Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bölüm 5: Eğik Düzlemde Hareket

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bölüm 5: Eğik Düzlemde Hareket"— Sunum transkripti:

1 Bölüm 5: Eğik Düzlemde Hareket
ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü

2 Eğik düzlemdeki ivmeli hareketi gözlemek.
GENEL BİLGİLER Eğik düzlemdeki ivmeli hareketi gözlemek. Bu hareket için yol-zaman, hız-zaman ilişkilerini incelemek. Eğik düzlem ile sınır açısını ve sürtünme katsayısını belirlemek. Eğik düzlem kullanarak yerçekimi ivmesini tespit etmek

3 Kesim I. Sürtünme Katsayısının ve Sınır Açısının Tespiti
Terazi yardımıyla bloğun kütlesini ölçünüz. Tahta bloğu düzleme yerleştiriniz ve dinamometre yardımıyla üç farklı statik sürtünme kuvvet değerlerini tespit ederek ölçümleri deney raporuna yazınız . Şekil 3.1. Sürtünmeli yüzey üzerindeki cisme etkiyen kuvvetlerin gösterimi Tahta bloğunuzu eğik düzleminiz üzerinde bir konuma yerleştiriniz. Eğik düzlemi üzerinde bulunan vida aracılığı ile yükseltiniz.Tahta bloğun kaymaya başladığı andaki yatay ve düşey uzunluktan yararlanarak sınır açısını buradan sürtünme katsayısını hesaplayınız.

4 Kesim II. Yerçekimi İvmesinin Tespiti
Eğik düzlemin eğim açısını ayarlayınız.(eğim açısını 2.kısımda hesapladığınız sınır açısından büyük bir değere ayarlayınız. Tahta bloğu daha önceden belirlenmiş (x= 20,40,60,80,100 cm) beş farklı konumdan kaymaya bırakınız ve kronometre yardımı ile her nokta için dört kez iniş sürelerini ölçünüz. Ölçtüğünüz t değerleri için x-f(t) ve x-f(t2) grafiklerini çiziniz. Grafiğin eğiminden tahta bloğun hareket ivmesini hesaplayınız. Bağıntısından yararlanarak yerçekimi ivmesini tespit ediniz.


"Bölüm 5: Eğik Düzlemde Hareket" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları