalışanlar bir kuruluşun özüdür ve tam katılımlarının sağlanması yeteneklerinin kuruluş yararına kullanılmasını sağlar.

13 3. Kişilerin katılımı - 2 UYGULAMA:  Problem çözümü için sahiplenme ve sorumluluğun kabul  Gelişmeler için aktif olarak fırsat aramak  Bilgi ve deneyimi güçlendirmek üzere aktif olarak fırsat aramak  Gruplarda/takımlarda bilgi ve deneyimi serbestçe paylaşmak  Müşteri için değer yaratmaya odaklanma fırsatları yaratmak  Kuruluş hedeflerini ilerletmek için yaratıcı ve yenilikçi olmak  Kuruluşu müşterilere, yerel topluluklara ve topluma karşı daha iyi temsil etmek  İşinden memnuniyet çıkarmak/işinden memnun olmak  Kuruluşun parçası olmaktan heyecan ve gurur duymak

14 4. Proses yaklaşımı  Arzulanan sonuç, faaliyetler ve ilgili kaynaklar bir proses olarak yönetildiği zaman daha verimli olarak elde edilir.

15 Proses yaklaşımı - 2 UYGULAMA:  Sonuca ulaşmak için proseslerin tarifi  Proseslerin girdi ve çıktılarının tanımlanması ve ölçülmesi  Prosesin kuruluş fonksiyonlarıyla olan etkileşimlerinin tanımlanması  Muhtemel risklerin, prosesin sıralanmasının ve müşteri üzerindeki etkisinin ve prosesden diğer fayda sağlayanların değerlendirilmesi  Proseslerin yönetimi için açık sorumluluk, yetki ve güvenirlilik  İç ve dış müşterilerin, tedarikçilerin ve diğer fayda sağlayanların tanımlanması  Proses tasarımında istenen sonuca ulaşmak için proses adımlarına, aktivitelerine,iş akışlarına,kontrol ölçülerine, eğitim ihtiyaçlarına, teçhizata, metotlara, bilgi, malzeme ve diğer kaynaklara önem verilmelidir

16 5. Yönetimde sistem yaklaşımı  Birbirleri ile ilgili proseslerin bir sistem olarak tanımlanması, anlaşılması ve yönetilmesi, hedeflerin başarılmasında kuruluşun etkinliğine ve verimliliğine katkıda bulunur.

17

18 Yönetimde Sistem Yaklaşımı - 2 Yönetimde sistem yaklaşımı aşamaları:  Müşterilerin ve diğer ilgili tarafların ihtiyaçlarını ve beklentilerinin tayini  Kuruluşun kalite politika ve hedeflerinin oluşturulması  Kalite hedeflerine ulaşmak için gerekli olan proses ve sorumlulukların tayini  Kalite hedeflerine ulaşmak için gerekli olan kaynakların belirlenmesi ve sağlanması  Her bir prosesin etkinliğini ve verimliliğini ölçmek için metodların oluşturulması  Bu metodların her prosesin etkinliğini ve verimliliğini ölçmek için uygulanması  Uygunsuzlukları önlemek ve bunların sebeplerini yok etmek için araçların belirlenmesi  Mevcut kalite yönetimi sisteminin sürekli iyileştirilmesi için bir prosesin oluşturulması ve uygulanması

19 Yönetimde sistem yaklaşımı - 3 UYGULAMA:  Belli bir hedefi etkileyen proseslerin tanımlanması ve geliştirilmesi  Sistemin hedefe ulaşmak için etkin şekilde yapılandırılması  Sistem prosesleri arasındaki bağımlılığın anlaşılması  Sistemi ölçüm ve değerlendirme yoluyla geliştirme  Kaynak sınırlamalarını faaliyetler öncesi belirlemek

20 6. Sürekli iyileştirme Kuruluşun toplam performansının sürekli iyileştirilmesi kuruluşun kalıcı hedefi olmalıdır. UYGULAMA:  Gelişmelerin uygulanması  Potansiyel gelişme alanlarının tanımlanması için belirtilmiş mükemmellik kriterlerini kullanarak periyodik tetkiklerin yapılması  Tüm proseslerin etkinliğinin ve verimliliğinin sürekli iyileştirilmesi  Önleme tabanlı aktivitelerin özendirilmesi  Kuruluştaki her kişinin uygun sürekli iyileştirme araç ve metotlarıyla donatılması için eğitim ve öğretim 1. PUKÖ döngüsü 2. Problem çözme 3. Proses mühendisliği 4. Proses iyileştirme

21 7. Verilere dayalı karar verme yaklaşımı Etkili kararlar veri ve bilgilerin analizine dayandırılmalıdır UYGULAMA:  Hedeflerle ilgili ölçümlerin alınması, veri ve bilgi toplanması  Veri ve bilgilerin yeterli doğrulukta, güvenilir ve erişilebilir geçerli metotlarla veri ve bilgi analizinin yapılması  Uygun istatistik tekniklerin değerlerinin anlaşılması  Sezgi ve deneyimle dengelenmiş mantıksal analiz sonuçlarının temel olarak karar verme ve aksiyon başlatma amacıyla kullanılması

22 8. Tedarikçilerle karşılıklı faydaya dayanan ilişkiler Kuruluş ve tedarikçileri birbirlerine karşılıklı bağlıdır ve karşılıklı faydaya dayalı bir ilişki her ikisinin de değer yaratma kabiliyetini arttırır UYGULAMA:  Anahtar tedarikçilerin tanımlanması ve seçimi  Kuruluş ve toplumu gözeterek kısa dönem kazançlarını uzun dönem itibarını hesaba katarak tedarikçi ilişkisini yerleştirmek  Açık ve temiz iletişim kurmak  Birleşik iyileştirme ve ürün / proses iyileştirme teşebbüsleri  Müşterilerin ihtiyaçlarının açık olarak yerleştirilmesi  Gelecek planlarının ve bilgilerinin paylaşımı  Tedarikçi iyileştirme ve başarılarını farketmek