FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAM VE PLANLAMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgi Okuryazarlığı Becerilerinin Önemi ve Eğitim Sistemindeki Yeri
Advertisements

Eğitim Psikolojisi ve Öğretmen
DERSİN AMACI: - Çeşitli öğretim teknolojilerinin özellikleri, öğretim süreçlerindeki yeri ve kullanımı, öğretim teknolojileri yoluyla kendi branşınızla.
Günlük Plan Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
EĞİTİMDE PROGRAM KAVRAMI VE PROGRAM TÜRLERİ
EĞİTİMDE PROGRAM KAVRAMI VE PROGRAM TÜRLERİ
Gökhan YÜKSELER – Eylem EROĞLU Fen ve Teknoloji Öğretmeni
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
ÖĞRENMEYİ ÖĞRENME.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ EGIT215
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
Öğretimde Planlama BENGÜ IŞIK VAHİDE YAKAR ÜMMÜHAN AKPINAR
Eğitim Öğretimde Planlama
PROGRAM TASARIMI YAKLAŞIM VE MODELLERİ
PROGRAM GELİŞTİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Sistem Geliştirme Sistemin tanımı. Sistemin Temel özellikleri
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
1.Hafta: Özel Gereksinimli Bireyler ve Özel Eğitim
MERHABA.
AYDINLANMA ÇAĞI.
IFMB 202-FEN VE TEKNOLOJI PROGRAMI VE PLANLAMA
Özel Öğretim Yöntemleri
Eğitim ve Eğitim Psikolojisi
İLKÖĞRETİMDE EĞİTİM PROGRAMLARI
SINIF YÖNETİMİ YENİ BİR DÖNEME BAŞLANGIÇ
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
Öğretim Tasarımı
KAYNAŞTIRMA öğrencileri Ölçme ve Değerlendirme Esasları
PROGRAM TASARIMI
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
MERHABA.
PROGRAM GELİŞTİRME ve PROGRAM GELİŞTİRME SÜRECİ
PROGRAM DEĞERLENDİRME
Fen ve Teknoloji Derslerinde Öğretimin Planlanması
Danışman: Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Hazırlayan: Melike ELMEZ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME
EĞİTİMDE PROGRAM GELİŞTİRME
Melek YILMAZ.   Bilgi ve teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde öğrencilerin bilgiye ulaşma ve problem çözme becerilerini kazanmaları önemlidir.  Bunun.
PROGRAM GELİŞTİRME VE ÖĞRETİM
DERSİMİZİN ADI NEDİR?.
ÜNİTE 11: DEĞERLENDİRME Ünitenin hedefleri
Öğretİmİn PlanlarI.
YÖNETİMİN ALT İŞLEVLERİ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Yöneltme/Yerleştirme
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
Program.
EĞİTİM TEKNOLOJİSİ.
SINIF YÖNETİMİ.
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
Program Geliştirmede Temel Kavramlar
Futbol Eğitimi Serdar Samur,MBA,PhD. “ Başarının iki kuralı; oyunun kurallarını öğrenmek ve oyunu herkesten iyi oynamayı istemektir.” EINSTEIN EINSTEIN.
TANILAMA.
3. ÜNİTE TÜRKİYE’DE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÖRGÜTLENME VE MEVZUAT.
Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri
SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
ÖZEL EĞİTİM Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim.
Doç. Dr. Berna Aslan ÖĞRETİM İLKELERİ Doç. Dr. Berna Aslan
Öğretimin Planlanması
DRAMA SÜRECİNDEKİ ÖĞELER
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ TEMEL KAVRAMLAR
PROGRAM ve PROGRAM ÇEŞİTLERİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Sunum transkripti:

FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAM VE PLANLAMA Öğr.Gör.Dr. Bülent ÇAVAŞ Fen Bilgisi Eğitimi ABD.

Giriş Eğitim öğretim etkinlikleri yürürlükte olan programlar çerçevesinde yürütülür. Programlar: Nasıl bir insan tipi yetiştirilmelidir? Öğretmen ve öğrenci neler yapmalıdır? Ölçme ve değerlendirme nasıl yapılmalıdır? Kullanılacak araç ve gereçler nasıl olmalıdır? Sorularının cevabını verir

Program nedir? Yapılacak bir işte izlenecek yollar (TDK, 2008) Yapılması gereken bir işin bölümlerini, bu bölümlerin yapılış sırasını ve nasıl yapılacağını gösteren bir tasarıdır (Büyükkaragöz, 1997) Öngörülen faaliyetleri, faaliyetlerin aşamalarını, bunların nasıl yapılacağını, kimlerin görev alacağını belirten akış şemasıdır (Tan, Kayabaşı ve Erdoğan , 2002)

Eğitim Programı Bir eğitim kurumunun veya sosyal çevrenin, bireylerin yaşantılarını düzenlemek ve zenginleştirmek için yürüttüğü tüm etkinlikleri kapsamaktadır (Varış, 1998). Bireye okulda ve okul dışında planlanmış etkinlikler yoluyla sağlanan öğrenme yaşantıları düzeneği (Demirel, 2005)

Öğretim Programı Belli eğitim kademelerinde öğrenilmesi istenen ders konularını, zaman ve süre ögeleri dikkate alınarak, eğitim kademesinin ve okul tipinin amaç ve ilkeleri doğrultusunda düzenlemektedir.

Programın temel ögeleri Niçin?? Hedef (Amaç ve kazanım) Ne kadar?? Ne?? Sınama durumları (Ölçme ve değerlendirme) İçerik (Kapsam, konu) Eğitim durumları (Öğretme ve öğrenme yaşantıları) Nasıl??

Program geliştirmenin kuramsal temelleri Felsefi temeller Psikolojik temeller Sosyal temeller Ekonomik temeller Bilimsel temeller

Felsefi temeller Programda yapılacak etkinliklerin gerekçesini ortaya koyar neden eğitiyorz Düşünce tarzı İnançlar Programın iç ve dış tutarlığının sağlanmasında felsefeden yararlanılır

Psikolojik temeller Hedeflerin eğitimle oluşturulabilirlik ve ulaşılabilirliğin belirlenmesinde katkı sağlar Öğrencilerin bedensel ve zihinsel gelişimlerinin uygunluğu konusunda yararlanılır

Sosyal temeller Eğitimin yetiştireceği bireyler toplumun bir üyesi olacağından programlar sosyal temellere dayandırılmaktadır. Medya okuryazarlığı dersi: tv kanalları ve gazete sayısının artması

Ekonomik temeller Programın uygulanmaya geçilmesi için bir maliyet vardır. Ekonomik kalkınmayı sağlamanın yolu eğitimden geçer

Bilimsel temeller Bilimsel gelişmeler ışığında programlar geliştirilmelidir Öğretilmesi planlanan içerik ile ilgili en son bilimsel gelişmeler programlara yansıtılmalıdır.

Program geliştirmenin ilkeleri Eğitim kurumlarının fonksiyonu göz önünde bulundurulmalıdır Bireysel verilerden yararlanılmalıdır Amaçların hiyerarşik düzeninde bağlantı kurularak davranış değişikliği gerçekleştirilmelidir. İçeriğin yapısı ve seçimi üzerinde objektif kriterler ele alınmalıdır Öğretim süreçleri değerlendirilmelidir Program geliştirme bir araştırma sürecidir

Program Geliştirme Süreci

Avrupa 'da, reformasyonu izleyen evreye aydınlanma, akılcı çağ denmektedir. Aydınlanma evresi'nin bilim öncüleri, bilimde "metodoloji" nin önemini vurgulamışlardır. 17.yüzyılın bilimcileri, sistemli düşünme yollarını, güvenilir sonuçlara götürecek kuralları irdeliyerek, doğa yasalarını yorumlamışlar ve doğaya egemen olma yollarını aramışlardır. 17. ve 18. ci yüzyıl, yoğun metod tartışmalarına sahne olmuş, bilimde sonuca götüren yol olarak "metod", kısa zamanda, öğretimde verime götürecek yolları aramak üzere "didaktik" alanına da yansımıştır. Johann F. Herbart, "1776-1841", Koniksberg ve Gottingen Üniversitelerinde, felsefe kürsüsünden ilk pedagoji derslerini vermiştir. Herbart'ın öğretilerini, felsefe şemsiyesi altında verilen "öğretim metodları" dersleri olarak yorumlamak mümkündür. Eğitimin amacını, bireyin sosyal düzene uyumu olarak betimleyen Herbart, "öğretim" alanına belirli aşamalar getirmiştir. Bu ilkeler kısa zamanda, Avrupa 'yı ve Amerika 'yı sarmış, görüşleri, uygulamada ders plânlarına yansımıştır.

2. Eğitim Programlarının Milli Eğitim Sistemindeki Yeri ve İşlevi Dünya üzerinde, birkaç ülke dışında, çoğu eğitim sistemlerinde görüldüğü gibi, ülkemizde de Milli Eğitim Politikası merkezde oluşturulmaktadır. Eğitimle ilgili yasalar, yönetmelikler, eğitim programları ve bilumum kararlar, merkezden, uygulama yerine duyurulmaktadır.

Eğitim programlarının işlevi nedir? Eğitime yatırım yapan devlet, bu eğitimi, ülke kalkınmasına katkıya dönüştürmek için önlem almaktadır. Bu önlemlerin, eğitim niteliği ile doğrudan ilişkili olanı eğitim programlarıdır. Programlar, eğitilenlerin davranış standartlarından, öğrenme ve öğretim etkinliklerine değin, çalışmalara kılavuzluk etmekte ve bir aracı rol oynamaktadır.

Okulların araştırma/ geliştirme etkinliklerindeki işlevi nedir?

Program hiyerarşisi nasıldır?