Düşünme Biçimleri Eleştirel Düşünme Problem Çözme Yaratıcı Düşünme.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Altı Şapka Düşünme Tekniği
Advertisements

FUAT ŞURGUN DR. REFİK SAYDAM İLKÖĞRETİM OKULU BAHÇELİEVLER - İSTANBUL
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ ŞÜKRÜ AKKAYA.
Düzenleyen:Engin KARAMAN YAĞCILAR İLKÖĞRETİM OKULU BALIKESİR
Öğretimde Kullanılan Teknikler (2)
ÖRNEK OLAY TEKNİĞİ Nedir? Amaçları nelerdir? Kullanıldığı Durumlar
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
YARATICI ÖĞRENCİ YETİŞTİRME Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ
PROBLEM ÇÖZME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
BBY Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
Altı Şapkalı Düşünme.
Y aratıcılık Neden Önemlidir? Bilgi çağında k avram, kuram, patent, lisans üretemeyenler üretenlere bağımlı hattâ tutsak duruma düşmektedirler.
Yaratıcı Düşünme.
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
6 DÜŞÜNCE ŞAPKASI VE 6 UYGULAMA AYAKKABISI.
Örnek Olay Öğretim Yöntemi
21. Yüzyıl Öğreneni.
Yeni Öğretim Programları ve Öğretim Yaklaşımları
FATİH SULTAN MEHMET İLKÖĞRETİM OKULU
ŞAPKA ALTI.
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
DENEME Yiğit İlkkutlu.
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
Paradigmalar. Paradigmaları m ız Değişmiyor mu? 21. Yüzyıl Öğreneni.
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği Edward De Bono'nun 1985'te yayınlanan kitabıdır. Yazar ,insanların düşünme alışkanlıkları ile kendilerini kısıtlayarak, sadece.
Öğretim Teknikleri - II
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü
ALTI DÜŞÜNCE ŞAPKASI Bursa Öztimurlar İlköğretim Okulu
Balık Kılçığı Tekniği Nedir?
ÜNİTE 2 : İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM KAZANIM: İbadetlerin davranışlar üzerindeki etkisini fark eder. TARTIŞMA YÖNTEMİ.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
IŞIK VE RENK Doğada temel olarak yedi renk vardır.Yedi rengin üçü ana, dördü ara renktir. Ana renkler; kırmızı, mavi ve sarıdır. Ara renkler; yeşil, kahverengi,beyaz.
Strateji, yöntem ve teknik kavramlarını açıklayabilme, Strateji, yöntem ve teknik kavramları arasındaki ilişkiyi kavrayabilme,
Yaratıcı Düşünme ve Eğitimi
Yaratıcı Düşünme Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
CREATIVITY &PROBLEM SOLVING Brainstorming, Questions, Hats
Altı Şapkalı Düşünme Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
CİSİMLERİ RENKLİ NASIL GÖRÜRÜZ.
SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
EGE ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI YARATICI YENİLİKÇİ ÖĞRETMEN SEMİNERİ “YAŞIYORUZ YAZIYORUZ” DENİZ GÖKSU AYDAN AYKAÇ 16 Nisan 2011.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ.
İşletme Becerileri ve Grup Çalışması
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ
ALTI ŞAPKALI DÜsÜNME TEkNİĞİ
ADALET TANRIVERDİ
EĞİTMEN: GENÇ OSMAN İLHAN ADALET TANRIVERDİ. NASIL UYGULANIR? Katılımcılara üzerinde görüşme yapacakları konu verilir. Tüm katılımcılardan konuya yaklaşırken.
EĞİTMEN: GENÇ OSMAN İLHAN ADALET TANRIVERDİ. NASIL UYGULANIR? Katılımcılara üzerinde görüşme yapacakları konu verilir. Tüm katılımcılardan konuya yaklaşırken.
Nuran E. KORKMAZ A.Ü.İ.F./Güz Dönemi 8. Hafta
Eğitim Bilimleri Fakültesi
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ.
RENK KULLANIMI Basitlik ve tutarlılık esastır. Slaytlardaki ifadeler, her mesafeden okunabilmeli. Zemin rengi, ancak anlatılan konuya açıklık getirmek.
Yakınsak düşünme ve Iraksak düşünme
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Öğretim Yöntemleri ve Yaklaşımlar
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
ARGÜMANTASYON.
Üst Düzey Zihinsel Özellikler
Sunum transkripti:

Düşünme Biçimleri Eleştirel Düşünme Problem Çözme Yaratıcı Düşünme

PUKÖ DÖNGÜSÜ PLANLA ÖNLEM AL UYGULA KONTROL ET YÖDGED Bilgi paylaşıldıkça çoğalır PUKÖ DÖNGÜSÜ PLANLA ÖNLEM AL UYGULA KONTROL ET DEVAMI

17- ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ YÖDGED Bilgi paylaşıldıkça çoğalır 17- ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ Düşünce ve önerilerin belirli bir düzen içinde sunulması ve sistematikleştirilmesi için kullanılan bir yöntemdir. “Şapkalar” düşüncelerin ayrıştırılması için kullanılan bir semboldür. Şapkaların rengi değiştikçe rengin simgelediği düşüncelerin belirli bir düzen içinde aktarılır. Altı Şapkalı Düşünme Tekniğinin Avantajları 1. Bir konu üzerinde daldan dala atlanarak belirtilen görüşler bir sisteme sokulmuş olur. 2. Fazla zaman kaybı önlenir. 3. Bir karara varma ve sonuçların ortaya çıkması kolaylaşır. DEVAMI

Altı Şapkalı Düşünme Tekniği nasıl uygulanır: YÖDGED Bilgi paylaşıldıkça çoğalır Altı Şapkalı Düşünme Tekniği nasıl uygulanır:  Beyaz Şapka :Net bilgiler (tarafsız şapka) Görüşülen konu ile ilgili net bilgiler, sayılar, araştırmalar, kanıtlanmış veriler ortaya konur. Kırmızı Şapka : Duygular (duygusal şapka) Görüşülen konu ile ilgili olarak, kişilere hiçbir dayanağı olmadan hislerini söyleme şansı verir. Tehlikeler (kötümser şapka) Görüşülen konunun riskleri, gelecekte doğuracağı problemler, eleştiriler ortaya çıkar. Siyah Şapka : DEVAMI

Yeşil Şapka : Yaratıcılık (yenilikçi şapka) YÖDGED Bilgi paylaşıldıkça çoğalır Sarı Şapka :Avantajlar (iyimser şapka) O işin avantajları ortaya konulur. Getirileri gözönüne alınır. Yeşil Şapka : Yaratıcılık (yenilikçi şapka) Konuyla ilgili alternatifler araştırılır. Yaratıcılık ön planda tutulur ve toplantıya katılanların yaratıcı olmaları teşvik edilir. Önemli olan fikrin saçma olup olmaması değil, orijinal, yeni, üretken olmasıdır. Mavi Şapka :Sonuçlar (serinkanlı şapka) Düşünce sistematize edilir. Toplantının sonuçları ortaya çıkarılır, durum analizi yapılır ve özetlenir.

İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER...

YÖDGED Bilgi paylaşıldıkça çoğalır KAYNAKÇA Cafoğlu, Zuhal, Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi, Avni Akyol Ümit Kültür ve Eğitim Vakfı Yayınları, İstanbul, 1996 Ensari Hoşcan,21. Yüzyıl Okulları İçin Toplam Kalite Yönetimi, Sistem Yayıncılık, İstanbul, 1999 Karip, Emin, Grup süreçleri ve Gelecek Tahminleri, Yüksek lisans Ders Notları, Gazi Üniversitesi, Ankara, 1999 NETAŞ’ın Temel Yaklaşımlarının Tanıtımı, İnternet sayfaları, 2000 ERDEMİR, Kalite Güvence Müdürlüğü, TKY Seminer Notları Sert Hilmi, Ders Notları.