KIRSAL YERLEŞİM PLANLAMASI ALİ MERT ÖZKAN ERDEM UYSAL

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADALE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

YANLIŞ ARAZİ KULLANIMI (ANK. ÜNİ.öGRETİM ÜYESİ)
YERYÜZÜNDE DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
EGE BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
ERCAN KARABULUT – SERCAN SEVİŞ
ARAZİ TESVİYESİ.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
TERASLAR HÜSEYİN E. ÇELİK İÜ ORMAN FAKÜLTESİ ÇEM SEL KONTROLU SEMİNERİ
Havza Yönetiminde Etkin Toprak Koruma Önlemleri
ARAZİNİN SULAMAYA HAZIRLANMASI
Etüt ve Proje Daire Başkanlığı
HEYELAN: Toprak kayması
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Sel Oluşumunda Etkili Olan Faktörlerin İrdelenmesi
çölleşme: Çölsel alanların, insanlarca kullanılan alanlara yayılımı.
Bu Ünitenin Sonunda Öğreneceğiz. 1. Afet nedir?
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
Sosyal Bilgiler Proje ÖDEVİ 5/D KONU: DOGAL AFETLER HAZIRLAYANLAR:
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
3. Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları
TOPRAK ANA AĞLAMASIN TÜRKİYE’DE TOPRAK KİRLİLİĞİ İLE İLGİLİ OLARAK
T.C ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU DERS:İLT366 SUNUŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN:OSMAN ÖZTÜRK KONU: EROZYON.
SULANAN ALANLARIN DRENAJI
SEL ÖNLEME ÇALIŞMALARINDA AĞAÇLANDIRMA VE TERASLAMANIN ÖNEMİ
DOĞAL AFETLER YENİ UFUKLAR.
Erozyon Nedir. Erozyonun Zararları Nelerdir
DOĞAL AFETLER EROZYON.
TOPRAĞIN ÖNEMİ.
Teraslar ve Gradoni Teras Üzerine Araştırmalar
DIŞ KUVVETLER TOPRAK OLUŞUMU
DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI
Afetlerin görüldüğü yerler ile coğrafi özellikler arasına ilişki vardır.
Buzul Aşındırması a)Sirkler b)Buzul Vadileri c)Cilalı Yüeyler
USLE P FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
USLE P FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi
EROZYON SUNUSU.
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
USLE P FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
AKSULAR VE AKARSU YATAĞI
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
Yüzey Drenaj Sistemlerinin Tipleri Yüzey Drenaj Sistemlerinin Bakımı
Doç.Dr.Hasan Sabri Öztürk
TOPRAK EROZYONU Toprak Bilgisi Dersi Peyzaj Mimarlığı
EŞ YÜKSELTİ EĞRİLERİNİN (TESVİYE EĞRİLERİNİN)
6. BÖLÜM SULAMA YÖNTEMLERİ
2. BÖLÜM SULAMA SİSTEMLERİ
YER KABUGU NELERDEN OLUSUR?
USLE C FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
RÜZGARLARIN İŞLEVLERİ
6. BÖLÜM SULAMA YÖNTEMLERİ
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Karık sulama yönteminde, bitki sıraları arasına karık adı verilen küçük yüzlek kanallar açılır ve bu yüzlek kanallara su verilir.
YÜZEY SULAMA YÖNTEMLERİ
DOĞAL AFETLER EROZYON.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
TÜRKİYE’DE TOPRAK EROZYONU VE KORUNMA YOLLARI
1 2 ÇÖLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Toprağın korunması ve tabii kaynakların geliştirilmesi amacıyla;  Çölleşme ve Erozyonla etkin bir.
DOĞAL AFETLER.
EROZYON VE HEYELANIN YER KABUĞUNA ETKİSİ
ARAZİ TESVİYESİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
TÜRKİYE’DE YERLEŞME Yerleşmenin Dağılışını Etkileyen Faktörler Doğal FaktörlerBeşeri Faktörler.
YÜZEY DRENAJ YÖNTEMLERİ
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
BÖLÜM 4: Hidroloji (Sızma) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
DOĞAL AFETLERLE İLGİLİ SUNUM.  Doğal Afet Nedir  Doğal afet kendiliğinden oluşan ve yeryüzünde aniden meydana gelen olayların tamamına denir. Doğal.
Sunum transkripti:

KIRSAL YERLEŞİM PLANLAMASI ALİ MERT ÖZKAN ERDEM UYSAL TOPRAK SU MUHAFAZASI KIRSAL YERLEŞİM PLANLAMASI ALİ MERT ÖZKAN ERDEM UYSAL

Erozyon Ülkenin temel ekonomisi olan toprak, insanoğlunun istismar ettiği en önemli kaynaktır. Toprağın tarımda kullanılmasıyla ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Orman, çayır, mera gibi doğal kaynaklara yataklık yapan toprak, doğal kuvvetlerin etkisiyle bulunduğu yerden başka yerlere taşınır. Bu duruma doğal erozyon veya jeolojik erozyon denir.

Rüzgar ve su ile dayanımı azalan toprak materyali hızla sürüklenir ve bu taşınmaya hızlandırılmış erozyon veya erozyon denir. Nüfusun artışı, daha çok toprak gereksinimi ve gelişen nüfusun beslenme ihtiyacı artarken, işlenmemesi gereken arazilerin kullanılması yeryüzünde çölleşmeye neden olmakta.

Erozyonun Nedenleri Erozyonun nedenleri 3 başlık altında incelenmektedir. Doğal etmenler; Toprak ve arazi amenajmanı; Sosyo-ekonomik etmenler;

Doğal etmenler İklim; Şiddetli yağış ve rüzgar en önemli etken Topoğrafik yapı; Yüksek eğimli arazilerde toprağın aşınması ve taşınması kolaydır Toprak özellikleri ; Toprağın içerdiği organik madde miktarı ve toprak kalınlığı önemli

Toprak ve arazi amenajmanı Arazinin kullanım çeşidi ve uygulanan yönetim tarzı erezyonu belirleyen en önemli faktördür.

Sosyo-ekonomik etmenler Toprak ve arazi yönetimi belirli bir kültürü ve ekonomik gücü gerektirir. Eğer bir toplumun sosyo-ekonomik gücü zayıfsa orada erozyonun artması kaçınılmazdır.

Erozyon Tipleri Su erozyonu; Su, toprak parçacıklarını arazi yüzeyini kaplayan toprak kitlesinden koparır ve onları eğim yönünde taşıyarak erozyona sebep olur ve faaliyetini yağışların düştüğü veya sulanan meyilli alanlarda gösterir. Yağmur miktarı, süresi, şiddeti, yüzey akış miktarı ve hızı, toprağın doğası, bitki örtüsü de su erozyonunun bileşenleridir.

Su Erozyonu Tipleri Sıçratma erozyonu; su erozyonu yağmur damlalarının toprak yüzeyine çarpmasıyla başlar. Yağmur damlaları toprak parçacıklarını gevşetir ve çözer. Bu sırada hem oturma hemde sıçrama gerçekleşir. Kaymak tabakası oluşarak toprağın suyu emme ve depolama kabiliyeti azalır. Yüzey erozyonu: Yağmurun şiddetini arttırmasıyla toprağın infiltrasyon hızının azalması sonucu, sıçrayan materyal bellirli bir uzaklığa taşınması ve akışla hareketlenmeye başlaması olayıdır.

Su Erozyonu Tipleri Parmak erozyonu: Yüzey erozyonunun ilerlemiş halidir. Oyuntu erozyonu: Su miktarı arttıkça daha fazla oyma ve aşındırma enerjisi kazanırlar, böylece parmaklardan sel oyuntularına geçilir. Akarsu yatağında erozyon: Akarsuların hem yatak içindeki aşınıma, hem de akış hızına ve yatağın ani dönüşlerine ve hem de akarsu kenar vadisini oluşturan toprağın yapısına bağlı olarak kıyı tahribatı ve taşınması da akarsuların oluşturduğu erozyona örnektir.

Erozyon Tipleri Rüzgar Erozyonu; Toprak koşulları, yağış ve bitki örtüsü önemli role sahiptir. Nemli ve yağışlı bölgelerde bu tip bir erozyona rastlanmaz. Ancak kurak ve yarı kurak bölgelerde toprak nem içeriğinin azalması ile birlikte sıcak ve hızla esen bir rüzgar bitki örtüsü olmayan ve pürüzsüz bir yüzeyde toprak parçacıklarının yuvarlanarak sürüklenmelerine ve sıçrama hareketleriyle de taşınmalarına neden olur.

Toprak Su Muhafaza Tedbirleri Tarımsal ve teknik – mekanik tedbirler (teraslar) olmak üzere 2 ana gruba ayrılır. Tarımsal tedbirler; Arazi kullanımı ve çiftlik planlaması, Üretim teklonojileri , Bitkilendirme tedbirleri sayılabilir.

Toprak Su Muhafaza Tedbirleri Teknik – mekanik tedbirler (teraslar) ; Meyilli arazileri tesviye eğrileri boyunca belirli aralıklarla kat eden, yüzeysel akış sularının en az erozyon oluşturacak şekilde doğal veya yapay boşaltım yolarına sevk eden veya bu suları emen toprak sırt ve kanalların oluşturduğu yapılardır.

Teknik – mekanik tedbirler (teraslar) Terasların amaçları; Erozyonu azaltmak Toprakta maksimum su tutulmasını sağlamak Yüzey akışları erozyona sebep olmayacak bir hıza indirmek Arazi yüzeyini düzeltmek ve işlenebilirliğini sağlamak Yüzey akışların taşıdığı sediment miktarını azaltmak Pik yüzey akışını azaltmak Su kalitesini yükseltmek

Teknik – mekanik tedbirler (teraslar) Terasların görevleri; Arazi eğimini değiştirmek Yüzeysel akışları kontrol etmek Dik eğimlerde bile tarımsal işlemlerin yapılmasına imkan sağlamaktır

Terasların Sınıflandırılması Arazi eğimine göre teras tipleri

Terasların Sınıflandırılması Kullanım amaçlarına göre teras tipleri

Terasların Sınıflandırılması Araziye yerleşim şekline göre sınıflama Paralel teraslar; Toprak su muhafazasını sağlamak üzere olanaklar ölçüsünde büküntüsüz yapılan teraslardır. Paralel olmayan teraslar; arazinin eş yükseklik eğrilerine uygun olarak tesis edilen teraslardır.

Terasların Sınıflandırılması Kesit alanına göre teraslar Geniş tabanlı teraslar; Makinalı kullanıma uygun ve bitki yetiştirmek amacıyla tesis edilirler. Düz kanallı (Zingg) teras; kurak ve yarı kurak bölgelerde uygulanan bu teraslar yüzeysel akışların tutulmasını ve emdirilmesi amacına uygundur. Geriye eğimli teraslar; bu teraslar oldukça dik şekilde geriye eğimli olarak inşa edilir, amacı arazinin tarım yapılabilirliğini artırmaktır.

Terasların Sınıflandırılması Dar tabanlı teraslar; sürekli olarak çok yıllık bitkiler ekilmek suretiyle örtülü bulundurulur, tarımda kullanılmazlar. Seki teraslar; Geniş ve yatay bir seki oluşturmak suretiyle inşa edilen teraslardır. Sırtsız kanal teraslar; Düze yakın (% 0-2) hafif meyilli arazilerde yüzey akışların fazlasının saptırılması amacına yöneliktir.

Terasların Sınıflandırılması

Terasların Sınıflandırılması

Terasların Sınıflandırılması

Terasların Sınıflandırılması

Terasların Sınıflandırılması

Terasların Sınıflandırılması

Terasların Sınıflandırılması Dik eğimli alanlarda uygulanan teraslar Gradoni tipi teraslar; Arazi eğiminin fazla olduğu yerlerde ekonomik zorunluluk halinde inşa edilen basamaklı (gradoni) teraslar iki şekilde tesis edilirler. Bunlar aralıklı basamaklı şekiller, Basamak şekiller Hendek teraslar; Havza ıslahı çalışmalarında etkin bir toprak koruma yöntemidir. Çanak teraslar; Genellikle fazla meyilli, yer yer ana kayanın çıktığı, taşlı alanlarda uygulanması daha yararlı olan teraslardır.

Terasların Sınıflandırılması Sel oyuntu önleme tedbirleri; Erozyonu önlemek ve kontrol etmek için bilinen en iyi metotlar çayır ve baklagil karışımı gibi bitkisel tedbirler ile mühendislik tedbirlerinin bir arada uygulanmasıdır.