“EVLİLİK ÖNCESİ TESTLER”DE DANIŞMAN HEKİMLİK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TALASEMİ (AKDENİZ ANEMİSİ).
Advertisements

DÜŞÜK PREVALANS HEKİMLİĞİ
Zinde İSG Etiği DRUZ.
TALASEMİ “Akdeniz Anemisi”
KİMLİK DOĞRULAMA İŞLEMİNDE FOTOĞRAF UYGULAMASI
Acil Olguya İlk Yaklaşım
TALASEMİ “akdeniz anemisi”
HEKİMLERE YÖNELİK HEMATOLOJİ EĞİTİM PROGRAMI
Standart ve Akreditasyon Daire Başkanlığı
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
30 Ekim-2 Kasım 2014 ANTALYA, TÜRKIYE
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 4 BİLGİ İŞLEM SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.
GEBE KALMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
EVLİLİK ÖNCESİ TARAMA TESTLERİ
SB EGE DOĞUMEVİ VE KADIN HASTALIKLARI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE PLANLAMASI EĞİTİM MERKEZİ Op.Dr. Kenan Ertopçu.
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
EVLİLİK ÖNCESİ DANIŞMANLIK
SEVK BİLGİ DÖNÜŞ FORMU VE
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Temel Sağlık İstatistikleri Modülü TSİM Sunumu Mayıs 2013.
1 BİRİNCİ BASAMAKTA SPOR YAPACAK ÇOCUĞA YAKLAŞIM Dr. Ömer EŞKİ Toros Sağlık Ocağı ADANA-2007 Mevcut Durumun Saptanması.
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
KAN BAĞIŞÇISI BİLGİLENDİRME, KAYIT VE SORGULAMA FORMU
TODUP PROJESİ 2013.
KANSER KOLOREKTAL TARAMA PROGRAMI
TIBBİ KAYITLARIN YÖNETİMİ VE BİR HASTANE UYGULAMASI
Şube Müdürlüğümüzce Kadın Sağlığı Bebek ve Çocuk Sağlığı
AMAÇ Çalışanların birimine özel sağlık taramasının periyodik olarak yapılması, Sonuçların hekim tarafından değerlendirilmesi ve çalışana sonuçlar hakkında.
Sunuyu Hazırlayan:Belgin Topal
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
ÜNİVERSİTE SAĞLIK MERKEZLERİ ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARI VE ÖZLÜK HAKLARI Başkan: Dr. Rüştü Güner Raportörler: Dr.Özlem Elçin Dr. Sare Mıhçıokur.
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA
İ.Ü. HASTANELERİ 2. ÇALIŞTAYI STRATEJİK PLANI Şubat.2013 ENEZ.
POLATLI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
TALASEMİ VE HEMOGLOBİNOPATİLER
TALASEMİ TARAMA PROJESİ
EVLİLİK ÖNCESİ TARAMA TESTLERİ
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
ÖZEL EĞİTİM NEDİR? Çoğunluktan farklı ve özel gereksinimli çocuklara sunulan, üstün özellikleri olanları yetenekleri doğrultusunda kapasitelerinin en üst.
Uluslarası Katılımlı 1. Ulusal Aile Hekimliği Günleri
DESTEK EĞİTİM ODASI Kaynaştırma eğitimine tabi olanlara sunulan bir hizmet Kaynaştırma uygulamalarının bir parçası ve tamamlayıcısı.
KALITSAL KAN HASTALIKLARI
OKUL SÜTÜ PROGRAMI 1.
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Çocuk İzlem Merkezinin tanıtımı ve işleyişi
MESLEK ETİĞİ Öğr. Gör. Alev UYSAL.
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA
Ayaktan Tedavilerde Ödeme
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması Ve yaralanma Yolları
İlker KÖSE Bilgi Sistemleri Danışmanı Sağlık Bakanlığı
Yrd.Doç.Dr.Özgür ALDEMİR TIBBİ GENETİK AD.
KANSER SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. KETEM’ IN AMACı NEDIR ? Tanımlanmış risk gruplarına,Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu tarama programları standartları.
ULUSAL SAĞLIK BİLGİ SİSTEMİ VİZYON PAYLAŞIM TOPLANTISI 20 NİSAN 2007 ANKARA MİNİMUM SAĞLIK VERİ SETİ (MSVS) SONER KIRICI BİLGİ ve YÖNETİM SİSTEMLERİ DANIŞMANI.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Diyarbakır Çocuk Hastanesi
Obezite ve Diyabet Formlar ve Kullanımları Dyt. Gamze KARAKAYA Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi.
DİSPANSERLER
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
RİSKLİ GEBELİK TAKİP SİSTEMİ
HASTA HAKLARI.
ÖZEL EĞİTİM Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim.
ÖZEL EĞİTİMDE TANILAMA
Eğitim-Öğretim Yılı Doç.Dr. Mustafa AYDIN
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 5
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
1. Hasta kimlik bilgilerinin tanımlanması ve doğrulanması 2. Hastanın rızasının alınması 3. İletişim güvenliğinin sağlanması 4. İlaç güvenliğinin sağlanması.
OKULLARDA SAĞLIĞIN KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI
Hemşirelik Kayıtları Planlama aşamasında hemşirelik girişimleri saptanırken, bunlardan kimlerin, hangi işlevlerden sorumlu olacağı ve ne zaman yerine.
Atık Yönetimi Çevre Yönetim Birimi Hasta mahremiyeti.
Sunum transkripti:

“EVLİLİK ÖNCESİ TESTLER”DE DANIŞMAN HEKİMLİK

DANIŞMANLIK İLKELERİ Hasta hakları gereği kişilerin bilgilendirilmesi, Ortamın uygunluğu- Mahremiyetin sağlanması, Yeterli zaman ayrılması, Bilgi verilip, soruların yanıtlanması, çift yönlü iletişim tekniği kullanılması; karşılıklı sorular sorma Açık,anlaşılır ve yalın bilgi verilmesi

EVLİLİK SAĞLIK RAPORLARININ DÜZENLENMESİ Başvurana ait kimlik bilgilerinin alınması, Başvuranlara evlilik sağlık raporu düzenlenmesinde izlenecek yol ile ilgili bilgi verilmesi, tarama testler ile taranan hastalıklar hakkında bilgilendirme yapılması, Anamnez alınması, öz- soy geçmiş sorgulanması, Muayene, Kan Örneği Alınması, Başvuran/başvuranların kayıtlarının ilgili kayıt sistemlerine yapılması, Tetkik sonuçlarının değerlendirilmesi ve uygun tıbbi yaklaşım sağlanması, Danışmanlık verilmesi Rapor düzenlenmesi

“Tarama Testleri” Sonuçlarının Değerlendirilmesi CYBH (HBsAg , antiHİV, VDRL-TPHA) pozitifliği olanlar ile, HPLC değerlendirmesinde; * B talasemi minor olanları, * HbF % 2’nin üzerinde ve * HbA2 3.5’un üzerinde olanlar, Hemogramda, MCV:80’nin altında ve/veya MCH:27’nin altında olanlar tespit edilerek ilgili yasal mevzuatlar doğrultusunda uygun tıbbi yaklaşım, bildirim yapılmalı, danışmanlık verilmelidir.

VDRL-TPHA pozitifliği Hasta “Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesine” sevk edilir, tedavi olduktan sonra evlenebileceği vurgulanır. Hastalığın “gizlilik ilkesi” gerektirdiği unutulmamalıdır.Rapor bizzat kişiye verilmelidir. Bildirim:Hasta için Form 014 doldurularak faxlanmalıdır.

HBsAg pozitif olanlar ile görüşme Hastalık ve bulaşma yolları,taşıyıcılık hakkında bilgi verilir, Hasta, Hastane “İntaniye” polikliniğine yönlendirilir ve bildirimi yapılır. Hastanın çifti (eşi) için AntiHBs baktırması; negatif ise korumak için aşı yapılması gerektiği belirtilerek aşılama bilgisi verilir. Aşılama tamamlanıp AntiHBs pozitifliği oluşana dek prezervatif ile korunması gerektiği vurgulanır. Bildirimi yapılır.

AntiHİV pozitifliği AntiHİV pozitifliği olanların kanı “Hıfzısıhha Enstitüsü Müdürlüğüne” gönderilir, doğrulama testleri yapılır. Sonuçta pozitif çıkma durumunda Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şubesi ile iletişime geçilerek hasta oraya yönlendirilir.

B TALASEMİ MİNOR Kişiye “Akdeniz anemisi ve taşıyıcılığı” hakkında “Genetik Danışmanlık” verilir, Eşinin hemoglobin elektroforezi sonuçları istenir, çiftlerden her ikisinin taşıyıcı olması durumunda genetik tanı, prenatal tanı için yönlendirme yapılır, hematoloji uzmanına sevk edilir. Taşıyıcı kişilerin ailelerine “Aile Taraması” önerilir, Tetkik ve sonuçlar ilgili kayıt sistemlerine kaydedilir, başvuranlardan verilen hizmet, yapılan danışmanlıklar ve tıbbi yaklaşımla ilgili aydınlatılmış onam formu alınır.

HbF Yüksekliği Çiftlerin hemoglobin elektroforezleri ve hemogramları birlikte değerlendirilerek danışmanlık verilir, Hematoji uzmanına yönlendirilir.