Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VOLEYBOL Nasıl oynanır Voleybol nedir Voleybol sahası.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VOLEYBOL Nasıl oynanır Voleybol nedir Voleybol sahası."— Sunum transkripti:

1 VOLEYBOL Nasıl oynanır Voleybol nedir Voleybol sahası

2 Nasıl Oynanır? Bir spor tanıtımı yazısıyla daha karşınızdayız. Bu yazımızda değineceğimiz konu voleybol olacak. Voleybol nedir, voleybol sahası, voleybol saha ölçüleri nedir, voleybol nasıl oynanır, voleybol kuralları, voleybol oyun kurallarıüzerinde duracağız. Bir başka yazımızı da voleybol terimleri konusuna ayıracağız, çünkü voleybol terimleri başlı başına çok uzun bir konu. Voleybol ülkemizde ve dünyada herkesin sevdiği bir spor, adını bir türlü öğrenemeyip ısrarla “valeybol” diyen abilerimiz bile zevkle izliyor voleybol müsabakalarını.

3 Voleybol Nedir? Voleybolu çok kısa bir şekilde tanımlayacak olursak, “Bir voleybol filesi ile ortadan ikiye bölünmüş bir sahada, altışar oyuncudan oluşan iki takımın karşılaştığı, belli kuralları olan ve topa elle vurulup karşı takımın topu karşılayamamasının hedeflendiği spor.” diyebiliriz.

4 Voleybol Sahası / Voleybol Saha Ölçüleri
Voleybol saha ölçüleri 18 metre uzunluğunda, 9 metre genişliğinde bir dikdörtgendir. Bu dikdörtgeni tam ortasından ayıran bir voleybol filesi vardır. Voleybol filesinin yüksekliği erkeklerde 2.43 metre, kadınlarda 2.24 metredir. Bu file, voleybol sahası alanını 9’ar metrekarelik iki eşit kareye böler. Bu iki kare her iki takımın yarı sahasıdır. Bu kareleri 3 metre, 6 metre uzunluklarında iki bölgeye ayıran bir 3 metre çizgisibulunur. Her takımın yarı sahaları içerisinde 6’şar oyuncusu bulunur. Bunlardan 3’ü öndeki hücum oyuncuları, 3’ü arkadaki defans oyuncularıdır. 3 metre çizgisi arkadaki defans oyuncularının hücum etme sınırıdır. Onlar bu çizgiyi geçemezler.

5 Voleybol Nasıl Oynanır?
Voleybolun tanımını yaparken “Bir voleybol filesi ile ortadan ikiye bölünmüş bir sahada, altışar oyuncudan oluşan iki takımın karşılaştığı, belli kuralları olan ve topa elle vurulup karşı takımın topu karşılayamamasının hedeflendiği spor.” demiştik. Voleybol kuralları kısmına girmeden önce bunu Bunun dışındaki detaylara gelecek olursak; Oyuncular sahada sabit yerlerde dururlar üç kişi fileye yakın üç kişi de savunma pozisyonunda geride durur. Bir takım topa arka arkaya en fazla üç kez vurabilir. Topa vücudun herhangi bir yeri ile vurmak serbesttir. Oyuncular saat yönünde olmak üzere sürekli değişerek oynarlar. Topu karşı tarafın sahasına düşüren takım puan kazanır. Tabi ki oynanırken yapılan bazı voleybol hareketleri ve voleybol teknikleri vardır, bunlardan bahsedelim:

6 Manşet, iki kolu yan yana getirerek vuruş yapmaktır
Manşet, iki kolu yan yana getirerek vuruş yapmaktır. Vuruşta önemli nokta, ön kolların iç kısımlarındaki en geniş alan ile vuruş yapmaktır. Servis, voleybolda oyunu başlatan vuruş olarak tanımlanır. Servis atan oyuncu, diğer oyuncuların yardımı olmadan servis atışını kullanır. Bu oyuncu kendi yarı sahasının dışındaki çizgiyi geçmeden, topu karşı yarı sahaya atar. Servis, genelde top havaya atıldıktan sonra, yere düşerken zıplayarak sert bir şekilde vurarak kullanılır. Blok, rakibin hücum gücünü etkisiz hale getirmek, rakibe uygun bir hücum şansı tanımamak veya topu kendi takımımıza kazandırmak için 2–3–4 no’lu bölge oyuncularının file üzerinde yaptıkları bir girişimdir. Rakipten gelen topu file üzerinde karşılayıp tekrar karşı sahaya göndermeyi hedefler. Smaç, voleybolun sayı almaya yönelik yapılan bitirici vuruşudur. Kısaca oyuncunun tek elle, sert bir vuruşla topu file üzerinden rakip sahaya göndermesidir. Bunu yaparken sıçrar ve bacaklarını kalçalarına doğru çekerek güç alır, kolunu da havada açar ve topa sertçe vurur. 3 metre çizgisinin gerisinde kalan defans oyuncuları, smaç vuruken bu çizgiyi geçmemeye dikkat etmelidir.


"VOLEYBOL Nasıl oynanır Voleybol nedir Voleybol sahası." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları