Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TALASEMİ TARAMA PROJESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TALASEMİ TARAMA PROJESİ"— Sunum transkripti:

1 TALASEMİ TARAMA PROJESİ
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TARİH VE 8582 SAYILI VALİLİK OLURU

2 GEREKÇE İlimizde son 1,5 yıl içerisinde 6 adet Talasemi Major bebek tespit edilmesi; genelde ilk çocuklar 8-10 yaşlarında talasemi yönünden normal. (2008 yılı verileri ve Sağlık Müdürlüğü hemoglobinopati Tanı Merkezine gelen kan örneklerinden tespit edilmiş olan)

3 tarih ve sayılı Kalıtsal Kan Hastalıklarından Hemoglobinopati kontrol programı ile Tanı ve Tedavi Merkezleri yönetmeliği’nin temel amacı; Türkiye’de akraba evliliklerinin(%21) fazla olması nedeniyle, evlilik öncesi tarama testleri ve koruyucu sağlık hizmetleri ile yeni hasta oluşumunu engelleyebilmek ve hemoglobinopatili doğacak bebek sayısını SIFIRA indirmektir. 6.Maddesi; “Evlilik öncesi tarama testlerinin rutin uygulanmaya başlanmasından önce evlenmiş, çocuk sahibi olmak isteyen yaş grubu kadınları izlem sırasında eğiterek taşıyıcılık testi yaptırmalarını sağlar,bunlardan taşıyıcı tespit edilenlerin eşlerininde test yaptırmalarını sağlar” denmektedir

4 HEDEF GRUP İlimizde evlilik öncesi tarama testleri tarihinde başlamıştır. tarihinden önce evlenmiş olan yaş grubu kadınlardan çocuk sahibi olmak isteyenler. Evlilik tarihine bakılmaksızın ilimize göç etmiş olan, daha önceki ikamet ettikleri il’de talasemi testi yaptırtmamış olan yaş grubu kadınlardan çocuk sahibi olmak isteyenler.

5 -TALASEMİ KLİNİK SINIFLAMASI
HETEROZİGOT -Talasemi Taşıyıcılığı ( talasemi minor = trait ) HOMOZİGOT -Talasemi Major -Talasemi İntermedia

6 1 . TALASEMİ MİNÖR (TALASEMİ TAŞIYICILIĞI):
Bu bireyler, tamamen sağlıklıdır. Eğer her iki ebeveyn de talasemi taşıyıcı ise, çocuklarına aktardıkları talasemi geni ile talasemi hastalığına neden olabilirler. Talasemi taşıyıcılarına talasemi minör denir. 2 .TALASEMİ İNTERMEDİA: Hastalık belirtileri genellikle ileri yaşlarda başlayan, kan gereksinimleri daha az olan hastalığın hafif formudur. 3 . TALASEMİ MAJOR: Akdeniz anemisi olarakta bilinir. Erken çocuklukta kliniği başlayan (6 ay civarında), çok ciddi bir kan hastalığıdır. Bu çocuklar kendileri için gerekli hemoglobini yeterince yapamazlar.

7 -Talasemi’nin Kalıtımı
Normal Taşıyıcı

8 -Talasemi’nin Kalıtımı
Taşıyıcı Hasta Normal

9 İnternet sayfasında adres çubuğu kısmına 212. 175. 209
İnternet sayfasında adres çubuğu kısmına /AlisNET yazdığınızda aşağıdaki sayfaya ulaşacaksınız.Kullanıcı kısmına bulunduğunuz ilçenin kodunu yazıp mouse yardımı ile şifre kısmına geçiniz(bölge kısmına 1 gelmesi gerekir) /AlisNET

10 Şifre kısmına ilçenizin şifresini yazıp enter ile devam ediniz

11 Kişinin T.C.kimlik numarasını ilgili kısma yazıp ara dediğinizde kişinin bilgileri gelecektir.( T.C. Sağlık Bakanlığının sunucusunda herhangi bir problem olduğunda arama yapmaz.)

12 Kişinin; Barkod numarasını,SGK bilgilerini giriniz,evlilik için hayır, tek başvuru, talasemi, hemogram testlerini işaretleyiniz, doktor kısmından kendinizi seçiniz.

13

14 Ek bilgi kısmını açıp kişinin adres ve telefon bilgilerini giriniz

15 En son işlem olarak kaydediniz.

16 Sonuçların takibini; programı açıp kayıt ara kısmından doktor bölümünden kendinizi seçip yapmış olduğunuz tüm kayıtlara ulaşabilirsiniz, veya barkod no, T.C. Kimlik no,Ad Soyada göre’de tek tek arama yapabilirsiniz.

17 Tüm kayıtlar

18 Barkot numarası ile kayıt arama
Barkot numarası ile kayıt arama. Kayıt bulunduktan sonra seç kısmından tetkik sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

19 NORMAL SONUÇ

20 TALASEMİ TAŞIYICISI

21 HEMOGLOBİNOPATİ TAŞIYICISI

22 ANEMİ SONUÇ RAPORU KISMINDAN SONUÇ YAZDIRABİLİRSİNİZ

23 1 Hemogram tüpü kan almak yeterli
BAŞLAMA TARİHİ ? TARAMA SÜRESİ ? KAN NUMUNELERİNİN TOPLANMASI ? TAŞIYICI EŞİ ? TAŞIYICI ÇİFT ? TAŞIYICI ÇIKAN KADINLARIN ÇOCUKLARI ?

24 İLETİŞİM Bursa Sağlık Müdürlüğü Hemoglobinopati Tanı ve Evlilik Danışmanlığı Merkezi Gökdere A.S.M. Üst katı Kayhan Mahallesi Alancık Sokak No:7 Osmangazi/BURSA Tel: Fax:


"TALASEMİ TARAMA PROJESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları