Bölüm 5: Osiloskop ile Sinüs, Üçgen ve Kare Dalga Analizi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAYISAL MODÜLASYON Bir haberleşme sisteminde iki veya daha fazla nokta arasında dijital olarak modüle edilen analog sinyallerin iletimidir. Analog sisteme.
Advertisements

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
OP-AMP PWM.
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Elektronik Laboratuvarı deneyleri 2013
Op-amp’ların kullanım alanları: SES filitreleri
Elektronik Devreler 7. Grup proje Sunumu
DENEY AC-3 Senkron Alternatörlerin Baraya Senkronizasyonu.
Alternatif Akım Devreleri
3A. Workbench Programıyla Devrelerin Modellenmesi
Ders Adı: Sayısal Elektronik
DC-AC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER / İNVERTERLER
4.Deney Diyot Uygulamaları
Kısım 2 Diyot Uygulamaları
Özdeğerler,Exp./harmonik girdi, spektrum
Hazırlayan: fatih demir
AC DEVRE ANALİZİ (Sinüzoidal Kaynak Devre Analizi)
ENDÜKTANS ÖLÇME.
TRİYAK.
Bölüm 2: Seri ve Paralel Direnç Devrelerinin İncelenmesi-1
5.7. PASİF FİLTRELER.
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
Laplace Transform Part 3.
Bölüm 5: Eğik Düzlemde Hareket
FREKANS ÖLÇME.
ELEKTROENSEFALOGRAM (EEG)
Bölüm 4: Osiloskop ve Osiloskop ile Ölçme
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
Gerilim İzleyici Op-amp kullanılarak gerçekleştirilen diğer bir uygulama ise gerilim izleyicisi (Voltage Follover) olarak bilinir. Gerilim izleyici.
ELEKTRONİK DEVRELER-II LABORATUVARI
BİRBİRİ İÇİNDE ÇÖZÜNEN SIVILARIN HACMİNİN ÖLÇÜLMESİ
AC Kuplajlı Yükselteçler Türev ile İntegral Devreleri
Bölüm 6: Bir Bobinin Özirkitim Katsayısının Belirlenmesi.
Bölüm 1: Ohm Yasası ve Ohm Yasası ile Direnç Ölçümü
Bölüm 7: Direnç Sığa (RC) Devreleri
F(t): Girdi,u(t): Cevap k03a. Ekponansiyel/ harmonik girdi s= i; hs=(s+3)/(s^3+4*s^2+14*s+20);abs(hs), angle(hs) REZONANS Öz değerler: -1±3i, -2.
ELEKTRİK ENERJİSİ Elektriksel potansiyel enerjiden yeniden türetilen enerjidir .Bir elektrik devresi  tarafından çekilen ve tüketilen enerjiyi açıklar.
ELEKTRONİK DEVRELER-II LABORATUVARI
Bölüm 3: Seri ve Paralel Direnç Devrelerinin İncelenmesi-2
Bölüm 4: Elektroliz ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.
Bölüm 10: Seri Rezonans Devresinin İncelenmesi
Problem 08-1: Şekildeki sistemde belirli bir ölçüm aralığında V 1 =Ku dur. u sıcaklığı 25 o ve 50 o iken V 1 gerilimi sırası ile 0.05 ve 0.10 V tur. ADC.
ELEKTRONİK DEVRELER-II LABORATUVARI
Ön Çalışma Deneyin 2. ve 3. adımında kurulacak ve ölçümü alınacak devreleri simülasyon programında kurarak istenilen ölçümleri program yardımıyla alınız.
ELEKTRİK MAKİNELERİ LAB. DENEY-4 HARMONİKLER
Ön Çalışma Genlik değeri +2 V/-2 V arasında değişen 1 ms periyotlu simetrik kare dalganın Ortalama ve efektif değerini hesaplayınız. Ortalama değerin 2.5.
TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ
AMPULLERİN BAĞLANMA ŞEKİLLERİ HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ.
Bölüm 7: Bobin Ekseni Boyunca İçine Sokulan Demir Çubuk İle Özirkitim Katsayısının Değişiminin İncelenmesi.
Eviriciler (DC-AC Dönüştürücüler)
Elektronik I Lab.
Sensörler Ders3 Aslı Ergün.
Ders 4: Frekans Spektrumu Örnekler
AC Kuplajlı Yükselteçler Türev ile İntegral Devreleri
Gerilim İzleyici Op-amp kullanılarak gerçekleştirilen diğer bir uygulama ise gerilim izleyicisi (Voltage Follover) olarak bilinir. Gerilim izleyici.
BLOK ŞEMALAR: Bir blok şema örneği:
1.2.4 Tristörün AC Akımda Çalışması ve Faz Kontrolü
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
Bölüm 1: Ohm Yasası ve Ohm Yasası ile Direnç Ölçümü
Bölüm 4: Elektroliz ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.
Bölüm7 : Basit Sarkaç ile Yerçekimi İvmesinin Bulunması
Bölüm 5: Sarmal Yayda Potansiyel Enerji Değişiminin ve Titreşim Hareketin İncelenmesi ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.
Ders Adı: Sayısal Elektronik
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
ELEKTRONİK DEVRELER-I LABORATUVARI
ELEKTR İ K VE ELEKTR İ KL İ ALANLARDA GÜVENL İ K BÜŞRA TET İ K BÜŞRA TET İ K - G D İ LARA KARAGÖZ D İ LARA KARAGÖZ - G SEM İ HA KARAARSLAN.
Grafik çizimi Örnek 7: Verilenler: z=0.36 ω0=24*2*π (rad/s) A=1.2
Sunum transkripti:

Bölüm 5: Osiloskop ile Sinüs, Üçgen ve Kare Dalga Analizi

Deneyin Amacı Sinüs, üçgen ve kare dalga kullanılarak genlik, etkin değer, periyot ve frekans ölçümü A ve B kanalında eş zamanlı ölçüm İki farklı sinyalin matematiksel toplamı Bir devrede farklı elemanlar üzerindeki gerilimler arasındaki faz farkının ölçülmesi

Osiloskop ile Sinüs, Üçgün ve Kare Dalga Analizi Sinüs Dalga kullanılarak Genlik, Etkin Değer, Periyot ve Frekans Ölçümü: 330 Ω’luk bir direnci sinyal jeneratörüne bağlayarak sinüs dalga konumuna getirip frekansı 200 Hz’e ayarlayınız. Sinyal jeneratöründen genliği değiştirerek osiloskop ekranından sinyalin değişimini gözleyiniz. Genlik ve Etkin Değer Ölçümü: Sinyal jeneratörünün genliğini değiştirerek voltmetreden 10 farklı etkin değer Ve, ekrandan okuduğunuz Vmm ve Vm değerlerini kaydediniz. Her bir gerilim değeri için osiloskoptan okunan genliğin etkin değerini Vmh hesaplayarak değerleri kaydediniz. Osiloskoptan okuduğunuz etkin değerin sinyalin gerçek etkin değeri olup olmadığını tartışınız. Periyot ve Frekans Ölçümü: Sinyal jeneratöründen 200-700 Hz arasında 10 farklı frekans değeri belirleyerek frekansmetreden ve osiloskop ekranından sinyalin periyodunu birim olarak ölçünüz. Bu iki değeri karşılaştırarak sonuçları tartışınız.

Üçgen Dalga kullanılarak Genlik, Etkin Değer, Periyot ve Frekans Ölçümü: Önceki bölümde sinüs dalgası için yapılan genlik, etkin değer, periyot ve frekans ölçümlerini üçgen dalga için tekrarlayınız. Kare Dalga kullanılarak Genlik, Etkin Değer, Periyot ve Frekans Ölçümü: A ve B Kanalında Eşzamanlı Ölçüm : 1 kΩ ~ B A 470 Ω Şekil 1’deki devreyi kurarak A ve B kanallarının ayrı ayrı sıfır ayarlarını yapın. Düşey mode düğmesini Dual konumuna getirin. Her iki kanal için ekrandaki sinyalleri grafik kağıdına ölçekli olarak çiziniz ve etkin değerlerini hesaplayınız. Şekil 1. Eş zaman ölçüm ve iki sinyalin matematiksel toplanması için kurulması gereken devre

~ İki Farklı Sinyalin Matematiksel Toplamı: Şekil 1’deki devre kurularak A ve B kanallarının ayrı ayrı sıfır ayarlarını yapın. Düşey mode düğmesini ADD konumuna getirin. A ve B kanallarından ayrı ayrı elde edilen sinyallerin aynı zamana gelen genlik değerleri toplanarak bir grafik kağıdına çiziniz. Bu grafikteki sinyali osiloskop ekranından elde edilen sinyal ile karşılaştırınız. Bir devrede farklı elemanlar üzerindeki gerilimler arasındaki faz farkının ölçülmesi: 1 kΩ B ~ Şekil 2. Bir devrede farklı elemanlar üzerindeki gerilimler arasındaki faz farkının ölçülmesi için kurulacak devre A 1 μF Şekil 2’deki devre kurularak frekansı bilinen bir sinüssel gerilim uygulanarak osiloskop kontrol panelinde 19 nolu anahtar x-y konumuna getiriniz. Ekranda oluşan Lissajous şeklini kullanılarak akım ile gerilim arasındaki faz farkı ölçünüz. Ölçtüğünüz değeri teorik olarak hesaplanan değerle karşılaştırınız.