GENEL TEKRAR Prof. Dr. Özgül EVRANUZ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
MALZEME İHTİYAÇ PLANLAMASI
MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ 1 Genel İsim: İlyas Toktaş
İnşaat Mühendisliği Bölümü
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
S.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Aşınma Uygulamalarına Yönelik SiAlON Esaslı Seramik Malzemeler
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
MISIRIN DONDURULARAK MUHAFAZASI
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
Zeytinyağı Kalite Özellikleri
Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler)
İyi Üretim Teknikleri (GMP)
YEMLERİN İŞLENMESİ (YEM TEKNOLOJİSİ).
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
MİKRODALGA KURUTMA.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ
Gıda Mühendisliği Bölümü
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
BASINÇLI HAVANIN ÜRETİLMESİ, DEPOLANMASI VE DAĞITILMASI
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
ET VE ET ÜRÜNLERİ.
ÇİLEK SUYU KAYNAKLAR; Meyve ve sebze işletme tek.1
ÇEVRE FAKTÖRLERİNİN İŞ YAŞAMINA ETKİSİ 1-İklim 2-Gürültü 3-Mekanik Titreşimler 4-Aydınlatma 5-zararlı Maddeler 1.
Pazarlama nedir? iki veya daha fazla taraf arasında gerçekleşen bir değişim/mübadele sürecidir. Marketing mübadele sürecinde insan istek ve ihtiyaçlarını.
Lojistik Bilgi Sistemleri Lojistik Organizasyonu
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
Pazarlama nedir? iki veya daha fazla taraf arasında gerçekleşen bir değişim/mübadele sürecidir. Marketing mübadele sürecinde insan istek ve ihtiyaçlarını.
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Veri tabanı Bilgisayar ortamında saklanan düzenli verilerdir. Bilgisayar ve ağ ortamındaki bilginin temel.
BÖLÜM 17 SU DEPOLAMA VE DAĞITMA SİSTEMLERİ. BÖLÜM 17 SU DEPOLAMA VE DAĞITMA SİSTEMLERİ.
OKUL SÜTÜ PROGRAMI 2016/ANKARA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
KALİTE KONTROLÜ VE KALİTE GELİŞTİME ARAÇLARI
METALURJİ ve MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI TANITIMI ALANIN TANIMI: Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen.
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
FABRİKA VE PROSES TASARIMI
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ PAMUKOVA MESLEK YÜKSEK OKULU SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ KURUTULMUŞ VE ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ KONU SÜTTOZLARININ NİTELİKLERİ VE KALİTESİ.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
Modern Taşımacılık Yönetimi Yaklaşımları 3PL 4PL ŞEVVAL OLGAÇ.
PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI
GIDA AMBALAJLARI VE KONTROLLERİ
KİMYAGER BAKI Ş I İLE TEKNOLOJİNİN KİLOMETRE TA Ş LARI Kimyacılar ve kimya mühendislerinin gıda ve verimli ve doğal besinler yetiştirme, hasat etme ve.
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
TBS’DE HİJYEN.
TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA……
Gıda kalite sağlama sistemleri
Konu 6 Gıda Kalite Özelliklerinin Sınıflandırılması
MONOSODYUM GLUTAMATIN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİ
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MARETYAL TASARIMI
Ebru Sedef KAPLAN, Gizem GÜNAY, Aynur Gül KARAHAN
ISO HACCP ve ISO22000.
Haşlama makine ve ekipmanları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Prof Dr Remzi ALTUNIŞIK
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2. TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2 Kremanın Soğutulması Termodurik bakterilerin gelişimini inhibe etmek Olgunlaşmayı kontrol altına almak.
Sunum transkripti:

GENEL TEKRAR Prof. Dr. Özgül EVRANUZ

“Temel İşlemler” konusu neden önemlidir? Gıda işleme ve muhafaza yöntemlerinin geliştirilmesi amacıyla uygun kontrol parametreleri tanımlanır. Etkili kontrol parametreleri seçilir. Seçilen parametrelerin nasıl izleneceği (proses kontrol) belirlenir.

Temel İşlemler dersinin amaçları Gıda işleme ve muhafazasında uygulanan temel islemler (ısıl işlemler, soğuk ve dondurarak muhafaza, evaporasyon, ekstraksiyon v.b.) ile ilgili temel kavramların geliştirilmesi, Bu temel işlemleri tasarlama becerisinin kazanılması, Bu temel işlemler ile ilgili mühendislik problemlerini anlama ve çözme becerisinin geliştirilmesi.

Temel İşlemler dersinin kapsamı Bu ders, dondurma, kurutma ve diğer minimal ve/veya yeni gıda muhafaza yöntemlerinin gerçekleştirilmesinde yararlanılan temel işlemlerin analizi ve tasarımını içermektedir.

Gıda maddeleri neden işlenir? Gıda maddelerinin “kalite özellikleri” dikkate alınarak saklanabilmesi, Gıda maddelerinin bulunabilirliğinin (food security) sağlanması, Yeni ve/veya fonksiyonel gıda maddeleri üretimi, Taşıma ve depolamada kolaylık sağlama,

Kalite özellikler nelerdir? Gıda güvenliği (mikrobiyal kalitesi ve toksik kimyasal maddeler içerip içermediği) Kimyasal/fiziksel özellikleri (tat, aroma, doku, görünüş gibi duyusal özellikleri). Gıda maddeleri, insanların besin gereksinimlerini karşılamalarının ötesinde, yeme zevki de verdiğinden, tüketime sunulan gıda maddeleri, duyusal kalite özellikleri bakımından da tercih edilebilir özellikte olmalıdır. Besin değeri

Gıda maddelerinin sağlanması ile ilgili (food security) sorunlar nelerdir? Gıda maddeleri üretimi mevsimseldir, her gıda maddesini her zaman bulmak mümkün olmayabilir, Gıda maddeleri üretimi bölgeseldir, her gıda maddesini her yerde bulmak mümkün olmayabilir, Gıda maddelerinin içerdikleri besin elemanlarının cins ve miktarı, gıda maddesinin kaynağına bağlı olarak değişmektedir (çeşitli gıda maddeleri çeşitli besin elemanlarını değişen miktarlarda içerirler), Gıda maddelerinin besin elemanları içeriği, depolama, işleme, dağıtım-pazarlama ve pişirme sırasında çevre faktörlerinin etkisi altında azalmaktadır.

Dayanma süresi nedir? Gıda maddesinin, kalite özelliklerinin “tüketime uygun” olarak, saklanabildiği süredir. Kalite özelliklerinin “tüketime uygun” olması: –İnsan sağlığı açısından güvenli, –Duyusal kalite özellikleri ve besin değerindeki azalma standartlarda belirtilen değerlerin altında.

Gıda muhafaza yöntemlerine temel oluşturan uygulamalar nelerdir? Isıtma – Konserve, kurutma Soğutma- soğuk muhafaza, dondurarak muhafaza Fermantasyon Kimyasal (tuz, şeker, asit ilavesi, dumanlama) maddeler ilavesi Yeni teknoloji uygulamaları (ışınlama, yüksek basınç uygulamaları)