EBRU / ÂB RÛ / EBRÎ BOGATUR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DÜZLEM MODELİ DÜZLEMSEL ŞEKİL.
Advertisements

hazırlayan:Serpil TÜRKMEN
Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi
FATSİA JAPONİCA Japon çınarı, japon aralyası olarak bilinir.
ÖRÜNTÜ VE SÜSLEMELER.
ÖRÜNTÜ VE SÜSLEMELER İnsanlar tarihler boyunca süslemelere önem vermişlerdir.Bunları yaparken de çoğunlukla geometrik şekilleri kullanmışlardır.Bunları.
ESKİ EŞYALAR SUDE VAROL /C.
ETKİLEDİK, ETKİLENDİK AMA NASIL?
HAT SANATI Mustafa Süreyya SEZGİN.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ YANSITAN ÖĞELER
KAVRAM ÖĞRETİMİ.
SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR… LÜTFEN TIKLAMAYINIZ… SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER… Sesli İzleyiniz.
Bir Kutu Dolusu Yaşam Gönderiyorum Sana...
SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR… LÜTFEN TIKLAMAYINIZ… SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER… Sesli İzleyiniz.
renkler Renkler hayatımızın parçası. Peki renklerin hayatımızı nasıl etkilediğini biliyor musunuz? Renk seçiminin kimi zaman karakterimizi yansıttığından.
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
İSİM GRUBU.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Caesalpinia gilliessii
MADDE Çevremizde dokunduğumuz,gördüğümüz,kokladığı- mız birbirinden farklı birçok varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır.
TEZYİNAT ÖRNEKLERİ.
YANSIMADA ŞEKİL İLE GÖRÜNTÜSÜNÜN SİMETRİ DOĞRUSUNA UZAKLIKLARI
1.
GELENEKSEL SANATLAR.
Sunum: Ahmet YORDAM Bursa-Mustafakemalpaşa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni.
GÖRSEL SANATLAR ÖĞRETİMİ
Renkli Resim Teknikleri
GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN.
Tempietto Kilisesi, Roma
Dünya’nın Sırları ve Bilimsel Çalışmalar
Geleneksel Türk Görsel Sanatları
KASIM AYI BRANŞ BÜLTENİ.
Kağıt Sanatları Müzesi
SINIFA YAPTIRDIĞIMIZ ETKİNLİKLER
Adı ve Soyadı: EMRE BALCI Konu: TRAVERTENLER VE MAKET YAPIMI
GÖRSEL SANATLAR 4.SINIF.
Öğretmenler Günü.
Temiz su kendi etkinliğimiz Temiz temizleyici. Deterjanların kullanılması sularımızı oldukca kirletmektedir.bizde bu yüzden kirletmeyen doğal ürünlerle.
UYGURLAR.
Hazırlayan:Nebahat Özmen
BENİ ANNEM YAVRULADI TÜR “Beni Annem Yavruladı” basılı (matbu) bir kitaptır. 2.
Mehtap İŞMARCI Görsel Sanatlar Öğretmeni
MESLEKLER.
SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR… LÜTFEN TIKLAMAYINIZ… SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER… Sesli İzleyiniz.
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
YAŞAMIN SİHİRLİ ÖRTÜSÜ RENKLER
DERS İŞLENİŞ ÖRNEĞİ 5 E MODELİ
Yuvam yuvam eşsiz yuvam. Var mı senin gibi bir tane daha?
KURAN (İNDİRİLİŞ SÜRECİ, İÇ YAPISI)
T.C ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON BÖLÜMÜ DERS PLANI III.HAFTA DERS SUNUMU HAZIRLAYAN YASİN KILIÇ.
T.C ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON BÖLÜMÜ DERS PLANI II.HAFTA ders sunumu HAZIRLAYAN YASİN KILIÇ.
İSİM GRUBU.
T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON PROGRAMI GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI BÖLÜMÜ EBRU SANATI VE KOLAJ   HAZIRLAYAN HALE GÖNENÇ.
Türkçe yazı çeşitleri.
EBRU SANATI.
GÖRSEL SANATLAR DERSİ.
Dönemin padişahı 3. Ahmet, sadrazamı ise Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’dır ile 1730 tarihleri arasında geçen süreye Osmanlı’ da ” Lale Devri” olarak.
Geleneksel Türk Görsel Sanatları
Resimle İlgili Meslekler
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
SULUBOYA.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GELENEKSEL TÜRK HALK MÜZİKLERİ. Türk Müziği nedir? Türk müziği, Türkler'in Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları.
Matematik ve Hayat Hazırlayan Muhammed Sar ATLI. MATEMATİK NEDİR? Matematik, insanlık tarihinin en eski bilimlerinden biridir. Çok eskiden matematik,
ORİGAMİ NE DEMEKTİR? ORIGAMI, JAPONCA ORU (KATLAMA) VE KAMI (KAĞıT) KELIMELERININ BIRLEŞMESIYLE MEYDANA GELMIŞ KATLANMıŞ KAĞıT ANLAMıNA GELEN GENEKSEL.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KIZ KULESi.  Tarihi ve farklı objektiflerden manzaralar...Geçmişi 2500 yıl öncesine dayanan bu eşsiz yapı, İstanbul`un tarihine eş bir tarih yaşamış.
GÖRÜNÜR IŞIK Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya.
Ebru sanatı görsel açıdan şölen haline gelen çok renkli ve kıymetli bir sanattır. Suyun üzerinde renk verme çalışmalarıyla yapılan süsleme sanatı olan.
Sunum transkripti:

EBRU / ÂB RÛ / EBRÎ BOGATUR

EBRU NEDİR? Yoğunlaştırılmış su üzerine toprak ve toz boyalarla resim yapma   sanatıdır. En eski süsleme sanatlarımızdandır.  İçinizdeki fırtınaların, sevinçlerin, aşkların suya yansımasıdır ebru...Su ve siz...Büyük bir aşkla atılan her boya damlası sizin gülümsemeniz yada gözyaşınızdır..... Benzersizliğin idrakidir!

Zamanla Ebru olarak anılan bu sanatın kelime kökeni Farsça Ebri: Bulut bulutumsu, Çağatayca: Ab-ru : su yüzü’n- den geldiği bilinmektedir. Türkistan’da doğan bu sanatın başlangıcının 9. y.y olduğu sanılmaktadır. Fakat elimizde tam bir belge niteliği taşıyan bilgi bulunmaktadır.1447 yılına ait olduğu söylenen en eski ebrunun Topkapı sarayında olduğu söylenmektedir. Fakat şu an o ebruya ulaşılamadığı için elimizde bulunan en eski ebru Topkapı Sarayın’da ki 1554 yılına ait olan ebrudur diyebilmekteyiz.

Osmanlı imparatorluğunda Enderun mekteplerinde saray için üretilen ebru saray dışına taşıp buradan da Anadolu’ya yayılmıştır.Doğal malzemelerle çalışılmaktadır.Gül dalı ve at kılından fırça, bitki zamkından suyun yoğunluğunu arttırmak için kitre , boyaları su yüzeyinde tutabilmek için öd , boya olarak da toprak, pigmen ve oksit boylar  kullanılmaktadır.Çok taşlı ve pis olmayan beğendiğimiz herhangi bir renk toprak ile boyalarımızı kendimiz elde edebiliriz.Göreme’nin beyaz ve kirli beyaz, Sivas’ın koyu kahverengi, Kütahya’nın aşı boyası(kırmızı toprak) gibi. Bu nedenle, doğanın tüm güzelliklerinden yaralanarak ebru sanatını icra etmek mümkün olabilmektedir.

Osmanlılar döneminde  devlet belgeleri ve resmi yazışmalarda zemin olarak kullanılmıştır. Bu ise ebrunun bir eşi daha olmayan desenlerinden yola çıkılarak tahrifatı önlemek amacıyla yapılmıştır.  Yazı pervazlarının süslemesinde, kitap ciltlerinin iç kapağı olarak kullanılan ve hat çalışmaları için zemin oluşturan ebru sanatının, Avrupalı seyyahlar tarafından keşfedildikten sonra değeri iyice anlaşılmıştır

Avrupalılar, ebru kağıdının üzerinde, mermerlerde bulunan damarların yer almış olmasından dolayı bu kağıda “mermer kağıdı”; Araplar ise damarlı kağıt anlamına gelen “Varaku’l mücezza” demektedir.  Ruha huzur veren ve sabırlı olmayı öğreten bir sanattır ebru.  Sinir hastaları ve özürlü çocuklar üzerinde yarattığı olumlu etkiler ortadadır. Sakinleştirici etkisi ile sinir sistemini düzenlemekte ve su ile ilgilenmeyi zaten seven çocuklarda ise, renklerin birbirleri ile dansı, onları mutlu kılmaktadır.Bir çiçeği bile yapabilmek için, hareketleri düzene soktukları ve geliştirdikleri bir gerçektir.