“BİLARDONUN TARİHİ”   Bilardo ile ilgili en eski tarih, filozof Anakharsis‘in, M.Ö 400′de Yunanistan’da bilardoya benzer bir oyun gördüğünü söylemesidir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Matematikçi,astronot , filozof ve şair olarak bilinen ÖMER HAYYAM Tarihçilerin verdiği bilgiye göre 1048 yılında Nişabur(İran) kentinde doğdu. (Doğum.
Advertisements

1 ARALIK DÜNYA AİDS GÜNÜ.
VOLEYBOLDA PLONJON.
TENİS KAREN TÖRK 3C SINIFI, NO:523.
KIŞ SPORLARI.
Uzay mekiğinin yakıt tankının genişliği neden 1,5 metre?
MADDENİN ÖZELLİKLERİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
BETT IN LONDON.
Hazırlayan: Onat Özçelik
Doğru- Yanlış Testleri
BAŞLICA SPORLAR FUTBOL BASKETBOL VOLEYBOL
Malazgirt savaşından sonra Türklerin Anadolu’ya
FOTOĞRAF ÇEKMEYİ SEVİYORUM
DİL- KÜLTÜR İLİŞKİSİ
HAZIRLAYANLAR; Sümeyra YALIM Şefika YILMAZ İlknur ÖZEN
HAZIRLAYAN GÜLCAN KAYAR. UÇURTMA NEDİR? İlk uçurtmanın nerede ve nasıl yapıldığı kesin olarak bilinmiyorsa da, 2000 yıl önce ilk kez Çin'de uçuruldukları.
BİLGİSAYARIN SERÜVENİ
Buharla Çalışan Su Pompaları
Hazırlayan: Buket Mamahar Açıkgöz
İletişimin Zamanda yolculuğu
Egitimin tanımı ve önemi
HAREKET VE KUVVET Bir varlığın sabit kabul edilen bir noktaya göre yer değiştirmesine hareket denir. Bulunduğu yer zamanla değişen varlıklar hareketli.
MADDE Çevremizde dokunduğumuz,gördüğümüz,kokladığı- mız birbirinden farklı birçok varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır.
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
Röfle-meç ve balyaj işlemlerinde araç-gereçlerin kullanımında dikkate dilecek kurallar a-İşlem öncesi -Müşteriye plastik veya su geçirmez önlük giydirmeye(
TÜRKİYE BASKETBOL FEDERASYONU MERKEZ HAKEM KURULU EĞİTİM DEPARTMANI
BEDEN EĞİTİMİ PERFORMANS ÖDEVİ
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
AVRUPADA YENİLİKLER.
Geçmiş dönemlerden günümüze saç modelleri

SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
EDİSO NUN HAYATI ADI:ERCAN SOY ADI:ERBAY SINIF:5-A NO:239
Bocce Beden Egitimi Dersi.
İCATLARIN İLGİNÇ HİKAYELERİ
KONTROL İZLEYİCİDE HAZIRLAYAN ÇETİN İMİR Süleymaniye; yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini.
Türkiye’de sporun başlangıcı ve gelişimi
MERHAMET ŞEVKAT FEDAKARLIK
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİMİ
Turgay – Bütün gün ofiste çalışmaktan canınız çıkıyor resmen sürünüyorsunuz.. Bütün gün ofiste çalışmaktan canınız çıkıyor resmen.
Masa Tenisi.
Birinci Sınıf Çocuklarının Gelişim Özellikleri Fiziksel Özellikleri En az iki kaynaktan edindiği bilgileri kullanarak yeniden anlam kurmaktır. Fiziksel.
ONDALIK KESİRLERİ KULLANAN SPOR DALLARI
MASA TENİSİ NEDİR? MASA TENİSİ NE KAZANDIRIR ?
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
2013 SBS SİSTEMİ VE SINAVLARDA NASIL BAŞARILI OLURUM SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ Sevilay TAGTAŞ Rehber Öğretmen AKEV REHBERLİK SERVİSİ.
SIFATLAR.
Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm
Sporlar Voleybol Futbol Basketbol Tenis. Spor İle İlgili Bilgi Öğrenmek İçin Evet’e Basın Çıkmak İçin HAYIR’A BASIN.
Deniz Lisesi Komutanlığı. -Yarışmaya 43 proje ile iştirak edilmiş, -İstanbul Asya Bölgesi çapında 7 proje sergilenmeye değer görülmüş, 3 dalda (Biyoloji,
Çamaşır makinesinin icadı
Buharla Çalışan Su Pompaları
21. YY Eğitimi. Nedir? Nereden kaynaklanmaktadır? Niçin başvurulur? Nasıl önlenir? Terörizmden neden korkarız?
ÜNİTE : GEZEGENİMİZİ TANIYALIM BÖLÜM : DÜNYAMIZIN ŞEKLİ
SEVGİLİ ARKADAŞLAR; TAE; Ayak, KWON; El anlamına gelmektedir. DO ise, ahlak ve fazilete ulaşmak için takip edilmesi gereken düşünce ve davranış biçimidir.
 Beyzbol Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın iki spordan biridir. Bu sporun ne zaman ortaya çıktığı konusunda net bir bilgi olmamakla birlikte.
İletişimin Zamanda yolculuğu. İletişim ne demektir?: Duygu, düşünce, haber veya bilgilerin başka kişilere aktarılmasına haberleşme denir. Resimdeki çocuk.
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
BİLARDO.
GÜLLE ATMA SUNUM
 Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli,
?????????????????????????????????????. Mizah yoluyla, toplumsal, siyasal ve kültürel olayları eleştiren bir resim türüdür. Karikatürist, ele aldığı konuları.
Volleyboll Voleybol nedir? Nasıl oynanır? Saha ölçüleri? İbrahim koca 28 İbni sina okulu.
Kural – 16 Kale Vuruşu.
Voleybol nedir? Nasıl oynanır? Saha ölçüleri? SECEM ATEŞ 9/B606.
KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME
Kural - 13 Serbest Vuruşlar.
Futbolda en çok karşımıza çıkan kurallar
VOLEYBOL Nasıl oynanır Voleybol nedir Voleybol sahası.
Sunum transkripti:

“BİLARDONUN TARİHİ”   Bilardo ile ilgili en eski tarih, filozof Anakharsis‘in, M.Ö 400′de Yunanistan’da bilardoya benzer bir oyun gördüğünü söylemesidir.  Shakespeare‘in, Antonius and Cleopatra adlı yapıtında, “Hadi gel bilardo oynayalım” diye bir tümce bulunması, onun döneminde de bilardonun bilindiğini gösteriyor. Bazı yerlerde ise, bu oyunun ilk kez Çin ile Hindistan’da görüldüğü yazılıdır. Kısacası, bilardonun kökeni net olarak bilinemiyor.

İlk bilardo masaları son derece zayıf olup, dayanıksızdı İlk bilardo masaları son derece zayıf olup, dayanıksızdı. Oyunculara koşul olarak öne sürülen “bir ayağın yerde olması” kuralının asıl nedeni bu dayanıksız masalardı. Böylece, zeminde kullanılan ince tahta plakalar kırılmayacak, masa zarar görmeyecekti. Bilardo masasının kalitesi 19. yüzyıl başlarında arttı. Cepsiz bilardoyu yaygınlaştıran Fransızlar oldu. 1810 yılında yapıldığı bilinen bu tür masaların yaygınlaşması 1850 yılını buldu. 1839′da Good Year, kauçuğu vulkanize ederek biçimlendirdi. Bunun sonucunda, bilardocular güvenilir kauçuk bantlara kavuştular. Eskiden bilardo masalarının standart ölçüleri yoktu, uzunluğun genişlikten biraz fazla olması yeterliydi. Ancak, 18. yüzyılın ortalarına doğru, 2′ye 1 oranı yavaş yavaş yerleşmeye başladı.

İlk bilardo masalarında, topların yere düşmesini engellemek için ahşap bir çerçeve bulunurdu. Çok sesi önlemek için çerçevenin iç kısmına önce içi keçeyle doldurulmuş bez yastık konuldu. 1855′te, ilk standart masanın mucidi İngiliz Thurston, ilk kez lastik bantı uyguladı. Lastik bantın icadı, modern bilardonun icadı olarak görülüyor. 18. yüzyılın sonlarına kadar bilardo, golf sopalarına benzer, bir tarafı geniş “çoban sopaları”ile oynanıyordu. Banda değerek durmakta olan toplara, bu kalın sopalarla vurmanın çok zor olması insanları ince uçlar kullanmaya, böylece de nokta vuruşları öğrenmeye itti. 1777 yılında ince ucun ilk kez kullanılması, ıstakanın bulunuşu olarak kabul ediliyor.

Istakalar günümüzde genellikle gül ağacı, dişbudak ile akçaağaçtan yapılıyor. Istakada sivri ahşap ucun topa değmesinde kaymaları önlemek için kullanılan kösele uygulaması şöyle bir öyküye dayandırılır: Bir Fransız piyade subayı, siyasi bir suçtan ötürü hapse girdiğinde bilardo oynamasına izin verilir. Bu subay, ıstakanın ucundaki bir arızayı gidermeye çalışırken ayakkabısının köselesini kullanmıştır. Bu uğraş ilk kösele ucun icadına yol açmıştır. Topa falso ile kleps hareketinin verilebilmesine yarayan bu icad için ise tarih 1825 olarak kabul edilmektedir.

Önceleri tahta olan bilardo topları, 16 Önceleri tahta olan bilardo topları, 16. yüzyıldan başlayarak fildişinden yapılma yoluna gidildi. Amerikalı bir bilardo fabrikatörünün hatasız top yapımı için koyduğu 10 bin dolarlık ödülü ise John Hyatt kazandı. Böylece Hyatt, 1868 yılında ilk plastik topu icat etmiş oldu. 1900’lü yıllarda sıkıştırılmış kâğıttan imal edilen bilardo topları günümüzde fenol reçinesi denilen bir maddeden üretilmektedir.

Eskiden ıstakanın ucu, topa değince kaymaması için, alçılı duvarlara vurulurdu. Istakanın tebeşirlenmesini sağlamak için, 1818′de bir bilardo ustası olan İngiliz John Carr, boş ilaç kutularının içini bildiğimiz yumuşak tebeşirle doldurup satmaya başladı.

Bilardo, son yıllarda spor dalları içinde önemli bir yer kaplamaya başlamıştır. Şu anda, Avrupa'nın en çok ilgilenilen 5 sporu arasındadır. Türkiye de, bilardoda dünyanın en başarılı ülkelerinden bir tanesidir. Ferdi ve milli takım düzeyinde pek çok Avrupa ve Dünya şampiyonluklarımız bulunmaktadır. Tayfun Taşdemir, Murat Naci Çoklu, Adnan Yüksel, Lütfi Çenet gibi başarılı bilardocularımızın isimlerini bir çırpıda sayabiliriz.

Tabi ki, büyük usta SEMİH SAYGINER’i de unutmamak lazım… Dünya Bilardo Tarihine adını büyük puntolarla yazdıran “Mr. Magic” lakaplı Saygıner’in, kendi adıyla bilardo literatürüne girmiş 42 özel vuruş tekniği vardır.

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM Hazırlayan: Musa Dirik