KIRMA – ÇİZME YEŞİL ZEYTİN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇİM SAHALARDA BAKIM.
Advertisements

Saf Madde Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece.
FATSİA JAPONİCA Japon çınarı, japon aralyası olarak bilinir.
KANSER VE BESLENME.
Zeytin İşleme Teknikleri
TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ
CALADIUM BICOLOR (KALADYUM)
BİTKİSEL BESİN ELEMENTLERİ
H İ PERTANS İ YON Kan basıncının normal de ğ erlerden yüksek olmasıdır.
KOSTİKLİ SİYAH ZEYTİN HAZIRLAMA TEKNOLOJİSİ
Taze Otlar & Baharatlar.
Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.
FASULYE.
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
ZEYTİNDEN ÜÇ FARKLI DAMAK TADI
Broussonetia papyrifera
 GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ  KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ  YAPRAK VE ÖZELLİKLERİ YAPRAK.
LABORATUARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR
Zeytinyağı Kalite Özellikleri
AYVA VE ARMUT ÇEŞİTLERİ
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DİYETİSYEN ÖZCAN İYİCİ
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
BADE ŞARAP BUTİĞİ’NE HOŞGELDİNİZ....
HAVA VERİLEN ( AEROBİK ) ORTAMDA
C İ HAN KOCABIYIKO Ğ LU CAN MANDEV Uluda ğ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programı Gemlik/Bursa.
ÇİÇEKLİ BİTKİLER Çiçek Sap Yaprak Kök
gıda sanayinde kullanılan asitler
İKİNCİ HAFTA Limon tuzu, sentetik tatlandırıcılar,
Deney No: 11 Bir Tuzun Çözünürlüğünün Tayini
GERi DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU
KARIŞIMLAR.
KALAMATA TİPİ ZEYTİN İŞLENMESİ
EZME ZEYTİN İŞLENMESİ.
SİYAH ZEYTİN TEKNOLOJİSİ
Fotosentez ve Solunum Fotosentez ve Solunum.
ERİK ÇEŞİTLERİ.
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
F. MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
SELE ZEYTİNİ. Sele tipi işleme, genellikle Marmara bölgesinin çeşidi olan Gemlik zeytininde ticari anlamda yapılırken, diğer bölgelerimizde genellikle.
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
Aechmea fasciata.
KEREVİZ.
RHODODENDRON INDICUM (Açelya)
Mammillaria elongata.
MEYVECİLİKTE AŞILAMA TEKNİĞİ.
CALATHEA MAKOYANA (TAVUS KUŞU ÇİÇEĞİ)
ZEYTİNLERDE HASAT. SOFRALIK ÜRETİM (BAKIM MASRAFLARI) Çizelge -1: Sofralık Üretim Bakım Masrafları,ZAE,2004.
GÜNLÜK HAYATIMIZDA ASİTLER
Familyası : Polypodiaceae
KARIŞIMLARI ÇÖZÜNÜRLÜK FARKI İLE AYIRMA
Caladium bicolor.
CYCLAMEN PERSİCUM.
TENEKE TİPİ ZEYTİN İŞLENMESİ
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
SEBZE SUYU ÜRETİMİ (HAVUÇ SUYU).
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
SU ARITIM SÜRECİ.
Chaenomeles sp. Chaenomeles japonica Chaenomeles speciosa Chaenomeles lagenaria.
CİSİMLERİ RENKLİ NASIL GÖRÜRÜZ.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
DİREKT BASKI Esra ÇINAR.
AURORA.
BİTKİSEL LİFLER (Sisal, Manila Keneviri(Abaca), Koko Lifi )
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
Sunum transkripti:

KIRMA – ÇİZME YEŞİL ZEYTİN

Yeşil zeytin tatlandırma yöntemlerinden biridir. Ülkemizde oldukça yaygın olarak kullanılan bu yöntemde, yeşil zeytin hem aile ihtiyaçlarını karşılamak için yapılmakta hem de işletmelerde uygulanarak iç ve dış tüketime hazır hale getirilmektedir.

seçme, ayırma, temizleme yıkama çizme veya kırma işlemi tatlandırma Hasat ↓ nakliye kalibrasyon seçme, ayırma, temizleme yıkama çizme veya kırma işlemi tatlandırma ( içilebilir suda, asitli suda, asitli tuzlu suda ) tuzlu suda muhafaza ambalajlama istenirse pastörizasyon pazara sevk

döndüğü anda elle toplanır. Zeytinlerde renk yeşilden sarıya veya hafif pembeye döndüğü anda elle toplanır.

İşletmeye getirilen zeytinlerdeki yaralı, bereli, çürük taneler ayıklandıktan sonra sağlam tanelere boylama işlemi uygulanır. Sonra, zeytinler yıkanır, çizme makinesinden geçirilir.

yerinden boylamasına çizilir. Piyasa isteğine göre 1 veya 3 yerinden boylamasına çizilir.

Çizilen zeytinler haftada bir suyu değiştirilmek üzere suda bırakılır. Zeytinde yumuşama görülürse veya hassas bir çeşit ile çalışılıyorsa su değiştirmelerde, % 0.1 CaCl2 içeren, 2 bomeli tuzlu su kullanılmalıdır. Renk kararmaması için % 0.1 oranında sitrik veya laktik asit su değiştirme esnasında kullanılır.

Su değiştirme işlemi zeytin çeşidine bağlı olarak 3 – 4 hafta sürer. Tatlanan zeytinler 6 – 8 bomeli tuzlu su ve % 0.5 – 0.7 asit içeren ( sitrik asit, laktik asit, karışımları ) salamura içinde muhafazaya alınır. Burada zeytinler ambalajlanıncaya kadar tutulurlar. Bu esnada düşen asit ve tuz oranları belirlenerek asit ve tuz ilavesi yapılır.

uzun süre muhafaza edilecek ise tuz bome derecesi 10 ‘a, Eğer çizme zeytinler uzun süre muhafaza edilecek ise tuz bome derecesi 10 ‘a, asit ise % 1.0 – 1.2 ‘ ye çıkartılabilir. Zeytinlerin ambalajlanmasında bome derecesi 4 – 6 olan tuzlu su ve % 1 – 1.5 arasında laktik asit veya sitrik asit içeren veya bunların karışımından oluşan ambalaj salamurası kullanılır.

zeytinin ambalaj kabından antioksidan madde olarak Ayrıca zeytinin ambalaj kabından çıktıktan sonra kararmasını önlemek için, antioksidan madde olarak % 0.02 oranında askorbik asit kullanılabilir.

Çizme zeytinin yöresel olarak diğer bir işleme yöntemi de şu şekildedir.

Çizilen zeytinler 35 – 40 gün su içinde bırakılır. Bu süre içerisinde zeytinde bulunan acılık maddesi tatlandırma suyuna geçer. Acılık maddesi zeytinin bozulmasını önler. Bu süre sonunda zeytinin suyu 2 – 4 kez kısa aralıklarla değiştirilerek zeytin tatlandırılır.

Tatlanan zeytinler tuz bome derecesi 8 – 10 olan tuzlu su, % 0.5 – 0.7 ‘ lik sitrik asit içeren salamurada piyasaya arza kadar bekletilir. Zeytinler 4 – 8 bomeli tuzlu su ve % 1 – 1.5 limon tuzu ve kesilmiş limon dilimi içeren ambalaj salamurasında ambalajlanarak piyasaya verilir.

Ayrıca, çizme zeytine muhafaza veya ambalajlama esnasında sarımsak, defne yaprağı, kekik, biber gibi aromatik bitkiler katılarak değişik tat verilebilir. Bu tip aromatik maddeler kostikli yeşil zeytinde de kullanılabileceği gibi, istenilen bir durum olmamasına rağmen eksik fermantasyonlu zeytinlerdeki istenmeyen kokuyu baskılamak içinde kullanılabilir.

gün aşırı su değiştirme Evlerde çizme zeytin yapımında çoğunlukla gün aşırı su değiştirme işlemi uygulanır.

Bu takdirde limontuzu veya laktik asitle asitlendirilmiş su ( % 0.1 ) veya asitlendirilmiş tuzlu su ( 2 – 4 bomeli ) kullanılmalıdır. Asitlendirilmiş su veya asitlendirilmiş salamura kullanılmaz ise su değiştirmelerde sudaki çözünmüş oksijenden dolayı zeytinlerin renginde kararma görülür ve mat bir renk oluşur.

yapılan su değiştirmelerle zeytinler kısa sürede yeme durumuna gelir. Bu şekilde gün aşırı yapılan su değiştirmelerle zeytinler kısa sürede yeme durumuna gelir. Ancak bu durumda zeytinde yumuşama ve erime olmadan kısa sürede tüketilmelidir.

Bu tip işleme şekilleri, mantara takılan iğneler yardımı ile delinen ve doğal yapısı bozulmadan kırma işlemi yapılan zeytinler içinde uygulanabilir.

YEŞİL ZEYTİN İŞLENMESİNDE GÖZ ÖNÜNE ALINMASI GEREKEN HUSUSLAR

yeşil zeytine uygun çeşitlerle sağlıklı ve sağlam taneler ile çalışılmalı

yöntem tekniğine göre uygulanmalı çeşitlere uygun yöntem tekniğine göre uygulanmalı

işletmelerde sıcaklık laktik asit fermantasyonu sağlanabilmesi için 22 – 26 ºC arasında olmalı

- kostik ve yıkama işlemi tekniğine uygun olarak yapılmalı

fermantasyonun seyri sırasında kaplar kontrol edilmeli, sirkülasyon, asit, pH ve tuz kontrolleri yapılmalıdır. Bunun yanında üst yüzeyde gelişen maya ve küfler ortamdan uzaklaştırılmalıdır.

Ambalajlama tekniğine uygun olarak yapılmalıdır.

EVDE PEMBE ÇİZİK ZEYTİN

Ağaçta biraz daha dursun biraz pembe halini alsın onları sonra toplayıp elle tek yerinden çizersin sonra az tuzlu suya koyup 25 gün beklersin daha sonra her üç günde bir suyunu 3 kere değiştirirsin. Daha sonra 10 kilo suya 700 gr. tuz 200 gr. limon tozu koyup Karıştırıp ekşili suyunu verirsin içine birazda limon doğrar birazda defne yaprağı atarsın 10 gün sonra afiyetle yersin güneşte Tutmazsan iyi olur.