LEKELERE TURP GİBİ ÇEVRECİ ÇÖZÜM!..

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yeni ve Yüksek Etkili Teknolojiler
Advertisements

ENTEGRE MÜCADELE.
Web 2.0 Nedir Eğitimde Nasıl Kullanılır?
doğal dengeyi bozmadan, çevreyi kirletmeden nesilden nesile sağlık
ATIK KAHVE TELVELERİNDEN DOĞAL GÜNEŞ KORUYUCU LOSYON HAZIRLANMASI
Halit Yıldırım
Alican ÖZTÜRK Akdeniz Üniversitesi
MAKEDONYA T.C. Üsküp Büyükelçiliği-Ticaret Müşavirliği
BİRLİKTE PROJE YAPALIM
SANAT VE TARİH MÜZESİ.
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ERZURUM
EĞİTİMDE WEB 2.0 KULLANIMI
GENEL KİMYA II LABORATUVARI Prof. Dr. Baki Hazer
AMASYA BİLİM VE SANAT MERKEZİ
YAPIM KUŞAĞI ÜRETİYORUM.
FOTOSENTEZ.
BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ Kasım 2009 Ziraat Fakültesi.
Danışman Öğretmen: Murat AYDIN Amasya Bilim Ve Sanat Merkezi
E Ğİ T İ M VE Ö Ğ RET İ M YILI BU BEN İ M ESER İ M MATEMAT İ K FEN PROJE ÇALI Ş MASI GAZ İ KEMAL B İ L İ M VE SANAT MERKEZ İ KÜTAHYA PROJENİN.
PROJE HAZIRLAMADA ALANA ÖZGÜ KONU SEÇİMİ
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
KANSERİ YENMEK İÇİN KULLANILACAK GIDALAR Evet Sevimsiz bir konu seçtim bu kez ama çağımızın en önemli hastalıklarından biri KANSER.
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
ÇALIŞMA PROGRAMI ÇALIŞTAY 2009–2
Ülkemizin Doğal Kaynakları
Hazırlayan Öğretmenler: Arzu ARSLAN Serap TÜRKİSTAN Süreyya ÖZCAN
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.). Okul Deneyimi Dersi Kaynakça: Aday Öğretmenler İçin Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması Editör: Yrd.Doç.Dr.
.  PRObiz Yazılım; Interneer’ın Türkiye’deki temsilciliğini yürütmekte olup 2004 yılından itibaren birçok başarılı projeye imza atmıştır. PRObiz Hakkında.
TOPRAĞIN ÖNEMİ.
YAPIM KUŞAĞI ÜRETİYORUM.
NANOTEKNOLOJİ Nanoteknolojinin Etkilediği Alanlar Nanoteknoloji
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
İKTİSADA GİRİŞ-I.
MİMİO Hazırlayanlar Duygu Akdiş Ayşenur Konur
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
GRUBUMUZUN WEB SAYFASI YAYINA GİRMİŞTİR: Bu sunuşu Çözüm Paylaşım Grubuna Üye olduğunuz için aldınız. Benzer sunuşları düzenli.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Rıdvan Gezici  Web 2.0 nedir ?  Web 2.0 araçları  Eğitimde web 2.0 ‘nin kullanımı  Web 2.0 Araçlarının Tanıtımı.
1 Tarım Politikası Dersi Uygulama Dönemi Tez Yazımında Dikkat Edilmesi Gereken Konular Dr. Yener ATASEVEN Ankara Üniversitesi.
ÇEVREYİ KORUMADA YEŞİL KİMYA EĞİTİMİ
Su Kirliliği Neşe Çalık 5-İ 241
Adı ve Soyadı: EMRE BALCI Konu: TRAVERTENLER VE MAKET YAPIMI
Adı Soyadı : Serkan YILDIZ No : Bölüm : Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf Örgün Eğitim.
Temiz su kendi etkinliğimiz Temiz temizleyici. Deterjanların kullanılması sularımızı oldukca kirletmektedir.bizde bu yüzden kirletmeyen doğal ürünlerle.
Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Eğitsel İçerikler
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
ÇEVRE DOSTU POŞET TASARLAYALIM
KAHVE TELVELERİMİZİ ATMAYALIM !
5/… BÖLGEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER Ad, Soyad, No
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Çevremiz neden kirlenir?
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm
SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.
Ekoloji evden başlar. Çevrenin korunmasına yönelik küresel bir mücadele devam ederken bizler kendi evlerimizde EKO-yaklaşım prensiplerini uygulamaya başladık.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
BYE900 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Araştırma Yayın Etiği
FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Otizm Farkındalık Araştırması
SODYUM KARBONAT Na 2 CO 3. Sodyum karbonat halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen kimyasal bir üründür. Formülü Na 2 CO 3 olan bu kimyasal bir.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2018 Yılı Performans Sunumu
Sunum transkripti:

LEKELERE TURP GİBİ ÇEVRECİ ÇÖZÜM!.. Hazırlayanlar : Pelin YÜKSEL, Betül UÇKAN Danışman Öğretmen: Murat AYDIN Amasya Bilim Ve Sanat Merkezi amasyabilsem@hotmail.com

GİRİŞ Günümüzde çevre kirliliğine neden olan birçok etmen vardır. Bunlardan biride kontrolsüz kullanılan deterjanlardır. Günümüzde temizlik ve lekeleri çıkarmak için kullanılan deterjanlar, vazgeçilmezimiz olmuştur. Deterjanlarda kullanılan kimyasallar çevreye zararlar vermektedir. Ayrıca su kaynaklarımızı da kirletmektedir. Küresel ısınmanın son derece arttığı çağımızda elimizdeki kaynakları iyi değerlendirmeliyiz.

ARAŞTIRMANIN AMACI Günümüzde çevre kirliliği en önemli sorunların başında gelmektedir. Bu projede konu olarak deterjanlara alternatif, çevre dostu ve ekonomik bir leke çözücü bulmaktır. Çıkış noktamız yöresel ve toplumsal deneyimlerden olmuştur. Yaptığımız taramalarda karaturp bitkisinin suyunun birçok özelliğine ulaşmamıza rağmen, leke çözücü etkisi üzerindeki çalışmaya rastlanmamıştır. Ancak yapısındaki enzimlerin ve kükürtün etkili olduğunu düşünüyoruz. Çalışmamızla; lekelerin çıkarılmasında karaturp (yaban turpunun) suyunu kullanılması, çevreye zararlı olan deterjanların kullanılmasının azaltılması ve ekonomik çözüm üretilmesi amaçlanmıştır.

PROBLEM CÜMLESİ Temizlik malzemesi olarak kullanılan kimyasallar çevreye ve canlılara zararlar vermektedir. Temizlik malzemesi olarak lekeleri çıkarmada doğal, çevreci ve ekonomik bir çözüm üretilebilir mi?

ALT PROBLEMLER Lekelerin çıkarılmasında karaturpun(yaban turpunun) suyunu kullanabilir miyiz? Lekelerin çıkarılmasında çevreye zararlı olan deterjanların kullanımını azaltmak mümkün müdür? Bu konuda ekonomik bir çözüm üretebilir miyiz?

YÖNTEM VE TEKNİK Projemizde kaynak tarama, araştırma, deney ve gözlem yöntemlerinden yararlanılmıştır. Deneyimizde Karaturp (yaban turpu) bitkisi ile ilgili kaynak taraması yapıldı ve Turp bitkisinin yapısı araştırıldı. Deney için gereken malzemeler mandalina, nar, vişne, neskafe, çay, zeytinyağı, saç boyası, beyaz kumaş, deney tüpleri, fırça, makas, asetatlı kalem temin edildi. Beyaz kumaşlara lekeler uygulandı ve bir gün süreyle bekletildi. Bir gün sonra karaturp (yaban turpu) bitkisi rendelenip suları çıkartılarak deney tüplerine alınan renkli kumaşlara uygulandı.

Lekelerin karaturp suyunda bekletilme sürelerine göre çıkma oranları BULGULAR Lekelerin karaturp suyunda bekletilme sürelerine göre çıkma oranları Zaman Leke 0.saat 1.saat 3.saat 7.saat 14.saat 24.saat MANDALİNA %100 NAR VİŞNE NESKAFE ÇAY %50 %80 %90 ZEYTİNYAĞI SAÇ BOYASI

DEĞERLENDİRME Deney sonucunda, karaturpun çayda ve zeytinyağı kısmen ama diğer lekelerde çok iyi leke çıkarıcı özelliğe sahip olduğu gözlemlendi. Özellikle mandalina, nar, vişne, neskafe lekelerinde ve saç boyasında elde edilen sonuç gelecek çalışmalar içinde ümit vaat etmektedir.

Karaturp Suyunun Çıkarılma Aşamaları

2’şer Damla Nar Suyunun Uygulanması Lekelerin 1 Günlük Süre Boyunca Kalorifer Üzerinde Bekletilmesi.

Lekeler Ve Karaturp Suyunun Uygulanma Aşamaları

Lekeler Karaturp suyu uygulandıktan sonra

SONUÇLAR VE TARTIŞMA Araştırmamız ve yaptığımız deney sonucu olarak turp suyunun birçok lekeyi çıkarmada etkili olarak kullanılabildiği, doğal ve ekonomik olduğu gözlenmiştir. Yaptığımız taramalarda karaturp bitkisinin suyunun birçok özelliğine ulaşmamıza rağmen, leke çözücü etkisi üzerindeki çalışmaya rastlanmamıştır. Ancak yapısındaki enzimlerin ve kükürdün etkili olduğunu düşünüyoruz.

ÖNERİLER Temizlik firmaları karaturpun bu özelliğini temizlik ürünlerinde doğal katkı maddesi olarak kullanabilirler. İnsanoğlu daha güzel bir dünyada yaşayabilmek için çevreye zarar vermek yerine doğal kaynakları bilinçli bir şekilde kullanmalıdır.

KAYNAKÇA Baytop, T., “Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi (Geçmişte ve Bugün)”, 2. Baskı, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul, (1999). Alpınar, K., Saçlı, S., Türkiye’deki Etnobotanik Çalışmalar Hakkında Bir Bibliyografya,XI.Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, Ankara, 1996, “Bildiri Kitabı”, (Ed, M. Coşkun),A.Ü. Ecz. Fak. Yay. No: 75, s. 157-166, Ankara, (1997). UYSAL, E., GARDP, V., Deterjan üretimi ve kalite kontrolü, Lisans Bitirme Ödevi, Sakarya Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi ,Kimya Bölümü ,Sakarya 2004. http://www.kimpex.com.tr/aboutus.htm http://tr.wikipedia.org/wiki/Turp www.dogaltedavi.net

TEŞEKKÜR EDERİM Web sitem: http://pelinyuksel95.wordpress.com/ Mail adresi: Pelin YÜKSEL artemisiaabsinthium_05@hotmail.com Betül UÇKAN betuluckan@hotmail.com