Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bölüm7 : Basit Sarkaç ile Yerçekimi İvmesinin Bulunması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bölüm7 : Basit Sarkaç ile Yerçekimi İvmesinin Bulunması"— Sunum transkripti:

1 Bölüm7 : Basit Sarkaç ile Yerçekimi İvmesinin Bulunması
ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü

2 GENEL BİLGİLER Basit harmonik hareketlerden biri olan sarkaç hareketini fiziksel olarak incelemek, yerçekimi ivmesini basit sarkaç kullanarak bulmak. Konik sarkacın hareketini incelemek

3 Basit Sarkaç ile Yerçekimi İvmesinin Bulunması
Bir basit sarkaç düzeneği, Şekil’ de görüldüğü gibi esnek olmayan L uzunluklu ip ya da çubuğun ucuna asılmış m-kütleli bir kürecik kullanılarak oluşturulabilir. Eğer kürecik denge konumundan bir θ açısı kadar uzaklaştırılıp serbest bırakılırsa, denge konumu etrafında dairesel yay üzerinde bir salınım hareketi yapar. Bu harekette cismin A noktasından B noktasına sonra tekrar B noktasından A noktasına gelmesi için geçen süreye periyot denir ve küçük genlikli salınımlar için ile verilir.

4 Basit Sarkaç ile yerçekimi ivmesinin bulunması:
Sarkacınızı düşey konumda iken bir cetvel ile sarkacınızın boyunu önce 25cm olacak biçimde ayarlayınız. 10 yi aşmadan sarkacınızı salınmaya bırakınız ve 20 tam salınım için geçen süreyi (t) ölçerek kaydediniz. Yukarıdaki işlemi her seferinde sarkacın boyunu 5cm artırarak 10 farklı uzunluk için tekrarlayınız. Sarkacın boyuna karşılık periyodun karesinin grafiğini çizerek, grafiğin eğiminden faydalanarak yerçekimi hesaplayınız. Konik Sarkaç: Konik sarkaç, bir ipin ucuna asılmış ve yatay bir daire çevresinde dönebilen bir kütleden oluşur ve periyot ifadesi basit sarkaç ile aynıdır. İpin uzunluğu 70cm olacak şekilde ayarladığınız sarkacı koni çizecek şekilde salınmaya bırakınız. Sarkacın yine 20 salınım yapması için geçen süreyi ölçün ve periyodu hesaplayınız. Her iki sarkaç için bulduğunuz periyotları karşılaştırın.


"Bölüm7 : Basit Sarkaç ile Yerçekimi İvmesinin Bulunması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları