Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2008

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Spor ve Sağlık FATİH DERVENT.
Advertisements

TALASEMİ “Akdeniz Anemisi”
DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sağlık Çalışanları -
TALASEMİ “akdeniz anemisi”
ANEMİLER.
Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
TÜRK HEMATOLOJİ DERNEĞİ EĞİTİM ÇALIŞMALARINDAN 2012
LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI
Sağlık Tesisleri Ek Ödeme Gelirleri 2014/Aylık-Üç Aylık ve Altı Aylık
AKYUVARLAR (LÖKOSİTLER), GELİŞMELERİ VE SAYIMI
DOLAŞIM SİSTEMİ HAZIRLAYAN: Uğur ÖZEL Fen ve Teknoloji Öğretmeni.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
EGZERSİZ VE KAN.
KAN DOKU.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
VİTAMİN B12 ve FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ
1 Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İç Hastalıkları ABD. Genel Dahiliye
BAGIŞIKLIK SİSTEMİ.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ VII. Çocuk Sağlığı Bahar Toplantısı
Dolaşım Sistemi
ITP (İMMUN TROMBOSİTOPENİK PURPURA) (PRİMER İMMUN TROMBOSİTOPENİ)
KAN TRANSFÜZYONLARI VE KOMPLİKASYONLARI
Mehmet UZUN1, Harun AKAR1, Alev GÜRGÜN2
Doktor Doktorların Görevleri Nelerdir?
AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ VE LÖSEMİ BİRLİKTELİĞİ Esra Yıldızhan1, Gülşah Akyol1, Esra Turak1, Neslihan Şanlı1, Özlem Kudaş2, Bülent Eser1, Ali Ünal1 Erciyes.
demİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
Pıhtılaşma faktörleri, kanın pıhtılaşması ve fibrinoliz
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
Anemilerin sınıflandırılması
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2008
LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI-6.sınıf
DEMİR METABOLİZMASI VE ANEMİLER II
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ MEGALOBLASTİK ANEMİ REÇETE YAZIM İLKELERİ ve REÇETE ÖRNEKLERİ Dr. Ayhan DÖNMEZ.
KALITSAL KAN HASTALIKLARI
Çocuk Hematoloji Olgu Sunumu
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜNÜN DİAGNOSTİK LABORATUVAR BELİRLEYİCİLERİ I
ENZİMLERİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ I
DOLAŞIM SİSTEMİ.
ÇOCUKLARDA ENFLAMASYON ANEMİSİ
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
KAN VE KAN HASTALIKLARI YRD. DOÇ. DR. Kadri KULUALP
TOBB ETÜ HASTANESİ.
Ayaktan Tedavilerde Ödeme
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
ABDOMİNAL GİRİŞİMLERDE ANESTEZİ
KL İ N İ K TIBB İ LABORATUVARLAR. B İ YOK İ MYA LABORATUVARI Laboratuvarın ço ğ unlukla en büyük kısmını oluşturan biyokimya bölümü, vücut sıvılarının.
TEMEL KAVRAMLAR VE SAĞLIK HUKUKU
Dolaşım sistemi.
DİYARBAKIR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GENEL BİLGİLER
4. SINIF. I. YARIYIL I. Yarıyıl; Yarıyıllık dersler 19 Eylül - 23 Aralık 2016 I. PERİYOT (8 HAFTA)19 EYLÜL KASIM 2016 II. PERİYOT (8 HAFTA)14 KASIM.
Hücrelere gerekli olan besin ve oksijenin götürülmesini, hücrelerde oluşan atık maddelerin ve karbondioksitin uzaklaştırılmasını sağlar. Hücrelere gerekli.
Hastalıklar ve Hastaneler
DÖNEM IV Dr. Özgür Mehtap.
Kan hastaliklari çalişma kağidi
PERNİSİYOZ ANEMİ Vücudun yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmamasından dolayı yeterli miktarda sağlıklı alyuvarın yapılamadığı bir durumdur.  intrensek.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 7. HAFTA.
DOKSAN YAŞINDA BİR BAYAN HASTADA YENİ TANI VON WİLLEBRAND TİP 2B Mehmet Rami Helvacı*, Çiğdem Asena Doğramacı**, İlkay Duman*, Vedia Gül Değirmenci*, Kemal.
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERSHANE PROGRAMI.
Dönem III Tıp Eğitiminde Mevcut Durum ve Öneriler
DOLAŞIM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERSHANE PROGRAMI.
Sunum transkripti:

Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2008 HEMATOLOJİYE GİRİŞ Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2008

Hematoloji: Kan bilimi Hematoloji: Kan bilimi. Tıbbın kan ve kan bozuklukları ile ilgili dalına verilen isim. Tıp: Sağlık bilimleri dalı. İnsan sağlığının sürdürülmesi ya da bozulan sağlığın yeniden düzeltilmesi için uğraşan, hastalıklara tanı koyma, hastalıkları sağaltma (tedavi etme), hastalık ve yaralanmalardan korumaya yönelik çalışmalarda bulunan birçok alt bilim dalından oluşan bilimsel disiplinlerin şemsiye adıdır. Hem bir bilgi alanı –vücut sistemlerinin ve bunların hastalıklarının ve tedavilerinin bilimi– hem de bu bilginin uygulandığı meslektir.

Tıp dalları: Tıbbî alan içerisinde sayılan bazı dallar Diyagnostik dallar: Klinik laboratuvar, Patoloji, Radyoloji Klinik disiplinler: Anesteziyoloji, Dermatoloji, Acil servis hekimliği, Aile hekimliği, Dahiliye, Kardiyoloji, Endokrinoloji, Gastroenteroloji, Hematoloji, Enfeksiyöz hastalıklar, Nefroloji, Onkoloji, Pulmonoloji, Romatoloji, Nöroloji, Obstetriks (doğum bilimi) ve jinekoloji (kadın sağlığı bilimi), Pediyatri, Fizik tedavi ve rehabilitasyon, Koruyucu hekimlik veya koruyucu tıp, Psikiyatri, Cerrahi ve alt dalları İnterdisipliner alanlar ve dallar: Biyoetik, Biyomedikal mühendislik, Klinik farmakoloji, Epidemiyoloji, Evrimsel tıp, Adli tıp, Tıbbî beşeri ve sosyal bilimler, Medikal enformatik, Spor hekimliği

Kan: Arter (Atardamar), ven (toplardamar) ve kapiller damarlardan (kılcaldamarlardan) oluşan damar ağının içinde dolaşan; akıcı plazma ve hücrelerden [eritrosit (alyuvar), lökosit (akyuvar) ve trombosit (platelet)] meydana gelmiş kırmızı renkli hayati bir sıvıdır. Kan ile ilgili tıbbi terimler genellikle hemo ve hemato sözcükleri ile başlar. Bu sözcükler eski Yunancada kan sözcüğünü karşılayan haimadan türetilmiştir.

Hematoloji, Kanın hücresel elemanlarının ve bunları yapıcı organların (kemik iliği, lenf organları, dalak) hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgili bilim dalıdır. Hematoloji, kan hastalıkları ile uğraşan İç Hastalıkları (Dahiliye) branşıdır.

Hematoloji bilim dalında uzmanlaşmış hekime hematolog denir Hematoloji bilim dalında uzmanlaşmış hekime hematolog denir. Hematolog olabilmek için önce iç hastalıkları ya da çocuk hastalıkları uzmanı olmak gerekir. Türkiye'de ve dünyanın çoğu ülkesinde 4 yıllık İç Hastalıkları eğitimini takiben 2 yıl yan dal ihtisası yapmak suretiyle hematoloji uzmanı (Hematolog) olunmaktadır.

Hematoloji biliminin ilgilendiği başlıca hastalık grupları: 1. Kan hücrelerinin veya hemoglobin'in ilikteki üretimlerinde bozulma (değişik anemi -kansızlık-, lökopeni ve trombositopeniler) 2. Kan hücrelerinin yıkımlarının hızlanması (hemolitik anemiler, İTP, vb) 3. Kan hücrelerinin işlevlerinin bozulması (orak hücreli anemi, değişik trombosit ve lökosit işlev bozuklukları, vb) 4. Kanın pıhtılaşmasının bozulması (hemofililer, von Willebrand hastalığı, vb) 5. Kanın damar sistemi içinde gereksiz yere pıhtılaşması (tromboz, akciğer tromboembolisi, tromboflebit, vb) 6. Kanı üreten ilik hücrelerinin ve lenf bezi hücrelerinin kanserleşmeleri (lösemiler, lenfomalar, myeloma, vb)

Klinik laboratuvarlarda yapılan ve hematolojik testler adı verilen bir grup test, hematologlar tarafından değerlendirilir. Böylece anemi ve kanama diyatezi gibi bazı bulguların nedenlerinin, lösemi gibi bazı hastalıklarının tanısı ve ayırıcı tanısı yapılır. Anemi, kanama diyatezi ve lösemilerin tedavileri de hematolojik testlerle izlenir.

Kan Hastalıklarının Teşhisinde Kullanılan Başlıca Yöntemler: Kan hücrelerinin ve hemoglobin miktarının ölçülmesi (tam kan sayımı) Hemoglobin alt tiplerinin elektroforez ile analizi Kanın mikroskop altında incelenmesi (periferik yayma) Kemik iliğinin incelenmesi (kemik iliği aspirasyonu ve biyopsisi) Kan yapımı için gerekli olan demir, vitamin B12 ve folik asit düzeylerinin incelenmesi Kan pıhtılaşmasının tetkik edilmesi Kan hücrelerinin işlevleri ve yaşam süreleri ile ilişkili testler Bağışıklık sistemi hücrelerinin ürettikleri proteinlerin tetkik edilmesi Kan hücrelerinin ya da onları üreten kemik iliği hücrelerinin kromozomlarının ve diğer yapı taşlarının tahlil edilmesi

Sağlık Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar programı öğrencileri, hematoloji derslerinde, kanın hücresel elamanlarını tanıyacaklar ve hematolojik testleri öğreneceklerdir.

Aydın Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Hematoloji dersleri, haftada 2 saat teorik ve 4 saat uygulama olarak planlanmıştır. Teorik dersler, Sağlık Meslek Yüksekokulu dersliğinde IV.yarıyıl öğrencilerinin tümüne verilecek; uygulamalar ise Sağlık Bakanlığı Atatürk Devlet Hastanesinde ve Aydın Devlet Hastanesinde gruplar halinde yapılacaktır.